Ragdoll – Daniel Cole

Ragdoll van Daniel ColeIn een appartement wordt een lijk gevonden dat bestaat uit de lichaamsdelen van zes verschillende slachtoffers. Identificatie van de zes doden is al een lastige klus voor rechercheur Wolf, laat staan het vinden van de dader. Als er echter bij de journaliste en ex-vrouw van Wolf, Andrea, een lijst wordt bezorgd met namen van toekomstige slachtoffers, is haast geboden. Wolf en zijn team werken dag en nacht om deze gevaarlijke gek te stoppen. Maar of het ze zal lukken? Ragdoll van Daniel Cole laat je op het puntje van je stoel zitten tot je eindelijk weet wat er allemaal speelt.

Ragdoll in het kort

Rechercheur William Oliver Layton-Fawkes, bijgenaamd Wolf, heeft een zware tijd achter de rug. Nadat een door hem met veel moeite gearresteerde moordenaar is vrijgesproken, heeft hij de man bijna doodgeslagen. Wolf bleek echter gelijk te hebben gehad: nadat de man was vrijgelaten, viel al snel weer een volgend slachtoffer. Deze keer was het bewijs wel duidelijk en is de man, de zogenaamde crematiemoordenaar, alsnog vastgezet. Wolf heeft dit alles moeten bekopen met een verblijf in een inrichting.

Wolf is net weer normaal aan het werk als er in een flat tegenover de zijne een bijzonder lijk wordt gevonden. Het lichaam bestaat namelijk uit de aan elkaar genaaide delen van zes mensen. Een van de eerste prioriteiten is het vinden van de identiteit van de slachtoffers. Dan wordt bij de ex-vrouw van Wolf, die journalist is, een lijst bezorgd met namen van mensen die binnenkort zullen sterven, compleet met de geplande data.

Er moet een verband zijn tussen de verschillende doden en de mensen op de dodenlijst. Het is alleen niet meteen duidelijk wat dat verband is. Het lijkt te maken te hebben met de zaak van vier jaar eerder, die van de crematiemoordenaar. Niet van elk (potentieel) slachtoffer is zijn of haar rol in die zaak echter duidelijk.

Wolf en zijn team offeren hun nachtrust op om te proberen zoveel mogelijk mensen te redden en de moordenaar te pakken te krijgen. Ze zijn echter niet erg succesvol, het lijkt of de dader inside information heeft.

Hoogtepunt lijkt de dood van de laatste persoon op de dodenlijst te worden. Het team zet alles op alles om deze laatste moord te voorkomen. Maar zal de dader ze niet weer te slim af zijn?

Mijn mening over Ragdoll

Het is wel een heel onsmakelijk lijk dat opgevoerd wordt in Ragdoll. En daarmee is het ook meteen een origineel lijk. Ook het motief van de dader, dat ik hier verder niet zal noemen, is er een die ik nog niet eerder was tegengekomen. En tenslotte de betrokkenheid van bepaalde personen bij bepaalde zaken, die ik ook niet verder kan noemen zonder te veel te verraden, kwam ook wel een beetje als een verrassing. Dit alles maakt het een spannend en interessant boek om te lezen.

Er komen verschillende personages aan het woord. Ze verraden echter geen dingen die de spanning weg zouden halen. Zo word je toch een beetje voor de gek gehouden door de schrijver. Maar wel op een goede manier want je wilt maar door blijven lezen. Het einde van het boek is niet echt een open einde maar laat wel ruimte over voor een eventueel volgend boek met dezelfde hoofdpersonen. Een korte zoektocht op internet levert meteen het nieuws op dat in februari al een volgend boek van Daniel Cole verschijnt, Marionet, dat voortborduurt op de gebeurtenissen in Ragdoll.

Ik vond Ragdoll spannend en origineel. Daarom geef ik het vier sterren.

4 sterren

Meer informatie over Ragdoll

 • Oorspronkelijke titel: Ragdoll
 • Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
 • Verschijningsdatum: februari 2017
 • Aantal pagina’s: 400
 • Verkrijgbaar als:
  • Paperback (ISBN: 9789024574988)
  • Ebook (ISBN: 9789024574995)
  • Dwarsligger (ISBN: 9789049805517)

Plaats een reactie