Een schitterend ongeluk – Inge Ipenburg

Een schitterend ongeluk van Inge IpenburgEen schitterend ongeluk is het verhaal van vijf vrienden die al een hechte groep zijn sinds het begin van de middelbare school. Als ze gewoontegetrouw het einde van de zomer gevierd hebben met een dagje strand, eindigt de dag op een vervelende manier. Twee van hen krijgen samen een auto-ongeluk. Dat blijkt het begin te zijn van het ontrafelen van een grote hoeveelheid leugens en geheimen binnen de groep. Kan de vriendschap nog blijven voortbestaan?

Een schitterend ongeluk in het kort

Vier brugklassers zijn om verschillende redenen niet aanwezig bij de introductiedag van hun nieuwe middelbare school. Daardoor weten Merel, Karin, Timo en Jasper niet dat hun lesrooster niet klopt en staan ze met zijn vieren voor het verkeerde lokaal. Ze worden door Daniel opgehaald en naar het juiste lokaal gebracht. Daar belanden ze samen op de achterste rij. Dat is het begin van een hechte vriendschap.

Alle vijf hebben ze thuis problemen, zoals drinkende ouders, ouders die er nooit zijn en constant ruziemakende ouders. De vijf vinden bij elkaar de vriendschap en liefde die ze thuis altijd tekort zijn gekomen. Ze vormen een hechte groep en doen niets zonder elkaar.

Jaren later zijn ze nog steeds de beste vrienden. Merel en Jasper zijn zelfs al vijftien jaar een stel. Na een dagje strand krijgen ze een auto-ongeluk, waarbij ze gewond raken. Al snel blijkt dat er verdachte omstandigheden waren: er zou een derde persoon in de auto gezeten hebben. Merel herinnert zich weinig. Jasper daarentegen weet wel wat er aan de hand was.

Langzaam komen de vrienden erachter dat elk van hen geheimen had voor de anderen. De een wat ingrijpender dan de ander, maar het idee dat ze hadden dat ze alles van elkaar wisten, valt in duigen. De geheimen hebben verstrekkende gevolgen voor de hele groep. Gaat hun vriendschap dit overleven?

Mijn mening over Een schitterend ongeluk

Een schitterend ongeluk is een mooi boek over vriendschap en over hoe dit ook te ver kan gaan. Van alle vijf is mooi beschreven hoe hun thuissituatie is en hoe dit ertoe leidt dat zich zo overgeven aan de anderen. Doordat het boek vanuit het standpunt van alle verschillende hoofdpersonen is geschreven, kun je goed met ze meeleven en begrijpen waarom ze doen wat ze doen. Toch komt er aan het einde nog een onverwachte wending. Daardoor krijgt het boek een treurig slot terwijl ik net dacht dat alles goed zou komen.

Ik vind Een schitterend ongeluk een prettig leesbaar boek. De hoofdstukken zijn kort doordat binnen een gebeurtenis steeds van persoon naar persoon gesprongen wordt. Zo begrijp je steeds goed wat elk van de vrienden denkt. Ook het verleden en de ontwikkeling van de vriendschap komt aan de orde. Dit geeft een goed inzicht in waarom alles uiteindelijk zo misloopt.

Een schitterend ongeluk wordt door bol.com aangemerkt als literaire thriller. Dat had ik er zelf niet in gelezen. Ik zou het een roman noemen. Hoewel het niet echt een spannend boek is, heeft het verhaal wel wat spannende elementen. Het draait vooral om de vrienschappen, maar de leugens zorgen wel voor wat angstige momenten. Door deze combinatie van emoties en spanning heb ik enorm genoten van Een schitterend ongeluk. Het enige wat ik nog niet begrijp is wat er nu eigenlijk zo schitterend aan het ongeluk was.

5 sterren

Meer informatie over Een schitterend ongeluk

  • Uitgeverij: The House of Books
  • Verschijningsdatum: september 2015
  • Aantal pagina’s: 256
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789044347395
  • ISBN (ebook): 9789044347401

Kijk ook eens op de website van Inge Ipenburg!

Plaats een reactie