Debet – Saskia Noort

Noort, Saskia - DebetTien jaar na De Eetclub. Michel Brouwers knalt met zijn auto tegen een betonnen paal. Dit betekent niet alleen het einde van zijn leven, maar ook het einde van het leven dat zijn vrouw Karen dacht te hebben. Michel bleek een dubbelleven te leiden waar Karen niets van wist. Op zoek naar de ware toedracht van Michels dood waagt Karen zich opnieuw in het wespennest van de eetclub. Ze wil er hoe dan ook achter komen wie haar leven verwoest heeft en waarom.

Debet in het kort

Het is tien jaar na het einde van het boek De Eetclub. Karen woont met haar man Michel en hun twee dochters in een mooi huis in Blaricum. Michel werkt hard, maar met zijn bedrijf gaat het niet goed. Op een winteravond, in de auto onderweg naar huis, rijdt hij zich dood tegen een betonnen pilaar. Karen is geschokt. Nog geschokter is ze als ze erachter komt hoe de zaken er financieel voor staan. Ze blijkt niets te erven, alles gaat naar de zakenpartners van Michel. Deze mannen noemen zichzelf de ‘Brotherhood’.

Michel is nog niet begraven of Karens ex-minnaar Simon biedt haar al zijn hulp aan. Eigenlijk wil ze niets met de oude Eetclub-leden te maken hebben, maar ze heeft geen keuze. Zo komt Karen weer in Bergen terecht, het dorp waar alle ellende zich jaren geleden afspeelde. Behalve dat de mensen ouder zijn geworden en de mannen hun vrouwen hebben ingeruild voor jongere exemplaren, lijkt het hier of de tijd stilgestaan heeft. Nog steeds wordt er geroddeld en achter ieders rug om van alles bekonkeld.

In Bergen probeert Karen erachter te komen hoe de relatie tussen haar man en de oude Bergenaren nu precies was en wat hem ertoe aangezet heeft zichzelf dood te rijden. Bij haar zoektocht brengt Karen zichzelf en haar dochters en schoonmoeder in gevaar. Zal ze de Brotherhood overwinnen?

Mijn mening over Debet

Toen ik in Debet van Saskia Noort begon, had ik niet lang daarvoor Mooie meisjes van Karin Slaughter gelezen. Beide boeken hebben als onderwerp een vrouw die na de dood van haar man ontdekt dat haar echtgenoot er een dubbelleven op na hield. Dan ga je automatisch een vergelijking maken. Welk boek is beter en waarom?

Debet heeft als nadeel dat het een vervolg is op een boek dat jaren eerder verscheen. Ik heb het toen wel gelezen maar het staat me niet meer helemaal scherp voor de geest. Op zich is Debet wel als losstaand boek te lezen, maar ik vond het toch jammer dat ik de eerdere gebeurtenissen niet meer paraat had. Mooie meisjes is een op zichzelf staand boek, dus op dit punt wint Karin Slaughter.

Karen wist dat er wat speelde. Ze deed niet erg veel moeite om met haar man te praten, maar ze was er wel van op de hoogte dat hij af en toe vreemdging en dat de zaken ook niet optimaal gingen. De gebeurtenissen na zijn dood waren voor haar wel een verrassing, maar ze had het enigszins kunnen voorzien dat er iets mis was. In Mooie meisjes leidt de echtgenoot een dubbelleven onder de ogen van zijn vrouw en zij heeft echt helemaal niets door. Wat geloofwaardigheid betreft wint Saskia Noort hier.

Debet is niet een heel erg dik boek. Er gebeurt dan ook eigenlijk niet heel erg veel. Michel gaat dood, Karen gaat naar Bergen, gaat op zoek naar het geheim van de Brotherhood en brengt zichzelf in gevaar. Wat mij betreft had het leven van de andere personages, de vrouwen van Bergen, wat meer uitgewerkt mogen worden. Ze blijven nu een beetje oppervlakkig terwijl ze toch belangrijk zijn. Ook had ik wel wat meer vanuit Michel willen weten.

Het verhaal van Debet is verder goed. Het laat zien wat er allemaal mis kan gaan als mensen in de macht zijn van anderen. Tijdens het lezen had ik echter het idee dat er snel naar het einde toegewerkt moest worden. Dat vind ik jammer. Bij Mooie meisjes werd veel meer de tijd genomen om de zaken uit te werken. Weer wint Karin Slaughter.

Beide boeken hebben dus hun goede en hun mindere kanten. Als je aan mij zou vragen of je Debet of Mooie meisjes moet gaan lezen, dan kan ik daar geen kant-en-klaar antwoord op geven. Het hangt af van je eigen voorkeur en hoeveel tijd je hebt. Ik zou je aanraden eerst te zorgen dat je de gebeurtenissen uit De Eetclub weer helder hebt, daarna Debet te lezen en daarna Mooie meisjes. Debet is zeker de moeite waard en spannend, maar Mooie meisjes vind ik toch net iets beter.

3 sterren

 

Meer informatie over Debet

  • Uitgeverij: Ambo|Anthos
  • Verschijningsdatum: november 2013
  • Aantal pagina’s: 253
  • Verkrijgbaar als: paperback, hardcover, ebook
  • ISBN (paperback): 9789026328824
  • ISBN (hardcover): 9789049802981
  • ISBN (ebook): 9789041425218

Kijk voor meer informatie over de auteur op de website van Saskia Noort!

Plaats een reactie