De samaritaan – Mason Cross

De samaritaan van Mason CrossAls rechercheur Jessica Allen geconfronteerd wordt met het lijk van Kelly Boden, weet ze dat ze eerder zo’n verwonding heeft gezien. De vrouw is namelijk vermoord met een bijzonder soort mes. Er is een moordenaar landelijk actief. Hij laat echter weinig sporen na. De hulp van Carter Blake is dan ook bijzonder welkom. Wel vreemd is dat hij zelf aanbiedt om te helpen en bovendien verdacht veel van de dader schijnt te weten. Jessica gelooft in zijn goede bedoelingen maar blijft achterdochtig. Maar is dat terecht? De samaritaan van Mason Cross is bloedstollend spannend tot het einde.

De samaritaan in het kort

Kelly Boden is ‘s avonds laat onderweg in een zware regenbui als ze een klapband krijgt. De batterij van haar telefoon is natuurlijk ook nog leeg. Ze is dus blij als een andere auto stopt en haar hulp aanbiedt. Niet lang daarna wordt ze dood gevonden. Als rechercheur Jessica Allen ziet hoe ze is vermoord, komt haar dat bekend voor. Ze graaft wat in het verleden en vindt al snel een vergelijkbaar geval. Alleen was dat in Washington terwijl ze nu in Los Angeles werkt. Blijkbaar is er een moordenaar landelijk actief.

Carter Blake hoort over de moord in de media. Hij besluit meteen af te reizen naar L.A. om daar in de zaak te duiken. Hij herkent namelijk ook iets. Daarom biedt hij zijn hulp aan aan de politie. Die zijn echter wantrouwend. Waarom zouden ze een man die spontaan bij ze aanklopt, zomaar vertrouwen? Hij heeft echter nuttige informatie en daarom kan hij alsnog aanhaken. Er zijn namelijk nog veel meer vergelijkbare gevallen, verspreid over het hele land.

Een zoektocht naar de ogenschijnlijk ongrijpbare ‘samaritaan’ begint. De man wordt zo genoemd omdat hij hulp lijkt te bieden aan vrouwen met autopech. Met fatale gevolgen. Carter Blake levert een nuttige bijdrage aan het onderzoek, maar dan wordt er opnieuw een lijk gevonden. En deze keer is Blake verdacht dicht in de buurt. Meteen is hij het doelwit van de politie. Jessica Allen heeft echter zo haar eigen ideeën. Dat brengt haar wel in een heel gevaarlijke positie. Nu zal pas blijken wie de echte samaritaan is.

Mijn mening over De samaritaan

Toen ik in De samaritaan wilde beginnen, heb ik het aanvankelijk weer weggelegd. Ik las namelijk dat het een vervolg was op Het jachtseizoen van Mason Cross. Later ben ik toch gaan lezen en toen bleek dat De samaritaan gewoon los te lezen is. En dat het ook nog heel spannend is. Eigenlijk merk je er niets van dat het deel 2 in een serie over Carter Blake is, als je deel 1 niet hebt gelezen.

Het eerste deel van het boek beschrijft een gebeurtenis uit het verleden van Carter Blake. Dat vond ik niet zo’n aantrekkelijk stuk om te lezen en ik twijfelde of ik door zou gaan. Maar het tweede hoofdstuk is helemaal anders. Dat speelt in het heden en beschrijft de eerste daad van de samaritaan waarmee de Californische politie in aanraking komt. En dan wordt het al snel spannend.

Eigenlijk houdt de spanning de rest van het boek aan. Hoewel vrij snel de naam van de dader bekend is, blijft het twijfelachtig of hij wel gevangen kan worden. De dader mag zelf een deel van het verhaal vertellen. Dat is echter maar een klein stukje. Hij kan dus niet veel verraden. Carter Blake neemt ook een deel voor zijn rekening. Dat doet hij in de ik-vorm terwijl de andere personages in de hij-vorm zijn geschreven. Zo is meteen duidelijk bij wie je zit. En het zorgt dat je van alle kanten informatie krijgt. Dat helpt om extra mee te leven met vooral Carter Blake als hij in een benarde positie komt.

Het boek leest prettig maar de personages leer je niet echt heel goed kennen, vind ik. Ze zijn vooral met hun werk bezig en daarnaast zie je niet veel van ze. Dat vind ik wel jammer. Verder zijn het heel sympathieke mensen waar ik met plezier een paar dagen mee heb doorgebracht. Daarom geef ik De samaritaan vier sterren.

4 sterren

Meer informatie over De samaritaan

  • Oorspronkelijke titel: The samaritan
  • Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
  • Verschijningsdatum: augustus 2016
  • Aantal pagina’s: 435
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789024570201
  • ISBN (ebook): 9789024570218

Plaats een reactie