Muidhond – Inge Schilperoord

Muidhond van Inge SchilperoordDoor gebrek aan bewijs wordt Jonathan vrijgelaten uit de gevangenis en hoeft hij niet als pedofiel naar een tbs-kliniek. Eenmaal thuis zorgt hij voor zijn eenzame moeder en oude hond. Hij probeert sterk te zijn, terwijl zijn buurmeisje toenadering zoekt. Muidhond is de debuutroman van Inge Schilperoord. Hiermee heeft ze een ontroerend verhaal geschreven met een verrassend slot.

Muidhond in het kort

Muidhond begint op de dag dat Jonathan vrijgelaten wordt uit de gevangenis. Wegens gebrek aan bewijs mag hij naar huis in plaats van naar een tbs-kliniek. Thuis wachten zijn oude moeder en hond op hem. Jonathan pakt zijn oude leven weer op: hij zorgt voor moeder en hond en werkt in de fabriek. In de overgebleven uren werkt hij hard aan zijn herstel: hij heeft een werkboek van zijn therapie in de gevangenis en hij voert ijverig de opdrachten uit het boek uit.

Jonathan vindt een gewonde vis, een muidhond, in een meertje in de duinen. Hij neemt hem mee naar huis om hem te verzorgen en beter te maken. In eerste instantie gaat het steeds beter met de vis. Ook met Jonathan gaat het goed. Hij heeft een ritme gevonden. Dan gaat zijn buurmeisje steeds meer aandacht vragen. Door zijn zorgzame karakter kan Jonathan haar niets weigeren.

De nabijheid van het meisje ziet Jonathan eerst als oefening om zijn gedachten en gevoelens onder controle te krijgen. Hij krijgt het echter hoe langer hoe moeilijker. Ook met de muidhond gaat het bergafwaarts. En dan komt de dag dat de spanning in Jonathans hoofd het hoogtepunt bereikt.

Mijn mening over Muidhond

Muidhond heeft me ontroerd. Voor de gemiddelde pedofiel die het nieuws haalt, voel ik weinig sympathie, maar Inge Schilperoord is er in geslaagd Jonathan zo neer te zetten dat je hem wel aardig moet vinden. Hij doet zo zijn best en de omstandigheden helpen hem niet erg mee. Eigenlijk best bizar, dat je zo iemand gaat mogen en medelijden krijgt als het mis dreigt te gaan.

Jonathans leven en dat van de vis hebben grote overeenkomsten. Beiden zijn beschadigd. Jonathan probeert zowel zichzelf als de muidhond erbovenop te helpen. Het is mooi om te zien hoe hun beider lot gelijk opgaat. Ook het buurmeisje heeft een vergelijkbare levensloop. Voor alle drie verandert het leven drastisch op dezelfde dag, maar anders dan ik had verwacht.

Muidhond is zo’n boek dat je maar door wilt blijven lezen. Je moet gewoon weten hoe het af gaat lopen. Je krijgt namelijk allerlei verwachtingen, die alle kanten op gaan. Het verhaal kan zowel een positieve als een negatieve wending gaan nemen. Na het lezen van de ontknoping bleef ik achter met een triest gevoel. Ik had het graag anders gezien, maar zo is het leven nu eenmaal niet. Dit boek zal me nog een hele tijd bijblijven. Daarom verdient het vijf sterren!

5 sterren

Meer informatie over Muidhond

  • Uitgeverij: Uitgeverij Podium B.V.
  • Verschijningsdatum: april 2015
  • Aantal pagina’s: 220 (paperback), 144 (ebook)
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789057597152
  • ISBN (ebook): 9789057597275

Plaats een reactie