Orphan X – Gregg Hurwitz

Orphan X van Gregg HurwitzOrphan X, ofwel The Nowhere Man, is een mysterieus figuur. Hij duikt op voor wie hem nodig heeft en faalt nooit. Tot hij tegenover een gelijke komt te staan. Orphan X is Evan Smoak. Evan werd als twaalfjarige geselecteerd en kreeg een training om in uiterst geheime missies te vechten. Hij werd een van de besten. Op een dag verdween hij van de radar en ging hij verder als The Nowhere Man. Nu is hij gevonden en wil iemand hem vernietigen. Orphan X is de bloedstollend spannende nieuwe thriller van Gregg Hurwitz.

Orphan X in het kort

Voor de buitenwereld is Evan Smoak een wat teruggetrokken eenling, maar achter dat masker gaat een stoere killer schuil. Als kind werd hij geselecteerd voor het Orphan-project. Hij werd getraind om voor de geheime dienst missies uit te voeren en zijn leven stond volledig los van de buitenwereld. Op een gegeven moment heeft hij er echter voor gekozen zijn eigen weg te gaan.

Nu leeft Evan als The Nowhere Man. Hij helpt mensen die hem nodig hebben en faalt nooit. Een missie tegelijk, niet meer. Dan krijgt Evan een telefoontje van een vrouw met zware gokschulden. Als ze niet betaalt, zal haar vader vermoord worden. Evan heeft van het begin af aan geen goed gevoel over deze missie. Toch vindt hij dat hij haar moet helpen.

Al snel gaat er van alles mis. Evan blijkt tegenover een groep te staan die het op hem heeft gemunt. Evan doet wat hij kan, maar zijn tegenstander is sterk en weet gebruik te maken van Evans zwakke kanten. Als Evan erachter komt met wie hij te maken heeft, zet hij alles op alles om deze missie te laten slagen.

Mijn mening over Orphan X

Toen ik dit boek kreeg, stond ik eerst niet erg te springen om het te gaan lezen. Ik verwachtte een boek met vooral veel geweld. Dat viel mee. Er komt wel geweld in voor, maar het is niet overheersend. Precies goed, zou ik zeggen. Ik vind het vooral opvallend hoe Gregg Hurwitz een getraind moordenaar als Evan Smoak toch een menselijke kant heeft weten te geven, zonder ongeloofwaardig te worden. En er komt zelfs nog een klein beetje romantiek bij kijken.

Orphan X is een spannend boek. Net als Evan vraag je je voortdurend af wie nu eigenlijk die bad guys zijn. Het is niet moeilijk je in te leven in het verhaal, hoewel Orphan X niet bepaald een doorsnee figuur is. Het grootste deel is vanuit Evan geschreven, zodat je goed in spanning gehouden wordt over de motieven van zijn tegenspeler. Enkele stukjes vanuit die tegenspeler voegen extra spanning toe zonder te veel te verraden.

Aanvankelijk begreep ik het einde van het boek niet. Maar toen las ik op de website van Gregg Hurwitz dat Orphan X het eerste in een serie over Evan Smoak is. Dat verklaart veel: het einde van Orphan X is echt een einde dat vraagt om een vervolg. Voor nu is dat even vervelend, want ik had wel willen weten hoe het met Evan afloopt. Maar voor de toekomst is het prettig, want er zal dus nog een boek volgen!

Al met al heb ik Orphan X met plezier gelezen en kijk ik uit naar het vervolg!

4 sterren

Meer informatie over Orphan X

  • Oorspronkelijke titel: Orphan X
  • Uitgeverij: A.W. Bruna
  • Verschijningsdatum: 27 september 2016
  • Aantal pagina’s: 387
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789400507388
  • ISBN (ebook): 9789044975123

Lees ook de info over Orphan X op de website van Gregg Hurwitz!

Plaats een reactie