Bookchoice – ebooks lezen en audioboeken luisteren

BookchoiceEind januari 2017 kondigde Elly’s choice aan dat ze vanaf februari verdergaan onder de naam Bookchoice. Dit is niet alleen een naamswijziging, er verandert meer. Dat is niet altijd naar wens van de huidige leden. Het aantal boeken dat je maandelijks krijgt, wordt namelijk minder. Hoewel bestaande leden daar dezelfde prijs voor blijven betalen, wordt het voor nieuwe leden wel duurder. De vraag is dus hoe de lezersmarkt hierop gaat reageren.

Elly’s choice

Elly’s choice is in 2014 begonnen met het aanbieden van tien ebooks per maand voor een bedrag van 2,99 euro. Later hebben ze drie pakketten ingevoerd, waarbij elk lid een standaardpakket van vijf boeken krijgt en daarnaast een extra pakket van vijf boeken. Dat extra pakket kan een vrouwenpakket zijn of een mannenpakket of een literair pakket. De keuze wordt eenmalig gemaakt waarna je elke maand hetzelfde pakket krijgt. In 2017 vindt Elly’s choice het tijd voor verandering: ze gaan door als Bookchoice.

Bookchoice

Het idee achter Bookchoice is dat Elly internationaal wil gaan. Daarvoor is het nodig om ook boeken in andere talen aan te bieden. Er wijzigt echter nog meer. Dit zijn de verschillen tussen Elly’s choice en Bookchoice:

  • Elly’s choice gaf je tien boeken per maand, Bookchoice beperkt zich tot acht;
  • Bij Elly’s choice had je keuze uit drie pakketten, bij Bookchoice vervalt die keuze;
  • Elly’s choice leverde alleen ebooks, Bookchoice levert dezelfde boeken ook als audioboek;
  • Bookchoice heeft een app waarin je de boeken kan lezen en beluisteren;
  • Op termijn zullen de ebooks van Bookchoice ook in vijf andere talen te lezen zijn;
  • De prijs gaat flink omhoog: voor nieuwe leden van 2,99 euro naar 3,99 euro per maand.

Lezersreacties

Bookchoice beweert zelf dat ze goed geluisterd hebben naar de leden en dat daar de wijzigingen uit voortgekomen zijn. Als ik echter naar de reacties kijk die ik op boekenid.nl krijg en die ik elders op internet vind, dan zie ik eigenlijk alleen maar klachten. Mensen zijn niet blij dat ze voor een jaar lang tien boeken per maand hebben betaald en er dan maar acht krijgen. Een begrijpelijke reactie. Voor mij persoonlijk geldt echter dat ik toch nooit alle tien boeken kan lezen, vier per maand is wel het maximum. De werkelijke achteruitgang zit er wat mij betreft dan ook in dat de keuze minder wordt.

Tips voor Bookchoice

Op zich vind ik het niet slecht dat Elly’s choice in de vorm van Bookchoice met haar tijd meegaat en ook de internationale markt gaat betreden. Alleen zou ik het net iets anders gedaan hebben. Waarom niet de audioboeken en de boeken in de verschillende talen in aparte pakketten aanbieden? Zoals het nu gebeurt, weet je zeker dat vrijwel iedereen betaalt voor dingen die hij/zij niet wil hebben. En dat is nou net waar veel mensen niet van houden. Het kan dus beter en goedkoper!

3 gedachten over “Bookchoice – ebooks lezen en audioboeken luisteren”

Plaats een reactie