Kinderspel – Paul Cleave

Kinderspel van Paul CleaveIn interviews zeggen thrillerauteurs Cameron en Lisa Murdoch soms gekscherend dat zij de perfecte moord zouden kunnen uitvoeren. Als op een dag hun zoontje verdwijnt, is dan ook al snel de vraag of zij dit zelf op hun geweten hebben. Terwijl de politie de schuld van het echtpaar probeert te bewijzen, volgt Cameron zijn eigen spoor. Tot het gruwelijk misgaat. Kinderspel van Paul Cleave is verrassend spannend.

Kinderspel in het kort

Cameron en Lisa Murdoch zijn een schrijversechtpaar. Ze schrijven thrillers waarin de vreselijkste dingen gebeuren. Ze zeggen wel eens dat zij weg zouden kunnen komen met moord omdat ze precies weten hoe ze de politie te slim af kunnen zijn. Hoewel dit altijd als grap bedoeld was, worden deze uitspraken opeens heel serieus genomen als hun zevenjarige zoontje Zach verdwijnt.

Zach is een lastig kind om op te voeden. Hij heeft al meerdere keren gezegd dat hij zou weglopen, ook op de avond voor zijn verdwijning. In eerste instantie is dan ook het idee dat de jongen zelf is vertrokken. De politie vindt echter al snel aanwijzingen die erop wijzen dat Zach door iemand is meegenomen.

De politie verdenkt de ouders en de feiten wijzen niet duidelijk in een andere richting. Als zij gearresteerd dreigen te worden, gaat er iets vreselijk mis. Cameron besluit daarom het heft in handen te nemen en zelf actie te ondernemen. Daarbij neemt hij een aantal drastische maatregelen waar hij wel eens spijt van zou kunnen krijgen. De vraag of misdaadauteurs met hun eigen misdaden weg zouden kunnen komen, is nu relevanter dan ooit.

Mijn mening

Een interessante vraag, of iemand die misdaden verzint ze zelf ook perfect kan uitvoeren. Paul Cleave heeft van dit onderwerp een interessant verhaal gemaakt. Ik bleef me de hele tijd maar afvragen of de ouders het zelf hadden gedaan of toch niet. Ik mocht ze graag, dus ik hoopte dat ze onschuldig zouden zijn. Tegen het einde kom je erachter wat er echt is gebeurd. Ik moet zeggen dat dat me verraste. En dan is het goed!

De schrijver woont in Christchurch, Nieuw Zeeland en ook het verhaal speelt zich daar af. Het boek speelt in de tijd voor kerst en dat is dan best apart. Het is volop zomer en warm weer, maar toch ook eind december.

Het verhaal wordt door twee personen verteld: inspecteur Kent en Cameron. Vooral Cameron maakt een pijlsnelle ontwikkeling door en dat krijg je zo goed mee. Het is soms gewoon eng hoe hij verandert. Of misschien had hij het altijd al in zich, de persoon die hij wordt, maar komt die door de gebeurtenissen pas echt naar buiten.

Dit boek laat je constant in spanning. Cameron is een vrij onvoorspelbaar type. Niet zo vreemd ook, zijn wereld is net volledig ingestort. Of zijn daden helemaal geloofwaardig zijn, is een ander verhaal. Dat betwijfel ik enigszins. Het houdt wel de aandacht goed vast. Ik had in ieder geval vaak moeite om het boek aan de kant te leggen als dat moest. Daarom geef ik het vier sterren.

4 sterren

Meer informatie over Kinderspel

 • Oorspronkelijke titel: The quiet people
 • Uitgever: Luitingh-Sijthoff
 • Verschijningsdatum: mei 2022
 • Aantal pagina’s: 384
 • Verkrijgbaar als: paperback, e-book, luisterboek
 • ISBN:
  • Paperback: 9789021030937
  • E-book: 9789021030944
  • Luisterboek: 9789021032771

Plaats een reactie