Het doel van advertenties op een blog

Het is je waarschijnlijk wel opgevallen: rechts naast deze tekst en midden tussen de recensies staan advertenties van bol.com. Je vraagt je misschien af waarom iemand het nodig vindt om zijn website te vervuilen met die irritante advertenties. Welnu, dat zal ik uitleggen. Ik hoop dat je je daarna niet meer stoort aan die dingen en er zelfs misschien af en toe eens op klikt.

Gratis informatie?

Je surft regelmatig op internet. Al die websites waar je nuttige of leuke informatie vandaan haalt, zijn gratis. Dat is goed, vind ik. Informatie moet vrij verkrijgbaar zijn en voor een zo groot mogelijk publiek toegankelijk. Dat bereik je alleen door er geen geld voor te vragen. Maar kan gratis wel werkelijk gratis zijn?

Bedenk maar eens het volgende: jij hoeft dan wel niet voor het bezoeken van die websites te betalen, maar de maker maakt wel kosten. Hij (of zij) steekt er veel tijd in. En geld, want het hebben van een website kost nu eenmaal geld. Je moet een domeinnaam kopen. En ondanks dat het kopen heet, betaal je elk jaar opnieuw om die naam te mogen houden. Daarnaast betaal je voor de webhosting: de computer waar je website staat zodat iedereen erbij kan. In het geval van een website zoals deze, een boekenblog, gaat er ook nog geld naar de aanschaf van boeken. Hoewel ik dat aardig weet te beperken, lees bijvoorbeeld maar eens het artikel over Elly’s Choice.

Waarom advertenties

Om de kosten van de website te beperken, kun je proberen er wat geld mee te verdienen. Natuurlijk wil je dat niet doen door de bezoeker direct te laten betalen. Dan zullen de meeste mensen snel afhaken. Dan zijn advertenties een goed idee. Dat zijn we immers gewend van de radio en televisie: tussen en tijdens de programma’s die je gratis kunt bekijken, komen steeds reclameblokken voorbij.

Waarom dan geen advertenties op een website? De bezoeker hoeft zo niets te betalen maar de website-eigenaar kan wel een zakcentje bijverdienen. Het voordeel van advertenties op een internetsite ten opzichte van televisiereclame is dat je er niet op hoeft te wachten, als websitebezoeker kun je ze negeren als je wilt. Ik moet zeggen dat ik er vroeger ook niet erg enthousiast over was. Nu ik echter weet wat het doel van die advertenties is, namelijk het gratis beschikbaar kunnen maken van heel veel informatie, ben ik om. Ik stoor me niet meer aan advertenties, behalve als ze heel opdringerig zijn.

Affiliate programma’s

De advertenties moeten ergens vandaan komen. Je kunt natuurlijk zelf bedrijven gaan benaderen in de hoop dat ze een advertentie op jouw website willen zetten en daarvoor willen betalen. Dat kost echter veel tijd en energie. Daarom is het mooi dat er verschillende bedrijven zijn die je erbij kunnen helpen. Google Adsense is een grote. Nadeel daarvan vind ik dat je geen invloed hebt op wat voor advertenties getoond worden. Dat bepaalt Google zelf door te kijken naar de inhoud van je website en het eerdere internetgedrag van de gebruiker.

Ik heb gekozen voor een affiliate programma. Een bedrijf dat wil adverteren geeft jou de mogelijkheid en middelen om dat te doen. Als iemand dan via een advertentie op jouw website bij de adverteerder terechtkomt en daar vervolgens een bestelling plaatst, dan krijg jij als website-eigenaar en percentage van de omzet. Je verdient dus alleen als de adverteerder ook verdient.

Waarom bol.com

Omdat mijn website over boeken gaat, is bol.com een logische keuze. Bijna alle boeken zijn daar verkrijgbaar. Bovendien kun je je daar eenvoudig aanmelden en is alles zo geregeld. Ik zie het ook een beetje als een service aan de lezer. Als je een recensie leest over een bepaald boek, kun je meteen zien wat de prijs van het boek is en of het leverbaar is. Bovendien kun je gemakkelijk doorklikken naar de winkel als je besluit om het meteen te kopen.

Opbrengsten

Je moet niet denken dat een gemiddelde blogger er nu meteen rijk van wordt. Er zijn maar relatief weinig mensen die doorklikken en om iets te verdienen moet er ook nog eens iets gekocht worden. Je kunt je voorstellen dat je dan een gigantische hoeveelheid bezoekers nodig hebt als je van de opbrengsten van je website zou willen leven. Ik ben daarom al tevreden als ik de kosten van de domeinnaam en de webhosting kan terugverdienen. En af en toe een boek kan kopen natuurlijk.

Plaats een reactie