Diepe gronden – Nicolet Steemers

Diepe gronden van Nicolet SteemersLaura is blij als ze na jaren weer iets van haar Roemeense jeugdvriendin Gabi hoort. Ze besluit naar Roemenië te gaan om daar samen met haar een trektocht te gaan maken. Ook kennis Martine gaat mee. Eenmaal onderweg gaat het al snel mis: Gabi verdwijnt en Martine en Laura moeten samen de bewoonde wereld terug zien te vinden. Dat gaat niet zonder slag of stoot en zo leren ze elkaar beter kennen dan ze eigenlijk zouden willen. Diepe gronden van Nicolet Steemers gaat zowel letterlijk als figuurlijk over diepe gronden.

Diepe gronden in het kort

Toen Laura jong was, kwam de Roemeense Gabi elke vakantie bij haar gezin logeren. Gabi was als een zus voor Laura. Tot het op een dag helemaal verkeerd ging en Laura niets meer van Gabi hoorde. Twintig jaar later zoekt Gabi ineens contact via Facebook. Laura is blij, ze wil maar wat graag weer contact met Gabi. De twee spreken af dat Laura naar Roemenië komt en dat ze daar een korte trektocht in de bergen zullen gaan maken.

Op het laatste moment gaat ook Martine mee. Zij is de vriendin van Joris, die op zijn beurt de beste vriend van Laura’s man Wessel is. Martine is militair dus zeer goed in staat om zich tijdens zo’n trektocht in de natuur te redden. Dat komt goed van pas als Gabi na de eerste nacht verdwenen blijkt te zijn. Al haar spullen zijn weg, alleen haar tent staat er nog. Ook de telefoons van Laura en Martine zijn weg. Wat er gebeurd kan zijn, is een raadsel.

Martine en Laura kennen elkaar eigenlijk nog niet zo goed. Daar gaat nu wel verandering in komen, nu ze op elkaar aangewezen zijn om de bewoonde wereld terug te vinden. Terwijl ze zich voortdurend zorgen maken om Gabi, krijgen Laura en Martine nog veel meer te verduren. Niet alleen bevindt er zich van alles in het bos wat ze liever niet tegen zouden komen, het blijkt ook nog eens bijzonder lastig om de weg terug te vinden. Het eten en drinken raakt op en aan het einde van de dag zijn ze nog geen meter opgeschoten.

Door de beproevingen leren beide vrouwen elkaar beter kennen en ontdekt Laura dingen over Martine die haar beeld van haar compleet veranderen. Een vervelende gebeurtenis onderweg heeft echter rampzalige gevolgen.

Mijn mening

Tijdens het eerste deel van het boek vroeg ik me vooral af waarom Gabi weer contact opgenomen had met Laura. Gezien de aanleiding van hun breuk vond ik dat niet zo logisch. Later in het boek verdween dat wat op de achtergrond. Er doet zich namelijk ergens halverwege een plotwending voor die het hele verhaal op zijn kop zet en het geheel extra interessant maakt.

Net als het vorige boek van Nicolet Steemers, Wat niet deert, is Diepe gronden een mooie combinatie van een spannend verhaal en een diepere psychologische betekenis. Verschillende personages hebben traumatische gebeurtenissen meegemaakt en ze reageren daar allemaal op hun eigen manier op. Stukje bij beetje leer je de mensen en hun verleden beter kennen en vooral ook begrijpen.

Als Laura en Martine onderweg zijn, zijn er meerdere dingen die ze tegenzitten. Dat lijkt af en toe wat veel, maar ze hebben wel allemaal een doel. Zonder die afzonderlijke gebeurtenissen zou het hoogtepunt van het verhaal niet bereikt kunnen worden. Helaas kan ik hier niet zeggen hoe het verhaal vervolgens eindigt. Ik wil er wel graag over zeggen dat het slot echt impact had. Het is net of het boek je nog even een flinke duw geeft als je het uit hebt.

Diepe gronden nodigt echt uit om steeds verder te lezen. Doordat dingen steeds anders blijken te zijn dan je dacht, moet je wel doorgaan om te ontdekken hoe alles nu echt in elkaar zit. Voldoende spanning dus, en ook een diepere laag door de dingen die de personages hebben meegemaakt. Al met al voor mij reden om dit boek vier sterren te geven, echt een aanrader!

4 sterren

Meer informatie over Diepe gronden

 • Uitgeverij: Volt
 • Verschijningsdatum: februari 2023
 • Aantal pagina’s: 287
 • Verkrijgbaar als: paperback, e-book, luisterboek
 • ISBN:
  • Paperback: 9789021436753
  • E-book: 9789021436760
  • Luisterboek: 9789021480916

Plaats een reactie