De consequenties – Niña Weijers

De consequenties van Nina WeijersDe jonge kunstenares Minnie Panis ontdekt dat haar minnaar, de fotograaf, haar heeft gebruikt voor een eigen project. Ze besluit hem terug te pakken. Als wederdienst moet hij haar drie weken volgen en daarbij foto’s maken, zonder dat zij er verder iets van merkt. Als het project begint, ontvangt Minnie een vreemde brief. Deze heeft te maken met haar verleden, waar ze echter weinig van weet. Haar moeder heeft haar nooit veel verteld. De consequenties is de debuutroman van Niña Weijers en werd goed ontvangen.

De consequenties in het kort

Minnie Panis wordt veel te vroeg geboren. Ze is net groot genoeg om in een couveuse aan te sterken tot een gezonde baby. Minnie blijft echter altijd klein voor haar leeftijd. Ze is een erg stil kind, zo stil dat haar moeder met haar naar de dokter gaat. Een behandeling volgt bij dokter Johnstone. Deze arts is gespecialiseerd in het rustig krijgen van huilbaby’s, maar het tegenovergestelde denkt hij ook wel voor elkaar te krijgen. Als Minnie ouder is, komt ze nog een keer onder behandeling van deze arts.

Minnie wordt kunstenares, hoewel ze haar eigen kunst maar onbelangrijk en oninteressant vindt. Ze scharrelt met een fotograaf. Op een dag komt ze erachter dat hij foto’s van haar heeft gemaakt terwijl ze sliep. Hier heeft hij een succesvolle fotoreportage van gemaakt. Minnie eist een tegenprestatie: de fotograaf moet Minnie drie weken lang onmerkbaar volgen en fotograferen.

Dan ontvangt Minnie een verwarrende brief van dokter Johnstone. Van de behandelingen bij hem weet ze niets meer, dus het is haar niet duidelijk waar het allemaal over gaat. Ze weet niet goed wat ze er mee moet en besluit de brief voorlopig te negeren.

Het project met de fotograaf blijkt Minnie anders te ervaren dan ze verwachtte. Het is niet gemakkelijk steeds het gevoel te hebben gevolgd te worden. Het kost haar moeite zich aan haar kant van de afspraken te houden. Uiteindelijk drijft het haar tot een bizarre daad, die ook voor de fotograaf vergaande gevolgen blijkt te hebben.

Mijn mening over De consequenties

Over De consequenties las ik voornamelijk jubelende commentaren, maar wat een tegenvaller. Het begint aardig, met wat uitweidingen over Minnies leven zoals ze dat zelf tot nu toe ervaren heeft en haar relatie met haar moeder. Je hoort wat over haar werk en hoe ze een bekend kunstenares is geworden. Als het verhaal echter echt op gang dreigt te komen, met de komst van de brief, dan houdt het ook meteen op.

Minnie is aan haar project met de fotograaf begonnen. Terwijl je zit te wachten op wat dat project nu met haar doet en hoe het praktisch uitpakt, wordt er van alles tussendoor gegooid. Pas op de laatste bladzijden wordt nog even op het project ingegaan. En dan is het klaar. Wat mij betreft bestaat het boek vooral uit vulling en ontbreekt het verhaal.

Niña Weijers schrijft mooi. En daarmee bedoel ik dat het leest alsof het bedoeld is om mooi te zijn. Hier en daar is het ook wel een beetje humoristisch. Wat dat betreft is het geen straf om De consequenties te lezen. Maar het blijft een onbevredigend verhaal en dat is jammer.

3 sterren

Meer informatie over De consequenties

  • Uitgeverij: Atlas Contact
  • Verschijningsdatum: mei 2014
  • Aantal pagina’s: 286
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789025445638
  • ISBN (ebook): 9789025442934

Plaats een reactie