IJskoud – De Noordzeemoorden deel 2 – Isa Maron

IJskoud van Isa Maron - deel 3 van De NoordzeemoordenIn IJskoud ontmoeten Maud Mertens en Kyra Slagter elkaar opnieuw. Deze keer kruisen hun wegen als het oppaskind van Kyra’s vriendin Sophie wordt ontvoerd. Dit blijkt de eerste van een reeks ontvoeringen van jonge kinderen. Er lijkt geen verband tussen de verschillende verdwijningen te zijn. De kinderen zijn van verschillende leeftijden en wonen verspreid door het land. Toch zal Maud Mertens er achter moeten ziet te komen wie hier achter zit. Ondertussen duikt Kyra dieper in de verdwijning van haar zus Sarina.

De Noordzeemoorden

IJskoud is het tweede deel van de serie De Noordzeemoorden. Deel 1, Galgenveld, verscheen in juli 2014. Deel 3 gaat Ritueel heten en wordt in de loop van 2015 verwacht. Er zal ook nog een vierde deel komen. Centraal in De Noordzeemoorden staan rechercheur Maud Mertens en scholier Kyra Slagter. Van Maud Mertens wordt verwacht dat zij allerlei misdaden oplost. In Galgenveld was dat een serie moorden, in IJskoud een reeks verdwijningen van kinderen. Daarbij kruist Kyra steeds haar pad.

Een doorlopend verhaal in de verschillende delen is de vermissing van Sarina, de zus van Kyra. In de eerste twee delen wordt al steeds meer duidelijk over de omstandigheden rond haar verdwijning. Wat er precies is gebeurd, wordt echter nog niet duidelijk. Een andere rode draad is een meisje dat voor iets of iemand op de vlucht is. In Galgenveld wordt ze gevonden, in IJskoud wordt meer duidelijk over wie ze is. Waarvoor ze op de vlucht was, zal later moeten blijken.

IJskoud in het kort

Kyra Slagters vriendin Sophie is met haar oppaskind Jesse op een kinderboerderij. Als ze even niet oplet, is hij weg. De hele omgeving wordt afgezocht, tot en met het kanaal aan toe, maar hij is spoorloos. Dan blijkt er even verderop, in Artis, nog een jongen te zijn verdwenen. De zaken worden meteen met elkaar in verband gebracht en een groot politieonderzoek wordt opgezet. Het liefst zou Kyra zich er ook mee bemoeien, maar ze ziet in dat ze weinig kan toevoegen. In plaats daarvan steekt ze haar energie in de zaak van haar zus.

Er verdwijnen steeds meer kinderen. Er lijkt geen verband te zijn: ze zijn tussen 7 en 12 jaar oud en wonen verspreid over het land. Ze komen uit heel verschillende gezinnen en hebben verschillende hobby’s. Toch moet er een verband zijn. Als het politieteam de relatie ontdekt denkt te hebben, begrijpen ze nog niet de reden van de ontvoeringen. Dag en nacht hard werken leidt uiteindelijk tot een vermoeden waar de kinderen zijn, maar zullen ze op tijd zijn om ze te bevrijden?

Ondertussen krijgt Mertens informatie uit Amerika over een jongen waarmee Sarina weggegaan zou zijn. Ze zouden op een Duits waddeneiland gezien zijn. Kyra besluit er meteen heen te gaan. Daar doet ze een ontdekking die het onderzoek verder kan helpen.

Op de achtergrond speelt het verhaal van Jane in Engeland. Zij is door Mabel en haar man gevonden. Ze was op de vlucht en was bang en wilde niet praten. Mabel heeft een kliniek voor haar geregeld en gaat regelmatig bij haar langs. Zo lukt het haar vooruitgang te boeken. Jane gaat zelfs weer praten. Maar waar ze vandaan komt en waarvoor ze op de vlucht was, kan ze niet zeggen.

Mijn mening over IJskoud

Het onderwerp van deze thriller, kinderontvoeringen, is een origineel onderwerp. Dat vind ik een groot pluspunt van dit boek. Het is weer eens wat anders dan al die moordpartijen. Er vallen wel doden, maar het hoofdthema van IJskoud is niet het oplossen van die moorden.

De hoofdstukken zijn verdeeld in losse stukken die afwisselend vanuit verschillende personen geschreven zijn. De delen zijn vrij kort, waardoor je van de ene naar de andere kant geslingerd wordt. Dit houd je lekker bij de les en zorgt dat je door moet lezen: je wilt steeds weten wat die ene hoofdpersoon verder gaat doen.

De personen die een hoofdrol spelen zijn naast Maud Mertens en Kyra Slagter ook Tommy, een van de ontvoerde kinderen, en Jane, het meisje in Engeland. Tommy geeft je inside information over wat er met de ontvoerde kinderen gebeurt. Hij weet echter ook niet wat het doel is, dus hij kan niet te veel verklappen. Hem aan het woord te laten zorgt voor net dat beetje informatie dat je als lezer wel hebt maar wat de rechercheurs niet hebben. Zo word je behoorlijk in spanning gehouden over de vraag of het allemaal wel goed zal komen. De stukken over Jane lijken los te staan van de rest van het verhaal. Dat zal ongetwijfeld niet zo zijn. Wat het verband is, is nog niet duidelijk na twee boeken. Misschien in Ritueel?

Isa Maron weet het in IJskoud weer lekker spannend te maken. Ze schrijft prettig, het leest lekker weg. De titel is ook volkomen duidelijk: het begint er al mee dat Kyra in het ijskoude water op zoek gaat naar Jesse. De plaats waar de kinderen worden vastgehouden is ook niet bepaald warm en aan het einde belandt Maud Mertens ook nog eens in het ijskoude water. Veel kou dus in dit boek!

Er is slechts één puntje dat ik nog even kwijt wil: als Jane voor het eerst begint te praten, vraagt Mabel haar of ze koffie of thee wil. Ze antwoordt dat ze thee wil. Mabel maakt nog de opmerking dat Jane eerder vaak dingen gekregen zal hebben waar ze geen zin in had. En even later zit Jane koffie te drinken. Foutje? Het blijkt dat dit in de tweede druk is aangepast. Kennelijk was mijn ebook afgeleid van de eerste druk!

4 sterren

Meer informatie over IJskoud

  • Uitgeverij: The House of Books
  • Verschijningsdatum: december 2014
  • Aantal pagina’s: 320
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789048822706
  • ISBN (ebook): 9789048822713

Kijk voor meer informatie op de website van Isa Maron!

Plaats een reactie