Eet – Suzanne Hazenberg

Eet van Suzanne HazenbergEet van Suzanne Hazenberg gaat over drie verschillende personen, die elkaar in de loop van het boek zullen treffen. Anouk is een studente met een eetstoornis, Márek is een Pool met een vreemde voorkeur voor vrouwen en Mercedes is een Colombiaanse die in Amsterdam terecht is gekomen om geld te verdienen voor haar familie. Hun lot brengt hen samen in een angstaanjagende situatie.

Eet in het kort

Anouk is een twintigjarige studente personeelsmanagement. Ze is ervan overtuigd dat veel levensmiddelen ongezonde of zelfs giftige stoffen bevatten. Daarom eet ze bijna alleen nog maar fruit en onbewerkte groenten en granen. Haar vriend Joost probeert haar te laten inzien dat ze een eetprobleem heeft, maar dat geeft alleen maar bonje. Tijdens een heftige ruzie verlaat Anouk ’s nachts het huis. Vanaf dat moment is ze vermist.

Mercedes woont in Colombia. Nadat haar vader is vermoord, haar broers zijn meegenomen om te vechten en zijzelf is verkracht en zwanger is geraakt, wordt tot overmaat van ramp haar zusje ook nog ziek. Ze krijgt een aanbod om in Spanje te gaan werken zodat ze de behandeling van haar zus kan betalen en ook voor haar moeder en zoon kan zorgen. Ze belandt uiteindelijk in Amsterdam in een bordeel. Een van haar klanten daar is Márek.

Márek is opgegroeid in Polen. Daar leefde zijn familie van het fokken en vetmesten van ganzen. Nu is hij in Nederland. Bij een auto-ongeluk, veroorzaakt door zijn zus Ozella, is zijn moeder overleden. Ozella is gevlucht. Nu staat Márek er alleen voor en is hij aan lager wal geraakt.

De drie op zichzelf staande verhalen komen bij elkaar als Márek besluit iets te doen wat grote gevolgen heeft voor het leven van de twee vrouwen.

Mijn mening over Eet

De eerste helft van Eet vertelt drie afzonderlijke verhalen in ultrakorte hoofdstukken. Daardoor is het net alsof je elke alinea in een ander boek bezig bent. Daardoor kom je niet echt in het verhaal. Ik vond het zelfs vrij irritant. De stukjes van Anouk waren soms wat langer en dat vond ik erg prettig. Pas als de verhalen bij elkaar beginnen te komen en je begrijpt waarom deze drie mensen alledrie worden gevolgd, begint het boek wat structuur te krijgen.

De tweede helft van Eet is een meer samenhangend verhaal. Het is dan ook echt spannend, bijna tot het einde twijfelde ik over de afloop. Alle puzzelstukjes vallen mooi in elkaar tijdens deze tweede helft van Eet. Sommige dingen vind ik niet zo logisch. Zo houdt Márek bijvoorbeeld niet van dikke vrouwen, maar hij kickt er wel op om vrouwen eten te voeren.

De schrijfstijl van Suzanne Hazenberg is prima: het boek leest lekker en de spanning wordt vanaf het begin opgebouwd. Alleen hadden de hoofdstukken wat mij betreft wel wat langer gemogen.

3 sterren

Meer informatie over Eet

  • Uitgeverij: Ambo|Anthos
  • Verschijningsdatum: april 2012
  • Aantal pagina’s: 368
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789041420336
  • ISBN (ebook): 9789041422187

Meer informatie over de auteur vind je op de website van Suzanne Hazenberg!

Plaats een reactie