Een verre kust – Jenny Colgan

een verre kust van Jenny ColganSaif is gevlucht uit Syrië. Hij hoopt in Europa te mogen blijven en dan zijn vrouw en twee zoons te gaan zoeken. Hij is arts van beroep. Dat komt goed uit, want op het afgelegen Schotse eiland Mure hebben ze dringend een nieuwe huisarts nodig en die is niet te vinden. En zo belandt Saif op Mure. Hij wordt er opgevangen door het hoofd van de school, Lorna, die hem meteen leuk vindt. Maar niet alles gaat zoals ze hoopt. Een verre kust is een kort verhaal in de serie Café Zon & Zee van Jenny Colgan.

Een verre kust in het kort

Op het Schotse eiland Mure is het leven zwaar. Het weer is vaak niet al te vriendelijk en ze zitten er vrij afgelegen. Maar de mensen klagen niet. Waar ze wel een probleem mee hebben, is dat de huisarts op het eiland oud is en en eigenlijk al vervangen had moeten worden door een nieuwe. Geen enkele huisarts wil echter op het eiland werken.

Saif is een vluchteling uit Syrië. Het enige wat hij, is in veiligheid kunnen leven. Liefst samen met zijn gezin, maar dat is hij onderweg kwijtgeraakt. Saif heeft de juiste papieren om in Europa als huisarts te mogen werken, dus dan is het niet vreemd dat hij naar Mure gestuurd wordt.

Op het eiland moeten ze wel even wennen aan de wat stugge nieuwkomer. Schoolhoofd Lorna vangt hem op. Ze vindt hem leuk. En vindt hij haar misschien ook leuk? Als Lorna’s vader ziek wordt en de zorgen en het vele werk Lorna boven het hoofd dreigen te groeien, vraagt ze Saif om hulp. Maar hij geeft haar niet de hulp waar ze op hoopte.

Langzaam wint Saif het vertrouwen van de dorpelingen.

Mijn mening

Ik ben dol op de boeken van Jenny Colgan. De serie Café Zon & Zee had ik al gelezen, behalve dan dit korte verhaal dat tussen deel 1 en 2 hoort. Je zou het echter ook los kunnen lezen, maar dat is minder leuk.

Waar de rest van de serie Flora als hoofdpersoon heeft, is in Een verre kust de belangrijkste rol verdeeld over twee personages: Saif en Lorna. Andere komen nauwelijks aan bod. Het is wel een interessante aanvulling op de serie, het geeft iets meer duidelijkheid over de verhouding tussen Saif en Lorna in het vervolg. Ik vind het dan ook jammer dat ik dit deel pas als laatste heb gelezen.

Het verhaal is vergelijkbaar met de overige boeken in de serie. Het leest lekker weg, het heeft serieuze onderwerpen maar je kan ook echt af en toe wel even glimlachen. Er is eigenlijk maar een ding dat me wat minder lekker zit en dat is het einde. Ik was lekker aan het lezen en toen ik een pagina omsloeg, was de tekst opeens op. Het verhaal eindigde dus vrij abrupt.

Het verhaal is goed genoeg voor vier sterren, vind ik. Maar dat einde maakt het toch wat onbevredigend. Daarom hou ik het toch maar op drie sterren.

3 sterren

Meer informatie over Een verre kust

  • Oorspronkelijke titel: A distant shore
  • Uitgeverij: Boekenwereld
  • Verschijningsdatum: september 2018
  • Aantal pagina’s: 95
  • Verkrijgbaar als: e-book
  • ISBN: 9789024584031

Plaats een reactie