Google Play Store – Boeken kopen

Was het eerder zo dat je bij Google Play alleen apps kon kopen, sinds enige tijd kun je er ook terecht voor films, muziek, boeken, tijdschriften en apparaten. Een nieuwe boekwinkel is natuurlijk altijd interessant. Toen de boeken net beschikbaar waren, heb ik al eens rondgekeken. Toen waren er vooral Engelstalige boeken te koop. We zijn inmiddels een jaar of twee verder, in die tijd kan er veel veranderen. Daarom ben ik eens gaan kijken wat de Google Play Store nu te bieden heeft voor de digitale lezer.Google Play Store mijn boeken

Google Play Boeken Startpagina

Google doet erg zijn best om het je gemakkelijk te maken. De startpagina bevat een hele serie overzichten van boeken die interessant zouden kunnen zijn. Ik zie op de website de volgende indeling:

 • Aanbevolen voor jou
 • Popularie boeken
 • Nieuwe releases
 • Fictie en literatuur
 • Romantiek
 • Detectives en thrillers
 • Misdaad/thrillers
 • Gezondheid, lichaam en geest
 • In het Engels
 • Stripverhalen en beeldromans
 • Computers en technologie

Met deze overzichten heb je waarschijnlijk de interesses van een groot deel van de bevolking al te pakken. Alleen vind ik de boeken die voorgesteld worden, soms een beetje raar. Zo vraag ik me af waarop Google de aanbevelingen die specifiek voor mij zijn, heeft gebaseerd. Het eerste boek gaat namelijk over ‘Dutch Dance’, wat mij totaal niet interesseert. Het tweede is een boek over Dikkie Dik. Ik ben en heb geen kind in de Dikkie Dik-leeftijd dus dat is ook een bijzondere aanbeveling. Bij de overige boeken zit ook niets wat ik zou overwegen te kopen.

Dan de populaire boeken. Dat is altijd handig: als een boek populair is, is het vaak ook wel goed. Of je wilt het gewoon lezen om erover mee te kunnen praten. Nu valt me wel op dat de populaire boeken volgens Google niet lijken op bijvoorbeeld de top 5 van Bol.com. Kennelijk winkelt bij Google een publiek met een heel andere smaak.

Nog een leuke: onder het kopje Romantiek tref ik een boek van Esther Verhoef aan: De kraamhulp. Nu heb ik dat boek niet gelezen, maar volgens mij is dat toch echt meer een spannend boek dan een romantisch boek. Vervolgens zie ik deel 1 van de Noordzeemoorden van Isa Maron (Galgenveld) onder Misdaad/thrillers staan terwijl deel 2 (IJskoud) onder Detectives en thrillers staat. Wat is dan eigenlijk het onderscheid tussen die categorieën?

Google Play Store startpagina
De startpagina van Google Play Boeken

Zelf boeken zoeken in de Google Play Store

Je kunt natuurlijk even kijken onder de kopjes ‘Populairste items’ en ‘Nieuw binnen’ of onder ‘Genres’ gaan kijken bij je favoriete genres. Als je echter al weet welk boek je wilt, dan tik je het gewoon in in de zoekbalk. En dan zou het heel fijn zijn als dat boek er ook is. Ik ga eerst eens kijken naar de boeken die op dit moment populair zijn: Wat ons niet zal doden van David Lagercrantz bijvoorbeeld. Nou, die is er gewoon. En voor dezelfde prijs als bijvoorbeeld bij Bol.com of Kobo.

Dan de volgende: Muren van glas van Marique Maas. Ook alle drie de delen beschikbaar. Iets minder bekend dan: Åsa Larsson, een van mijn favorieten. En jawel, alle vijf tot nu toe verschenen boeken staan er. Ook Karin Slaughter en Camilla Läckberg zijn ruim vertegenwoordigd. En de literatuur dan? Ook de bekende boeken van Arthur Japin zijn aanwezig.

