Galgenveld – De Noordzeemoorden deel 1 – Isa Maron

De Noordzeemoorden 1 - Galgenveld van Isa MaronMeedogenloos. Dat is de moordenaar die in Galgenveld, deel 1 van de serie De Noordzeemoorden van Isa Maron, zijn slachtoffers gruwelijk toetakelt. Maar is hij veilig voor een door moordzaken gefascineerd schoolmeisje? Kyra Slagter wordt ’s morgens vroeg door haar broer gebeld. Ze springt meteen op haar fiets en racet zo snel ze kan naar hem toe. Hij heeft een lijk gevonden. Kyra wil niets liever dan er eerder zijn dan de politie. Het is haar moord! De politie op haar beurt vindt dat Kyra maar in de weg loopt. Kyra zorgt er wel voor dat de politie de zaak niet zonder haar kan oplossen en zorgt zo onbedoeld voor extra spanning.

Isa Maron

Isa Maron (pseudoniem) is geboren in 1965 in Utrecht.  Na het gymnasium studeerde ze Economische Wetenschappen en Psychologie in Amsterdam. Pas in 2004 is ze begonnen met schrijven. In 2008 kwam haar debuut uit: Passiespel. Daarna schreef ze nog een aantal boeken. Galgenveld is het eerste deel van de vierdelige reeks De Noordzeemoorden. Deel 2, IJskoud, is in december 2014 uitgekomen. Het derde deel, met de naam Ritueel, zal in mei 2015 verschijnen.

De echte naam van Isa Maron is Marjan Peer. Op aanraden van haar uitgever publiceerde ze haar debuutroman, Passiespel, onder pseudoniem, vanwege het toen nog controversiële onderwerp.

Waar gaat Galgenveld over?

Op een mistige morgen hangt het lijk van Marc Gaullier aan een lantaarnpaal bij de pont over het IJ in Amsterdam. Jarno Slagter is degene die hem vindt. Zijn zus Kyra is er als de kippen bij om het lijk te bestuderen. Tot haar verbazing is het iemand die ze kent: Gaullier is haar kunstleraar. Maud Mertens is degene van de politie die de zaak moet zien op te lossen. Ze vindt schilderijen van bijna naakte jonge meisjes in zijn atelier en daarom verwacht ze dat de moord daar iets mee te maken heeft.

Ondertussen start Kyra haar eigen onderzoek. Ze is gefascineerd door misdaden en wil niets liever dan de moord zelf oplossen, voor de politie dat doet. Ze ziet het als oefening voor het echte werk: het vinden van haar oudere zus Sarina, die vier jaar eerder spoorloos verdween.

Dan wordt een tweede lijk gevonden: het hoofd op een voetbalveld en de rest van het lichaam elders. Voor Mertens is het al gauw duidelijk dat er een verband is tussen de twee moorden. Kyra heeft vrij snel door wat dat verband is. Ze heeft een verdachte op het oog en gaat er met gevaar voor eigen leven op af. De vraag is dan of Mertens en haar team op tijd dezelfde conclusie zullen trekken.

Op de achtergond speelt nog een verhaal. In Schotland wordt een meisje gevonden, dat haar best doet niet gevonden te worden. Ze is zwaar ondervoed en ergens voor op de vlucht. Maar waarvoor? Ze praat niet en lijkt de mensen die haar opvangen ook niet te verstaan. Wie is zij, waar komt ze vandaan en wat is haar overkomen?

Mijn mening over Galgenveld

Soms krijg je toevallig een boek in handen van een auteur waar je niet bekend mee bent. En dan blijkt het een heel goed boek te zijn. Dat overkwam me met Galgenveld van Isa Maron. Ik kende Marons werk nog niet maar dankzij een actie kreeg ik een boek van haar. Dat was een goede actie, want nu wil ik de overige delen van de serie ook gaan lezen. En niet alleen omdat nog niet duidelijk is wat er met de zus van Kyra is gebeurd. Ik ga er tenminste van uit dat dat in de volgende delen een rol zal spelen.

Eigenlijk heb ik niet veel te zeggen over dit boek. Het leest gewoon lekker weg. Galgenveld is spannend. Op een gegeven moment dacht ik te weten wie de dader is en dat bleek te kloppen. Wat het dan nog spannend houdt, is de vraag of Kyra zichzelf niet te veel in de nesten werkt en of Maud Mertens haar op tijd vindt. De dader komt ook aan het woord in het boek. Hij noemt zichzelf meedogenloos. En dat is hij, niet alleen voor de slachtoffers maar ook voor de lezer. Hij houdt er namelijk nogal gruwelijke methoden op na. Dit is dus geen boek om te lezen met een lekkere snack erbij!

Kyra is een apart figuur voor een examenklas-meisje van 19. Ze houdt zich meer bezig met alles wat komt kijken bij het oplossen van een moord dan met drank en feestjes. Dat zou ongeloofwaardig zijn, ware het niet dat het goed verklaard wordt door het feit dat haar zus vier jaar eerder verdween en ze toen buiten de zoektocht werd gehouden. Nu probeert ze het in te halen en haar zus alsnog te vinden. Ik ben heel benieuwd of het haar gaat lukken!

4 sterren

Meer informatie over Galgenveld

  • Uitgeverij: Dutch Media uitgevers
  • Verschijningsdatum: juli 2014
  • Aantal pagina’s: 320
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789048822652
  • ISBN (ebook): 9789048822669

Kijk voor meer informatie op de website van Isa Maron!

Plaats een reactie