Frank en wij – Julia Claiborne Johnson

Frank en wij van Julia Claiborne JohnsonFrank en wij van Julia Claiborne Johnson heeft als ondertitel of de avonturen van een wonderlijk jongetje. Dat jongetje is Frank. Zijn moeder Mimi heeft lang geleden een boek geschreven dat een enorme hit werd. Dankzij foute bankiers is nu haar geld op en moet ze een nieuw boek schrijven. Haar redacteur Isaac Vargas stuurt haar Alice, om te helpen. Zo komt Alice in de wonderlijke wereld van Frank terecht. Frank is een negenjarige met een bijzondere kledingstijl en een uitzonderlijke intelligentie. Aan Alice de moeilijke taak het vertrouwen van zowel zoon als moeder te winnen, om zo te zorgen dat Mimi een goed boek kan afleveren.

Frank en wij in het kort

Alice werkt als assistente voor redacteur Isaac Vargas. Op een dag krijgt hij een telefoontje van de schrijfster M.M. Banning, voor vrienden beter bekend als Mimi. Zij vraagt om hulp bij het schrijven van haar tweede boek. Daarop stuurt hij Alice naar Mimi in Bel Air. Alice zal moeten zorgen dat Mimi niets anders meer aan haar hoofd heeft dan het schrijven van haar boek. Dit boek moet er komen, omdat foute bankiers er met haar geld vandoor zijn. Eerder had ze geen geldzorgen, dankzij het eerste boek dat ze schreef toen ze jong was. Dat werd een enorme bestseller. Daarna heeft ze nooit meer wat gepubliceerd.

Als Alice in Bel Air aankomt, maakt ze al snel kennis met Frank, de negenjarige zoon van Mimi. Dat hij apart is, ziet ze meteen al aan zijn kledingkeuze. Iets te warm voor het klimaat waarin ze leven en afkomstig uit een ander tijdperk. Dat is niet het enige: wie met Frank wil omgaan, moet zich aan zijn regels houden. Zo wordt hij niet aangeraakt zonder zijn toestemming. En als hij overstuur raakt, slaat hij met zijn hoofd tegen harde voorwerpen aan of gaat hij zo stijf als een plank op de grond liggen. Geen gemakkelijke jongen, dus.

Alice heeft haar handen vol aan Frank. Maar steeds als ze denkt dat ze zijn vertrouwen heeft gewonnen, gebeurt er weer iets waaruit blijkt dat dat toch niet zo is. Ondertussen werkt Mimi hard aan haar boek. Toch krijgt Alice maar geen hoofdstukken om op de computer uit te werken. Alice merkt dat Mimi haar niet mag en ze voelt zich regelmatig te veel in huis. Zeker als de enigszins mysterieuze huisvriend Xander er ook is.

Toch houdt Alice vol. Stukje bij beetje komt ze steeds meer te weten over het gezin en de overige familieleden, zoals de overleden broer van Mimi. Als ze net een beetje denkt te weten hoe alles werkt, verandert een dramatische gebeurtenis alles weer. Dit voorval zorgt er wel voor dat eindelijk duidelijk wordt hoe de vork werkelijk in de steel zit.

Mijn mening over Frank en wij

Frank en wij wordt gepresenteerd als een feelgoodroman. Dan is de eerste vraag die je jezelf na het lezen stelt: ging ik me door dit boek goed voelen? En mijn antwoord daarop is: ja! Bijna een week lang keek ik er steeds naar uit na het werk weer in de wereld van Frank te duiken. Hij is apart, maar ook lief, je kan niet anders dan van hem houden.

Het verhaal wordt verteld door Alice. Zij lijkt het enige ‘normale’ personage te zijn. Ze weet echter Frank, Mimi en Xander zodanig te beschrijven dat ook zij echt voor je gaan leven. Zoals de titel van het boek al aangeeft, draait eigenlijk alles om Frank. Bij alles wat er gebeurt, moeten de volwassenen rekening houden met het kind. Nu is dat kind soms heel lastig, maar diep van binnen is hij eigenlijk heel lief. Hij heeft gewoon een gebruiksaanwijzing die je moet kennen. Het is mooi hoe Julia Claiborne Johnson hem beschrijft. Soms lijkt het net een mini-volwassene, maar toch ook weer een kind. Ook de manier waarop ze Frank laat praten, past goed bij hem. Hij klinkt als een wat ouderwetse maar superslimme volwassene.

Aan het begin van het boek neemt Julia Claiborne Johnson een klein voorschotje op wat er komen gaat. En dat is maar goed ook, anders zou je je tijdens het lezen misschien af en toe afvragen waar het met het verhaal naartoe gaat. Door dit begin weet je dat er iets toch wel enigszins spannends gaat gebeuren en wil je steeds maar verder lezen om erachter te komen hoe het zover heeft kunnen komen.

Claiborne Johnson heeft een prettige manier van schrijven. Het verhaal leest lekker weg. Wat ik vooral knap vind, is de manier waarop ze de verschillende personages echt hun eigen stem heeft gegeven. Als Frank aan het woord is, zie je dat al aan de manier waarop hij spreekt. Er zou niet eens bij hoeven te staan dat hij het is. Verder kun je in dit boek regelmatig lachen om de rake opmerkingen van Frank en de bijzondere oplossingen die Alice voor alle dagelijkse problemen verzint. Zoek je een boek om blij van te worden, dan is Frank en wij een goede keuze!

4 sterren

Meer informatie over Frank en wij

  • Oorspronkelijke titel: Be Frank With Me
  • Uitgeverij: Ambo|Anthos
  • Verschijningsdatum: juni 2016
  • Aantal pagina’s: 331
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789026333705
  • ISBN (ebook): 9789026333712

Plaats een reactie