Morgen zal het beter gaan – Tatiana de Rosnay

Morgen zal het beter gaan van Tatiana de RosnayCandice is een jonge vrouw die met haar zoon in Parijs woont. Op een dag is ze getuige van een ongeluk, waarbij Dominique Marquisan gewond raakt. Candice besluit haar op te zoeken in het ziekenhuis en zo raken ze bevriend. Langzaam maar zeker dringt Dominique steeds verder het leven van Candice binnen. Tot het haar op een dag te veel wordt. Morgen zal het beter gaan is een indringende roman van Tatiana de Rosnay over eenzaamheid, vriendschap en liefde.

Morgen zal het beter gaan in het kort

Het leven van Candice is niet gemakkelijk. Ze is een gescheiden moeder van een jonge zoon en ze worstelt al jaren met een eetstoornis. Niemand weet daar echter iets van. Als er vlak voor haar neus een aanrijding gebeurt, aarzelt ze geen moment en staat ze de aangereden vrouw bij. De vrouw, Dominique Marquisan, wordt naar het ziekenhuis gebracht. Daar blijkt haar been niet te redden. Candice bezoekt haar en omdat Dominique nogal eenzaam lijkt, besluit ze haar te helpen terwijl ze moet revalideren.

Ook als Dominique weer kan lopen, blijft ze deel uitmaken van Candices leven. Als Dominique haar baan en appartement kwijtraakt, biedt Candice haar aan om bij haar te komen logeren. Candices moeder en zus zijn daar niet zo blij mee. Zij vertrouwen het niet dat de rol van Dominique in het leven van Candice steeds groter wordt. Ook het zoontje raakt steeds meer gehecht aan de vrouw.

Dominique brengt Candice de liefde voor de schrijver Zola bij. Zijn leven blijkt overeenkomsten te hebben met dat van de overleden vader van Candice. Zij komt er namelijk toevallig achter dat haar vader er een relatie buiten zijn huwelijk op nahield, net als Zola.

Terwijl Candice probeert om te gaan met de nieuwe kennis over haar vader en tegelijk haar eetstoornis probeert aan te pakken, wordt de invloed van Dominique op haar leven haar te veel. Het komt tot een uitbarsting. En dan verdwijnt Dominique.

Mijn mening

Ik vind de boeken van Tatiana de Rosnay altijd een beetje apart. Er gebeuren vaak dingen waarvan je je afvraagt of het wel echt kan, maar toch zijn de verhalen heel geloofwaardig. Zo ook in dit boek. Want zoals Dominique het leven van Candice binnendringt, is dat normaal? En de gelijkenissen tussen Dominique en Zola’s minnares en Zola en Candices vader zijn wel erg toevallig. Maar juist die dingen maken het leuk om te lezen.

Wat ik me steeds afvroeg, is wat voor Dominique de echte reden is om zich zo in Candices leven op te dringen. Het kan haast niet zijn dat het komt doordat ze eenzaam is. Daarvoor gaat het te ver. Eerlijk gezegd begon ik Dominique na een tijdje ook best eng te vinden, net zoals de familie van Candice dat vindt. Dan ga je je afvragen hoe het is als iemand zo je leven binnendringt zonder dat je je er echt tegen kan verzetten. Candice vindt het in het begin niet erg, ze begint er vrijwillig aan, maar ik kan me goed voorstellen dat ze het later behoorlijk benauwend gaat vinden.

Dominique blijft een groot deel van het boek een raadsel. Tegen het einde kom je iets meer over haar te weten, wat wel een deel verklaart maar nog steeds niet alles. Candice daarentegen leer je veel beter kennen. Je ontdekt iets over haar jeugd, hoe ze aan haar eetstoornis komt. Haar relatie met haar ouders komt niet heel duidelijk aan bod. Dat de ontdekking van de verhouding van haar vader haar raakt, is echter wel duidelijk. Zo gebeurt er van alles in het boek en dat zorgt dat het nooit verveeld. Je blijft maar lezen. Daarom geef ik Morgen zal het beter gaan vier sterren.

4 sterren

Meer informatie over Morgen zal het beter gaan

 • Oorspronkelijke titel: Nous irons mieux demain
 • Uitgever: Ambo|Anthos
 • Verschijningsdatum: oktober 2022
 • Aantal pagina’s: 304
 • Verkrijgbaar als: paperback, e-book, luisterboek
 • ISBN:
  • Paperback: 9789026361593
  • E-book: 9789026361609
  • Luisterboek: 9789026361890

Plaats een reactie