Het echte leven – Adeline Dieudonné

het echte leven van Adeline DieudonneIn een troosteloze wijk met allemaal vrijwel dezelfde huizen woont een tienjarig meisje met haar jongere broertje, haar gewelddadige vader en haar onderdanige moeder. Als het meisje en haar broertje getuige zijn van een een vreselijk ongeluk, verandert hun leven totaal. De jongen lacht niet meer en het meisje is vastbesloten het geluk in zijn leven terug te brengen. Er is echter nog een ingrijpende gebeurtenis nodig om haar te laten beseffen dat ze zelf ook een slachtoffer is maar dat ze nu haar leven zelf moet gaan bepalen. Het echte leven van Adeline Dieudonné laat zien hoe een moeilijk leven aanleiding kan zijn tot onverwachte ontwikkelingen.

Het echte leven in het kort

Een tienjarig meisje en haar zesjarige broertje wonen met hun ouders in een doorsnee Vinex-wijk. De vader heeft losse handjes en de moeder is daar niet tegen opgewassen. Gelukkig blijven de kinderen buiten schot. Op een dag zijn het meisje en haar broertje getuige van een vreselijk ongeluk. Het broertje trekt zich daarna terug in zichzelf.

Het meisje ziet dat haar broertje niet meer lacht. Ze wil niets liever dan hem weer gelukkig zien. Daar bedenkt ze een plan voor, maar dat loopt niet zoals ze wilde. Daarom stort ze zich op de studie van de natuurwetenschappen, om toch een methode te vinden. Haar vader vindt dat maar niks en daar wordt hij alleen maar gevaarlijker van.

Op een dag gebruikt de vader het meisje als doelwit voor een spelletje met zijn zoon en vrienden. Dat is het moment dat het meisje weet dat ze haar leven in eigen hand moet nemen. Ze wil niet zo eindigen als haar moeder: regelmatig in elkaar geslagen maar toch niets doen. Een samenloop van omstandigheden leidt ertoe dat vader en dochter tegenover elkaar komen te staan. Alleen het broertje kan haar nog redden, als hij maar weer zichzelf is.

Mijn mening

De voordeur van dit huis is er een waar je liever niet achter wilt kijken. Er gebeuren dingen waarvan je zou willen dat dat in werkelijkheid niet voorkomt. Helaas is dat wel het geval. Dan is het mooi om te lezen hoe deze dochter ermee omgaat. Ze doet wat ze kan, ook al is het niet veel.

Het boek is niet dik, maar er gebeurt genoeg. Je maakt de ontwikkeling mee van het meisje van net tiener tot echte puber. Ik vind het mooi om te zien hoe ze verandert, hoe ze misschien wel te snel volwassen wordt. Ze komt heel geloofwaardig over. Ook het broertje maakt een soortgelijke ontwikkeling door, maar daar merk je minder van omdat de focus op het meisje ligt.

Het meisje komt af en toe wat ouder over dan ze is. Dat is denk ik wel kenmerkend voor de schrijfstijl. Het is niet bepaald simpel geschreven, maar ook niet overdreven moeilijk. Het leest eigenlijk gewoon prettig. Het echte leven is de debuutroman van Adeline Dieudonné. Als er meer boeken van haar verschijnen, ben ik zeker geïnteresseerd. Ik geef dit boek vier sterren.

4 sterren

Meer informatie over Het echte leven

  • Oorspronkelijke titel: La vraie vie
  • Uitgeverij: Atlas Contact
  • Verschijningsdatum: augustus 2019
  • Aantal pagina’s: 208
  • Verkrijgbaar als: paperback, e-book
  • ISBN (paperback): 9789025454647
  • ISBN (e-book): 9789025454654

Plaats een reactie