Goede dochter – Karin Slaughter

Goede dochter van Karin SlaughterAchtentwintig jaar geleden eindigde het onbezorgde leventje van de zusjes Charlie en Sam Quinn. Bij een aanslag verloren ze hun moeder en werd Sam neergeschoten. Ze hebben hun leven zo goed als mogelijk weer opgepakt. Tot de dag waarop Charlie opnieuw betrokken raakt bij een vergelijkbare aanslag. Het verleden komt dan keihard terug. De waarheid over wat er toen gebeurd is, wil boven tafel komen. Goede dochter is de thriller van Karin Slaughter van 2017: een iets ander verhaal dan anders, maar zeker zo goed.

Goede dochter in het kort

Rusty Quinn is een advocaat die mensen verdedigt die anderen kwaad hebben gedaan. En dat doet hij goed. Hij heeft daardoor veel vijanden. Op een avond wordt er een aanslag op hem gepleegd. Althans, dat is de bedoeling. Rusty is niet thuis maar wel zijn vrouw Gamma en twee dochters, Charlotte (Charlie) en Samantha (Sam). Het gaat mis en Gamma overlijdt. Charlie rent voor haar leven nadat ook Sam neergeschoten is.

Achtentwintig jaar later. Charlie is gedeeltelijk in de voetsporen van haar vader getreden. Ze is ook advocaat maar verdedigt een ander type mensen. Toevallig is Charlie aanwezig op een school als er daar een aanslag plaatsvindt: een leerlinge schiet twee mensen dood. Meteen is Charlie weer helemaal terug in het verleden. Rusty is de aangewezen persoon om het meisje te verdedigen, hij wordt echter ook slachtoffer van een aanval.

Samen met Sam gaat Charlie op onderzoek uit. Ze ontdekken daarbij niet alleen de details van de huidige aanslag, maar komen ook meer te weten over wat er achtentwintig jaar geleden precies is gebeurd. De vraag is echter of ze dat wel hadden willen weten…

Mijn mening over Goede dochter

De boeken van Karin Slaughter hebben met elkaar gemeen dat er veel geweld in voorkomt en dat ze spannend zijn. Op beide punten scoort Goede dochter duidelijk minder. Dat het minder gruwelijk is, vind ik niet erg. Dat het minder spannend is, vind ik wel jammer. Het is niet zo dat alles leuk en lief is, wat Charlie en Sam overkomt is nog steeds behoorlijk onprettig, maar er zijn nu wel minder slachtoffers die zoiets overkomt.

Deze keer draait een groot deel van het boek niet om het oplossen van een misdrijf, maar om wat zo’n aanslag met mensen kan doen. Charlie en Sam zijn heel verschillende personen, de aanslag heeft ze ook op verschillende manieren geraakt. Daarom is het ook niet verwonderlijk dat hun verdere levens er op andere manieren door beïnvloed zijn. Dat wordt in het boek mooi beschreven.

Nog een ander verschil is het beroep van de hoofdpersonen. Meestal is dat ofwel de politie (Will Trent en collega’s), ofwel een lijkschouwer (Sara Linton) in combinatie met de politie. In Goede dochter krijgen we niet veel van de politie te zien. De hoofdpersonen zijn allemaal advocaat en in die functie wel betrokken bij het onderzoek. Toch staat het oplossen van de moorden minder centraal dan in eerdere boeken.

Door deze verschillen had ik af en toe niet meer door dat ik een boek van Karin Slaughter aan het lezen was. Een groot deel van het boek kabbelde het verhaal een beetje voort, zonder dat ik echt de spanning voelde. Dat was een beetje tegen de verwachting en daarom vond ik het boek iets minder goed dan de eerdere boeken van Karin Slaughter, maar nog net wel vier sterren waard!

4 sterren

Meer informatie over Goede dochter

  • Oorspronkelijke titel: The good daughter
  • Uitgeverij: HarperCollins
  • Verschijningsdatum: 13 juni 2017
  • Aantal pagina’s: 512
  • Verkrijgbaar als: paperback, hardcover, ebook
  • ISBN (paperback): 9789402726800
  • ISBN (hardcover): 9789402729108
  • ISBN (ebook): 9789402752663

1 gedachte over “Goede dochter – Karin Slaughter”

Plaats een reactie