Op basis van deze (toch wel kleine) steekproef durf ik wel te zeggen dat het aanbod van de Google Play Store inmiddels groot genoeg is dat ze zich een echte boekhandel mogen noemen.

Boeken kopen en betalen

Als je verder klikt op het boek van je keuze, dan kun je van sommige boeken een gratis voorbeeld inzien. Je kunt dan een aantal bladzijden lezen voor je besluit het boek te kopen. Helaas kan dat niet bij alle boeken.

Om het kopen van een boek uit te proberen, heb ik eerst een van de vele gratis exemplaren gekozen. Als ik dat boek op mijn laptop wil ‘kopen’, moet ik eerst een betaalmethode kiezen. Na die keuze kan ik het boek meteen toevoegen aan mijn bibliotheek. Dus ook als je niets hoeft te betalen, moet je (bijvoorbeeld) je credit-cardgegevens afgeven.

Er zijn op dit moment drie betaalmethoden: de credit card, paypal en Google Play saldo. Dat laatste kun je krijgen met de app Google Opinion Rewards. Als dank voor het invullen van enquêtes krijg je Google Play-tegoed. Het is niet mogelijk met iDEAL te betalen.

Boeken overzetten op je e-reader

Gekochte boeken kun je zowel vanuit de Play Boeken app als vanuit de webbrowser openen. Alleen ben ik groot fan van de e-reader en wil ik niet op de tablet lezen. Dus moet het boek overgezet worden naar de e-reader. Gelukkig heeft Google Play die mogelijkheid. Als je in je webbrowser in de Google Play Store klikt op Boeken en daarna op Mijn Boeken, dan kun je klikken op het symbooltje naast de naam van het gewenste boek. Je hebt dan de mogelijkheid het boek te downloaden als epub of als pdf.

Ik heb drie boeken in mijn account: het gratis boek dat ik net heb ‘gekocht’, een voorbeeldboek (preview) dat ik eerder al eens gedownload had en een boek dat waarschijnlijk ook gratis was omdat het al zo oud is. Het eerste boek geeft een foutmelding bij het downloaden en doet het dus niet, de preview kan niet gedownload worden en het derde kan ik wel downloaden als epub.

Nu zegt Google dat het boeken met Adobe DRM levert, dus dan zijn ze beveiligd en heb je Adobe Digital Editions nodig om er wat mee te kunnen. Dan zou je een .acsm-bestand moeten downloaden. Die ene download die lukte, was wel gewoon in epub-formaat.

Na even diep nagedacht te hebben, ontdekte ik de reden van de falende download: ik probeerde het boek te downloaden op een computer die niet geautoriseerd was met een Adobe-ID. Ik heb namelijk twee besturingssystemen op mijn laptop: Windows en Linux. Bij Linux was het me niet gelukt Adobe Digital Editions te installeren. Dus: computer uit, Windows starten en jawel, het werkte. Nu heb ik een epub-bestand dat ik kan overzetten naar mijn e-reader.

Conclusie

De Google Play Store heeft een ruim aanbod van boeken, de prijs is vaak gelijk aan de prijs bij andere winkels en je kunt de boeken zowel op je computer, tablet en telefoon als op je e-reader lezen. Wat dat betreft is het een winkel als alle andere. Er zijn twee nadelen: de boeken worden met Adobe DRM geleverd en niet met een watermerk, zoals tegenwoordig veel gangbaarder is. Daarnaast zijn de betalingsmogelijkheden beperkt. Ik vind daarom de Google Play Store niet interessant genoeg om er voortaan mijn boeken te kopen.

1 gedachte over “Google Play Store – Boeken kopen”

 1. Ik heb op mijn tabeetje via Google boeken gekocht. Nu kan ik deze nergens meer vinden. Kunnen jullie deze voor mij opnieuw downlo agenda op mijn tablet.

  Beantwoorden

Plaats een reactie