Helaas betrap ik mezelf er maar al te vaak op: dan lees ik een mooi boek en wil ik zo graag weten hoe het verder gaat dat ik over de regels heen vlieg. Ik neem te weinig tijd om goed tot me door te laten dringen wat er eigenlijk staat. En dat is zonde. Niet alleen omdat de schrijver zo veel moeite heeft gedaan om al die zinnen goed op papier te krijgen, maar ook omdat ik zo delen van het verhaal kan missen. Daarom wordt het tijd om slow reading in de praktijk te gaan brengen.
Waarom slow reading?
In het huidige digitale tijdperk gaat alles gemakkelijk en vooral heel erg snel. Dat heeft tot gevolg dat we veel tegelijk willen doen. Tijdens het televisie kijken lezen we de appjes op de telefoon of surfen we op internet op onze tablet. Ook tijdens het lezen van een boek ligt afleiding constant op de loer. Dat levert continu stress op.
Lezen kan stress verminderen. Maar dan moet je je niet door van alles laten afleiden. Door je helemaal op het lezen te concentreren, kun je alles om je heen vergeten en helemaal ontspannen. Niet voor niets wordt lezen door velen als een vlucht uit de werkelijkheid gezien.
Hoe werkt slow reading?
Als je kiest voor slow reading, heb je een rustig en comfortabel plekje nodig. Dat kan een luie stoel of bank zijn, maar ook je bed. Als je maar niet zo ontspannen zit dat je in slaap valt. Zorg dat er zo weinig mogelijk afleiding is: zet de tv uit, zet het geluid van je telefoon uit en leg hem buiten bereik.
Daarnaast heb je tijd nodig: reserveer dus een bepaalde tijd om te lezen. Zet eventueel een wekker als je tijd echt beperkt is. Gebruik je tijd goed: race niet als een dolle door de pagina’s maar neem elke zin in je op. Stop af en toe even en overdenk wat je net hebt gelezen.
Als laatste, en zeker niet onbelangrijk: kies een mooi boek, bijvoorbeeld een boek dat je al een tijdje wilde lezen maar waar je nooit aan toekwam. Als je dit allemaal voor elkaar hebt, kun je beginnen: heerlijk ontspannen lezen.
Papier of digitaal?
Hoewel sommige mensen beweren dat het lezen tegenwoordig te snel gaat door de digitalisering, kun je slow reading prima op een e-reader doen. Je hebt er echt geen papieren boek voor nodig. Je zou het zelfs op een tablet of smartphone kunnen doen, maar dan moet je wel de internetverbinding uitzetten. En voldoende wilskracht hebben om hem niet weer aan te zetten, anders zijn al die storende piepjes en bliepjes zo weer terug.
Lezen van papier zou beter zijn voor het tekstbegrip, maar het onderzoek dat dat aantoont, heeft alleen gekeken naar het verschil tussen lezen van papier en van een computerscherm. Een e-readerscherm is toch echt anders dan een scherm van een computer! Of je kiest voor een papieren boek of digitaal lezen, moet je vooral laten afhangen van wat je prettig lezen vindt.
Slow reading: gewoon doen!
De voordelen van slow reading zijn groot: extra ontspanning, je krijgt meer mee van het verhaal en je doet ook nog eens langer met een boek (besparingstip ? ). Ik ga er dus nu mee beginnen! Wie doet er mee?
Meer lezen? Hier vind je nog een artikel over Slow reading!