Btw-tarief voor ebooks misschien omlaag!

btw ebooks mogelijk omlaagBtw

In Nederland kun je bijna niets doen zonder dat je er belasting bij moet betalen: werken, iets kopen, zelfs als je geld weggeeft moet je uitkijken dat de belastingdienst niet mee wil profiteren. Een belasting die iedereen regelmatig betaalt, is de btw (belasting toegevoegde waarde). Als iemand iets verkoopt, wordt hij geacht waarde te hebben toegevoegd aan het product en daarover moet belasting betaald worden.

De btw wordt echter niet in de verschillende schakels van het productieproces betaald, maar pas aan het einde: door jouw, de consument. Daarom betaal je niet alleen over het deel van de waarde dat de laatste tussenschakel heeft toegevoegd maar gewoon over het hele product.

Btw-tarieven

Er zijn twee btw-tarieven in Nederland. Sinds 1 oktober 2016 is het hoge tarief 21%. Het lage tarief is 6%. Standaard betaal je 21%, tenzij het product in het verlaagde tarief valt. In enkele gevallen geldt 0%. Onder de goederen die in het lage tarief vallen, vallen ook boeken. Goed voor lezers!

Echter, er is een uitzondering: via internet aangeboden informatie valt wel onder het hoge tarief van 21%. En hoe kom je aan je e-books? Juist, via internet. Hier is zit dus een behoorlijke oneerlijke behandeling van digitale lezers.

Mogelijke verlaging btw-tarief voor e-books

Gelukkig las ik in de NRC van 1 december 2016 dat hier misschien verandering in komt. De Europese Commissie heeft namelijk voorgesteld online media voortaan ook onder het 6%-tarief te laten vallen. Dat kan een flinke prijsverlaging voor e-books en andere digitale media opleveren.

Het blijft wel politiek, dus het kan niet meteen worden ingevoerd. Eerst moet het Europees Parlement nog instemmen en ook de EU-lidstaten moeten het er mee eens zijn. Volgens het artikel in de NRC is Nederland voor. Nu maar hopen dat de andere EU-landen ook begrijpen dat het digitale lezen de toekomst heeft en dat je dat niet moet proberen te beperken door extra belasting te heffen!

Bronnen/links

Voor de geïnteresseerden hier nog wat links, die ik als bron heb gebruikt:

Plaats een reactie