Over Boeken-ID

Even voorstellen…

Paulien van de Hoef - Boeken-IDMijn naam is Paulien van de Hoef en ik hou al van lezen sinds ik het kan. In 2014  ben ik begonnen met het schrijven van reviews van de boeken die ik heb gelezen. Op deze manier bouw ik een overzicht op van alle boeken die ik heb gelezen en kan ik later nog eens nalezen waar het boek over ging en wat ik ervan vond. Daarnaast hoop ik dat anderen iets aan deze website hebben als ze op zoek zijn naar een volgend boek om te lezen. Ik kies zelf namelijk vaak mijn volgende boek uit op basis van wat ik er over gelezen heb. Misschien doe je hier ideeën op!

Waarom Boeken-ID?

De naam van deze website kun je lezen als ‘Boeken-idee’, ofwel een idee voor een boek. Een te lezen boek, welteverstaan. Je kunt het ook lezen als ‘Boeken-identificatie’.  Met welk boek of met welk personage identificeer je jezelf? In een goed boek leef je immers zo met de hoofdpersoon mee dat je soms bijna denkt dat het je zelf allemaal overkomt. De kunst is precies dat boek te vinden waar je jezelf helemaal in kunt verliezen.

Hoe beoordeel ik de boeken?

Als eerste moet ik zeggen dat mijn beoordeling volledig subjectief is. Vond ik het boek mooi? Dan krijgt het een hoge beoordeling. Vond ik het niks, dan is de beoordeling ook niks. Het aantal sterren hoeft dus niets te zeggen over de kwaliteit van het werk. Het is puur mijn mening. Wel zit er enige logica in het aantal sterren dat ik toeken:

1 sterEen boek krijgt slechts één ster als ik het zo slecht vond dat het me niet is gelukt het uit te lezen.

2 sterrenEen boek dat twee sterren krijgt, heb ik uitgelezen maar dat ging wel moeizaam. Van deze schrijver zal ik waarschijnlijk niet snel weer iets lezen.

3 sterrenDrie sterren zijn weggelegd voor ‘het gemiddelde boek’. Dit boek leest prettig, is spannend of meeslepend, maar steekt er niet bovenuit.

4 sterrenDeze categorie is voorbehouden aan de echt goede boeken. Als ik zo’n boek gelezen heb, wil ik de rest van het werk van deze schrijver ook lezen.

5 sterrenDit aantal sterren zal ik niet vaak geven. Het is gereserveerd voor de boeken die ik echt niet weg kan leggen. Die ik in één ruk uit zou lezen als ik ook niet af en toe zou moeten eten en slapen.

Ik wens je veel leesplezier op deze website en ik hoop dat je je volgende te lezen boek hier vindt. Ik hoor overigens ook graag jouw mening over de besproken boeken!