Nooit meer – Colleen Hoover

Nooit meer Colleen HooverIn haar jeugd heeft Lily moeten toekijken terwijl haar vader haar moeder mishandelde. Nooit heeft ze begrepen waarom haar moeder bij die man bleef. Als Lily haar eigen bloemenwinkel in Boston heeft, met Allysa als beste vriendin en collega en de knappe neurochirurg Ryle als vriend, kan ze haar geluk niet op. Tot ze Ryles duistere kant ontdekt en opeens begrijpt wat haar moeder heeft doorgemaakt. Kiest ze voor de liefde of voor haar eigen veiligheid? Nooit meer van Colleen Hoover is gebaseerd op haar eigen ervaringen en is een enorm aangrijpend verhaal.

Nooit meer in het kort

Als Lily’s vader overlijdt, kan ze daar niet erg verdrietig om zijn. Jarenlang heeft ze moeten aanzien dat hij haar moeder mishandelde en dat zij hem steeds weer vergaf. Dat was onbegrijpelijk voor Lily. Inmiddels is Lily verhuisd naar Boston en is ze bezig een eigen bloemenwinkel te openen. Op een dag staat Allysa opeens in de winkel. Ze zoekt werk, niet om geld te verdienen maar omdat ze zich verveelt.

Lily en Allysa worden goede vriendinnen en samen maken ze een succes van de winkel. Lily’s geluk is helemaal compleet als ze een relatie krijgt met Allysa’s broer Ryle. Hij is ontzettend knap en bezig neurochirurg te worden. En hij is dol op Lily. Maar dan gaat het mis. Een eenvoudig keukenongelukje zorgt dat bij Ryle de stoppen doorslaan. Lily is het slachtoffer. Diep van binnen weet ze dat ze nu op moet passen. Ze wil absoluut niet hetzelfde leven als haar moeder. Maar de liefde is sterker en dit is een andere situatie, toch?

Toen Lily jong was, heeft ze een dakloze jongen geholpen. Deze Atlas is Lily’s jeugdliefde en ze is hem nooit vergeten. In Boston loopt ze hem weer tegen het lijf. Voor Ryle reden om jaloers te worden en het gaat weer mis. Hierdoor komt Lily voor de moeilijkste keuze van haar leven te staan. Blijft ze bij de man van wie ze houdt, of kiest ze voor haar veiligheid en gaat ze weg? Beide opties zullen enorm veel pijn gaan doen.

Mijn mening

Hartverscheurend, dit boek. Stel je voor dat je zielsveel van iemand houdt en deze persoon is niet goed voor je. Je hebt eigenlijk geen andere keuze dan te vertrekken. Dat moet enorm veel pijn doen. Als je Nooit meer leest, ga je stukje bij beetje begrijpen waarom vrouwen bij hun gewelddadige man blijven. Enige wat ik nog niet helemaal begrijp is waarom de liefde in stand blijft. Waarschijnlijk zijn die mannen tussen het slaan door wel heel lief.

Dat dit boek gebaseerd is op de ervaringen van Colleen Hoover zelf maakt het des te aangrijpender. Je weet dat dit soort dingen gebeurt, maar wat je nu leest is bijna echt. Je gaat al snel van Lily houden en hopen dat Ryle verandert en toch goed voor haar zal zijn.

Als je eenmaal in dit boek begonnen bent, kan je het moeilijk weer wegleggen. Zo graag wil je dat het goed met Lily gaat. Wat Atlas uit de film Finding Nemo citeert, “gewoon blijven zwemmen”, is ook van toepassing op het lezen van dit boek. Gewoon doorlezen en je komt erachter of Lily ooit nog gelukkig kan worden. En doorlezen is geen probleem, ook al omdat de schrijfstijl prima is en je af en toe in de vorm van dagboekfragmenten kennis mag maken met Lily’s verleden.

Gelukkig is huiselijk geweld iets wat ik nooit heb meegemaakt, en dat wil ik graag zo houden, maar toch raakte dit boek me zo dat ik er vijf sterren voor geef!

5 sterren

Meer informatie over Nooit meer

  • Oorspronkelijke titel: It ends with us
  • Uitgeverij: Zomer & Keuning
  • Verschijningsdatum: maart 2018
  • Aantal pagina’s: 400
  • Verkrijgbaar als:
  • Paperback (ISBN: 9789401910552)
  • Ebook (ISBN: 9789401910569)
  • Luisterboek (ISBN: 9789401914208)

Plaats een reactie