100 gelukkige dagen – Fausto Brizzi

100 gelukkige dagen van Fausto BrizziLucio Battistini is een bijna veertigjarige Italiaan die van het leven houdt. Als zijn vrouw ontdekt dat hij ontrouw is geweest, zet ze hem het huis uit. Vlak daarna ontdekt hij iets wat hij zijn vriend Fritz noemt, ofwel dat hij ongeneeslijk ziek is. Lucio heeft nog ongeveer 100 dagen te leven. Hij wil er het beste van maken, maar hoe moet dat zonder Paola, de liefde van zijn leven? Achteraf zegt hij zelf: het waren 100 gelukkige dagen.

100 gelukkige dagen in het kort

Lucio Battistini werkt als personal trainer bij een sportschool. Daarnaast traint hij een waterpolo-team. Het is niet echt waar hij altijd van had gedroomd, maar hij is gelukkig met zijn vrouw Paola en hun twee kinderen. Dan ontdekt Paola dat Lucio vreemd is gegaan met een klant uit de sportschool en zet ze hem het huis uit.

Lucio heeft al enige tijd af en toe last van flinke pijn in zijn buik. Als hij zich eindelijk laat onderzoeken, blijkt hij leverkanker in een vergevorderd stadium te hebben, met uitzaaiingen. Hij is ten dode opgeschreven. De oncoloog geeft hem nog 100 dagen.

Lucio is vastbesloten zijn laatste 100 dagen zo goed mogelijk te besteden. Zijn ultieme doel: zorgen dat Paola hem vergeeft. Dat blijkt een behoorlijke uitdaging te zijn, die hij met humor en hulp van zijn vrienden aangaat.

Mijn mening over 100 gelukkige dagen

100 gelukkige dagen is een boek over een zwaar onderwerp dat heel licht gebracht wordt. Het grootste deel van het boek zie je vooral de humor van Lucio. Pas tegen het einde, als hij wat meer over zijn lichamelijke ongemakken praat, begin je te beseffen dat hij echt dood zal gaan. En als het dan zover is, is een doos tissues geen overbodige luxe.

Fausto Brizzi, of eigenlijk Lucio Battistini, spreekt je als lezer heel direct aan. Hij schrijft het boek niet alsof hij een boek schrijft, maar alsof hij jou een verhaal vertelt. Dat maakt dat je je heel snel betrokken bij hem voelt. Wat ik heel grappig vind, is het moment waarop Lucio zich afvraagt wat hij met zijn laatste 100 dagen zal doen. Hij moedigt de lezer aan daar zelf ook over na te denken en laat zelfs twee pagina’s leeg om je gedachten op te schrijven.

En een ander leuk punt in het boek is dat je van alles leert over de herkomst van allerlei uitvindingen. Ik heb niet gecontroleerd of alles wat Brizzi schrijft ook klopt, maar het verhaal over het ontstaan van donuts is natuurlijk erg interessant. Zekere gegeven de belangrijke rol die de donut in dit boek speelt.

100 gelukkige dagen is geschreven met humor. Je vergeet af en toe gewoon dat de hoofdpersoon bezig is aan zijn laatste levensdagen. De laatste hoofdstukken worden wel steeds triester, dan begint het door te dringen. Ik hield het nog maar net droog op de laatste pagina’s. Door deze combinatie van een lach en een traan en het gemak waarmee je door de pagina’s vliegt, vind ik dit boek vijf sterren waard!

5 sterren

Meer informatie over 100 gelukkige dagen

  • Oorspronkelijke titel: Cento giorni di felicità
  • Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff B.V.
  • Verschijningsdatum: april 2015 (Nederlandse vertaling, 2013 in Italië)
  • Aantal pagina’s: 250
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789021810317
  • ISBN (ebook): 9789021810324

Lees hier meer over Fausto Brizzi.

Plaats een reactie