Luisterboeken: mijn eerste ervaringen

Luisterboeken ervaringEen tijdje geleden maakte ik voor het eerst kennis met luisterboeken. Natuurlijk wist ik wel van het bestaan van gesproken boeken, maar ik had er nooit naar geluisterd. Ik zag audioboeken vooral als boeken voor mensen die om een of andere reden niet goed kunnen of willen lezen. Mijn eerste kennismaking met het luisterboek bestond uit twee korte fragmenten. Later “las” ik een heel boek via de koptelefoon. Omdat dat me toch heel anders beviel dan ik verwachtte, wil ik graag mijn ervaringen delen.

Mijn eerste kennismaking

De eerste keer dat ik een luisterboek hoorde, was het een fragment uit Orphan X van Gregg Hurwitz. Ik had moeite om het verhaal te volgen en dreigde al snel af te haken. Daarna volgde het begin van het boek Sevenster van Alexandra Penrhyn Lowe. Dat was beter te volgen. Maar nog steeds was ik niet overtuigd. Het vergt toch wel voortdurende concentratie om het verhaal te kunnen volgen, terwijl je op papier gemakkelijk even kan stoppen of een alinea kan herlezen.

Later las ik de papieren versie van Orphan X en toen begreep ik opeens wel waar het over ging. Dat was voor mij de reden dat ik niet verder naar luisterboeken omkeek. Het leek me niets voor mij.

Luisterboeken bij Bookchoice

En toen kwam Bookchoice met luisterboeken. Op deze website heb ik veel negatieve reacties voorbij zien komen over de overgang van Elly’s Choice naar Bookchoice. Dat ze nu ook alle boeken als audioboek aanbieden, vind ik echter wel een vooruitgang. Zo wordt de doelgroep alleen maar groter. In eerste instantie dacht ik niet wat met die luisterboeken te gaan doen. Maar ja, ik blijf toch een beetje nieuwsgierig af en toe en heb het gewoon geprobeerd.

Het eerste boek dat ik volledig geluisterd heb, is De consequenties van Niňa Weijers. Ik begon gewoon thuis, op de bank. Dat bleek lekker relaxed te zijn. Ook ’s avonds kun je nog lekker “lezen” zonder last te krijgen van vermoeide ogen. De volgende dag ging ik verder in bus en trein. Met een koptelefoon met ruisonderdrukking hoorde ik mijn omgeving maar beperkt en kon ik me goed focussen op het boek.

Helaas stopte het afspelen na anderhalf uur. Dat bleek te liggen aan de app die ik gebruikte. Dat was een gewone MP3-speler en die kan kennelijk geen grote bestanden aan. Dus heb ik een echte luisterboek-speler op mijn telefoon gezet en toen kon ik weer verder. Uiteindelijk heb ik het hele boek uitgeluisterd zonder dat ik de neiging kreeg toch maar het leesboek erbij te pakken.

Voor- en nadelen van boeken luisteren

Tijdens het luisteren van het boek ontdekte ik een aantal dingen die mij ofwel blij verrasten, ofwel tegenvielen.

Positieve punten

 • Je kunt altijd en overal lezen. Ik nam mijn boek zelfs mee tijdens mijn lunchwandeling op het werk. Dat gaat met een papieren boek of e-reader niet lukken.
 • Je kunt ook nog “lezen” als je al de hele dag naar een scherm hebt zitten staren en je ogen vermoeid zijn.
 • Het tempo wordt bepaald door degene die het boek heeft ingesproken. Zo wordt voorkomen dat je te snel en daardoor te oppervlakkig leest. Dat kan overigens ook een nadeel zijn, als het tempo je te traag of juist te hoog is.

Tegenvallers

 • Sommige mensen missen bij digitale boeken al het fysieke boek in hun hand. Bij een luisterboek is dat nog erger. Omdat het boek ook nog eens verdeeld was over acht bestanden van ongelijke grootte had ik geen enkel besef van waar ik was in het boek.
 • Gepraat van andere mensen, echte of op radio of tv, stoort me bij het luisteren meer dan bij gewoon lezen. Maar dat is persoonlijk.
 • Het viel me af en toe op dat de voorlezer de klemtoon wat raar legde of stukjes woord oversloeg. Dat gebeurde niet vaak, maar als het gebeurde dan stoorde dat toch wel.

Is het voor herhaling vatbaar?

Wat mij betreft is het luisteren van boeken zeker iets wat ik vaker wil gaan doen. Ideaal zou zijn als je het lezen en luisteren van hetzelfde boek kan afwisselen. Nu zegt Bookchoice met een app te komen (de Apple-versie is er al) waarmee dit kan. Helaas moet je dan wel op de telefoon lezen en dat wil ik nu juist niet. Waarom lezen op zo’n minischermpje als er een mooie e-reader naast ligt? Misschien dat je via de app wel kan zien op welke bladzijde je bent gebleven, zodat ik gemakkelijk op de e-reader de juiste pagina kan zoeken. Als dat werkt, dan ga ik zeker meer boeken luisteren!

2 gedachten over “Luisterboeken: mijn eerste ervaringen”

 1. Ik luister graag naar luisterboeken maar heb problemen met het verder luisteren. Als ik pauzeer of een dag oversla begint mijn cd speler weer van voor af en aan en ik moet zoeken waar ik was of persee een hoofdstuk uitlezen. Graag advies.

  Beantwoorden
 2. Ik ben sinds de lente fan geworden van luisterboeken. Te weinig tijd om te lezen. Maar nu kan ik in de auto genieten en ook koken en afwassen is een stuk leuker geworden.
  Het is inderdaad ideaal als je kunt synchroniseren tussen ebook en audiobook. Helaas vind ik de app van Bookchoice daar niet de beste keuze in. Ik gebruik de app Smart Audiobook. Hier kun je de snelheid van voorlezen versnellen of vertragen. Ook ideaal is dat wanneer je terug begint de luisteren het verhaal een minuutje of zo vroeger wordt hernomen zodat je terug in het verhaal kunt komen.
  Mijn droom is dus ook een symbiose tussen Smart Audiobook en mijn Kobo ereader.

  Beantwoorden

Plaats een reactie