Top 5 mooiste boeken – herfst 2015

De herfst zit er alweer bijna op, Sinterklaas is in het land en de Kerstman zal ook niet lang meer op zich laten wachten. Hoog tijd dus voor een overzicht van de mooiste boeken van de afgelopen periode. De afgelopen herfst heb ik twintig boeken gelezen. Een aantal daarvan was nieuw en een aantal al wat ouder. Er waren twee series bij: Muren van glas van Marique Maas en Wild van Christina Lauren. Allemaal zeker de moeite waard. Er waren echter vijf boeken bij die duidelijk boven de andere uitstaken: boeken die me grepen, raakten of ontroerden. Deze vijf krijgen vanzelfsprekend een plekje in mijn herfst-top 5 van 2015.

5. Watermeloen – Marian Keyes

Watermeloen van Marian KeyesWatermeloen gaat over de jonge moeder Claire, die in het kraambed verlaten wordt door haar man. Gek van verdriet gaat ze naar haar ouders in Ierland. Daar gaat ze door alle fasen van rouw heen en langzaam krabbelt ze weer op. Dan staat haar man voor de deur. Er wacht hem een onaangename verrassing. Dit boek is leuk geschreven. Ondanks de ellende van de hoofdpersoon kun je regelmatig flink lachen.

4. Een schitterend ongeluk – Inge Ipenburg

Een schitterend ongeluk van Inge IpenburgDit is een boek over vriendschap. Niet alleen over de mooie kanten daarvan, maar ook over wat er kan gebeuren als vijf mensen te ver gaan in hun verbondenheid. Als twee van de vijf een ongeluk krijgen, komen een voor een de geheimen van de vrienden boven water. Is hun hele vriendschap gebaseerd op leugens? De ontboezemingen leiden tot een noodlottige ontknoping.

3. Ik reis alleen – Samuel Bjørk

Ik reis alleen van Samuel BjorkEen jong meisje wordt dood gevonden, hangend aan een boom. Ze draagt een bordje om haar nek met de tekst ‘Ik reis alleen’. Al snel verdwijnen er meer meisjes en deze worden op dezelfde manier gevonden. Een team aangevoerd door een eenzame oude rot in het vak en een jonge vrouw die eigenlijk haar leven had willen beëindigen, moet de dader zien te vinden voor ook het laatste verdwenen meisje vermoord wordt.

2. 100 gelukkige dagen – Fausto Brizzi

100 gelukkige dagen van Fausto BrizziStel je voor dat je te horen krijgt dat je nog honderd dagen te leven hebt. En dat dat gebeurt vlak nadat je vrouw je het huis uit heeft geschopt omdat je vreemd bent gegaan. Wat zou je dan doen? Deze vraag moet Lucio zichzelf stellen nadat hij de diagnose leverkanker heeft gekregen. Hij stelt zichzelf een doel: zijn vrouw terugwinnen. Dat probeert hij met veel humor. Je zou soms bijna vergeten dat Lucio zijn einde nadert.

1. Muidhond – Inge Schilperoord

Muidhond van Inge SchilperoordMuidhond van Inge Schilperoord was afgelopen herfst veruit het meest indrukwekkende boek dat ik heb gelezen. Schilperoord krijgt het voor elkaar om je zo met een pedofiel mee te laten leven dat je echt medelijden met hem krijgt als niet alles gaat zoals hij wil. Dat is bijna eng, want als je er over nadenkt, ben je het waarschijnlijk wel met me eens dat een man die niet van kleine meisjes af kan blijven, beter niet los rond kan lopen.

Plaats een reactie