Ritueel – De Noordzeemoorden deel 3 – Isa Maron

Maron, Isa - RitueelIn de tuin van de familie Narcing wordt bij graafwerkzaamheden een schedel gevonden. Het hoofd lijkt er al lange tijd te liggen. Maud Mertens moet op zoek naar de rest van het lichaam en naar degene die het hoofd daar begraven heeft. Daarbij kruist ze weer het pad van Kyra Slagter, die in de buurt woont. Kyra is bang dat het om haar verdwenen zus Sarina gaat. Ze gaat verder op onderzoek en ontdekt meer over de omstandigheden rond Sarina’s verdwijning. Maud Mertens staat ondertussen een aantal lugubere verrassingen te wachten. Ritueel is het derde deel in de vierdelige serie De Noordzeemoorden van Isa Maron.

Ritueel in het kort

De familie Narcing woont nog niet lang in hun huis als de tuinman een schedel opgraaft. Na onderzoek blijkt dat dit niet het enige hoofd is: er liggen meerdere hoofden, op gelijke afstand van elkaar en allemaal met het gezicht naar hetzelfde punt gericht. De lichamen zijn spoorloos. Het is duidelijk dat het hier om een of ander ritueel gaat.

Het onderzoek concentreert zich al snel op de familie Demsterwold en hun personeel. Deze familie heeft het huis jarenlang bewoond. Meneer Demsterwold is inmiddels overleden, mevrouw zit in een verzorgingshuis en de kinderen wonen in het buitenland. Maud Mertens wil zich niet meteen op deze familie storten, wat haar een moeilijke relatie met collega Niels oplevert. Niels zet toch door en richt zich op vader Demsterwold. Maud denkt echter dat ze het bij moeder Demsterwold moeten zoeken.

Ondertussen gaat het steeds beter met het meisje dat eerder in Schotland was gevonden. Ze noemt zich nu Sarah. Ze zit niet meer in de kliniek en gaat zelfs zelfstandig wonen, in Londen. Ze is nog wel onder behandeling en is vaak bang, maar ze herinnert zich steeds meer over haar verleden en wat haar is overkomen. Ze schermt zichzelf af van voor haar enge situaties, maar dat kan niet voorkomen dat ze toch in een nare situatie terecht komt.

Sarina en haar ouders hebben gesproken met de vader van Dave, de jongeman waarmee Sarina voor het laatst is gezien. Dave is inmiddels dood aangespoeld. De vader van Dave geeft informatie waarmee Sarina naar Noorwegen vertrekt. Daar doet ze een ontdekking die het onderzoek verder kan helpen. Sarah herinnert zich Sarina weer en dat ze een zus had. Ze wil graag met Kyra praten. Samen met Maud gaat Kyra naar Londen. Daar treffen ze Sarah echter niet aan. Maar wel iemand anders.

Mijn mening over De Noordzeemoorden deel 3 – Ritueel

Deel 3 van De Noordzeemoorden, Ritueel, is weer lekker spannend. Hoewel dezelfde personages de hoofdrollen spelen, is het voor een groot deel een op zichzelf staand verhaal. Dat verhaal is een afgerond geheel dat je van begin tot einde in zijn greep houdt.

Daarnaast speelt het tweede verhaal, het verhaal dat de verschillende delen van De Noordzeemoorden tot een geheel maakt. Dat is het verhaal van de zoektocht van Kyra Slagter naar haar verdwenen zus Sarina. Omdat er nog een vierde deel komt, is het verhaal van Sarina nog niet afgerond. Dat maakt het einde van Ritueel een beetje frustrerend. Nu moeten we weer een hele tijd wachten om verder te lezen hoe het Sarina nu werkelijk is vergaan!

In de eerste twee delen, Galgenveld en IJskoud, speelde nog een derde verhaallijn, waarvan in Ritueel gelukkig duidelijk wordt hoe het in het grotere geheel past. Dit is het verhaal van Sarah, het meisje dat in Schotland gevonden werd.

Om even bij het hoofdverhaal van Ritueel te blijven: het is een beetje onsmakelijk, met die losse hoofden, maar vooral spannend. Je krijgt als lezer niet snel grip op het waarom van deze moorden. Ik had wel vrij snel een vermoeden wie de dader zou zijn, en dat bleek te kloppen. Wat me echter niet duidelijk is geworden, is wat precies de reden is geweest van de pauze tussen de verschillende moorden. Misschien heb ik iets gemist… Ik vond Ritueel weer net zo spannend en lekker leesbaar als Galgenveld en IJskoud. Ik kijk dan ook al weer uit naar deel 4!

4 sterren

Meer informatie over Ritueel

  • Uitgeverij: The House of Books
  • Verschijningsdatum: november 2015
  • Aantal pagina’s: 336
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789044348156
  • ISBN (ebook): 9789044348163

Meer informatie over de auteur? Kijk dan op de website van Isa Maron!

2 gedachten over “Ritueel – De Noordzeemoorden deel 3 – Isa Maron”

    • Nee, dat vind ik niet. Bovendien, ik schrijf dit voor mensen die informatie willen hebben over het boek. Als iemand niets wil weten over het verhaal voor hij/zij het gaat lezen, moet diegene het boek gewoon meteen kopen en gaan lezen en niet eerst op zoek gaan naar meer informatie.

Plaats een reactie