Ik reis alleen – Samuel Bjørk

Ik reis alleen van Samuel BjorkSamuel Bjørk schreef met Ik reis alleen een ontzettend spannende thriller. Twee jonge meisjes verdwijnen en worden later dood teruggevonden, gekleed in poppenkleren en met een schooltas op hun rug zijn ze aan een springtouw in een boom gehangen. Rechercheurs Holger Munch en Mia Krüger doen wat ze kunnen om de moordenaar te vinden, voor ook de volgende twee verdwenen meisjes dood gevonden zullen worden. En dan blijkt Munch zelf betrokken bij de zaak.

Samuel Bjørk

De Noor Frode Sander Øien schreef de thriller Ik reis alleen onder het pseudoniem Samuel Bjørk. Øien is een alleskunner: naast deze thriller schreef hij twee romans en meerdere toneelstukken en is hij als singer/songwriter actief. Ook maakt hij moderne kunst. Ik reis alleen is Bjørks eerste thriller. Er is in 2015 een tweede thriller verschenen (Uglen, De uil) maar deze is nog niet in Nederland uitgebracht.

Ik reis alleen in het kort

Mia Krüger heeft zichzelf van de wereld afgesloten op een klein eilandje. Het is bijna tien jaar geleden dat haar tweelingzus Sigrid stierf aan een overdosis en Mia wil zichzelf van het leven beroven om zich weer bij haar te voegen. Eerder was Mia betrokken bij een zaak waarbij ze de vriend van de inmiddels overleden Sigrid neerschoot. Dat heeft voor veel ophef gezorgd en betekende het einde van het team waarin ze met Holger Munch werkte.

Holger Munch wil niets liever dan zijn oude baan terug en eigenlijk ook zijn vrouw, waarvan hij is gescheiden. Dan wordt er een meisje gekleed in een poppenjurk hangend aan een springtouw in een boom gevonden. Het meisje draagt een schooltas met schoolboeken en een bordje met de tekst ‘Ik reis alleen’ om haar nek. Holger Munch is de aangewezen man om deze zaak op te lossen. Maar dan moet hij wel Mia Krüger zien te overtuigen van haar eiland af te komen en mee te helpen.

Er wordt nog een tweede meisje gevonden. Al snel komen ze erachter dat er tien van de jurkjes gemaakt zijn, zoals het meisje droeg. Het team verwacht daarom tien verdwijningen en er volgen er inderdaad al snel nog twee. Dan krijgt Holger Munch een bericht waaruit blijkt dat zijn kleindochter de volgende zal zijn.

Ondertussen is er een kerkgenootschap dat oude mensen weet over te halen hun erfenis aan hen na te laten. Ook Holgers moeder heeft haar testament gewijzigd. Dan is er nog een geheimzinnige christelijke gemeenschap die in een oude, verbouwde boerderij in het dorp is getrokken. Als de jonge Tobias daar heen gaat om te kijken wat er nu eigenlijk gebeurt, verdwijnt hij.

Het kost het opsporingsteam veel moeite om de juiste verbanden te leggen. Maar dan volgt er een doorbraak en denken ze te weten waar de moordenaar zich bevindt. Er is haast bij, want Holgers kleindochter is intussen in handen van de dader gevallen. Zal zij op tijd gevonden worden?

Mijn mening over Ik reis alleen

Toen ik Ik reis alleen las, dacht ik steeds maar dat ik het script voor een spannende film aan het lezen was. Ik vind het echt een verhaal om lekker op de bank voor de tv te kruipen met een bak popcorn, chips of koekjes en vervolgens van de spanning vergeten te snoepen.

Er komen veel personages aan het woord. Daardoor kun je ze allemaal goed begrijpen. En het zorgt dat sommige dingen niet opeens uit de lucht komen vallen. Het geeft wat extra achtergrondinformatie over de personages zodat je ze goed leert kennen.

Ik reis alleen is enorm spannend. Het lukt niet goed om te voorspellen wat de volgende stap van de dader zal zijn. Dat lukt Munch en Krüger ook niet. Je weet niet eens wie de dader is. Je wordt wel een bepaalde kant opgestuurd, maar ik kan je wel vast verklappen dat dat de verkeerde kant is. Bjørk houdt je van het begin tot het einde in spanning en zorgt voor een mooie ontknoping.

Aan het einde was ik wel erg benieuwd hoe het Mia Krüger verder zal vergaan. Gaat ze terug naar haar eiland om haar oorspronkelijke plan uit te voeren, of blijft ze bij het team voor de volgende zaak? Ik heb inmiddels gelezen dat er een tweede boek is, dus ik kan niet wachten tot dat hier ook uitkomt om verder te lezen!

5 sterren

Meer informatie over Ik reis alleen

  • Oorspronkelijke titel: Det henger en engel alene i skogen
  • Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
  • Verschijningsdatum: februari/maart 2015 (Nederland, oorspronkelijk in 2013)
  • Aantal pagina’s: 400 (paperback), 429 (ebook)
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789024565559
  • ISBN (ebook): 9789024565566

Meer weten over de boeken van Samuel Bjørk? Kijk dan eens op de website van deze Zweedse uitgever!

Plaats een reactie