De consumentengids digitaal lezen

Consumentengids CB KioskNu digitaal lezen steeds gewoner wordt, komen ook steeds meer tijdschriften digitaal beschikbaar. Bij Bliyoo (van Bruna) kun je bijvoorbeeld al zo’n 130 tijdschriften lezen. Zeggen ze. Helaas zitten daar niet alle populaire titels bij. Wat veel bladen wel doen, is een eigen app maken waarmee je hun tijdschrift kunt lezen. Je moet dan wel een abonnement hebben, maar je kunt de papieren versie links laten liggen. En als het helemaal goed geregeld is, gewoon opzeggen.

CB Kiosk

Een van de tijdschriften die je digitaal kunt lezen, is de consumentengids van de Consumentenbond. De Consumentbond heeft een app gemaakt, de Consumentenbond Kiosk, waarmee je de verschillende gidsen en boeken van de bond kunt lezen. Deze app kun je op je smartphone of tablet installeren. Hij is er zowel voor Android als voor Apple.

Je hoeft geen abonnement te hebben, je kunt in de app een speciaal Kiosk-account aanmaken. Heb je wel een abonnement, dan heb je misschien al een inlogaccount en dan kun je dat gebruiken om in de app in te loggen (kies dan ‘consumentenbond-account’.

Tijdschriften en boeken zoeken

De app start met een hoofdscherm, waarop je je leestafel vindt, uitgelichte tijdschriften, de nieuwste gidsen, minigidsen en boeken en gratis te lezen artikelen. De gidsen waar je op geabonneerd bent, kun je gratis downloaden. De overige bladen en de boeken kun je tegen betaling downloaden. Voor je een gids of boek koopt, kun je een inkijkexemplaar downloaden. Je kunt dan een paar pagina’s bekijken en daarna beslissen of je het blad of boek koopt. Je gedownloade bladen komen op je leestafel te staan. Vanaf die plek kun je ze openen.

Je moet overigens wel een credit card hebben om iets te kunnen kopen. Betaling verloopt via Google of Apple dus je bent afhankelijk van de betalingsmethoden die zij aanbieden.

De consumentengids lezen

Consumentengids voorpaginaAls de consumentengids (of een andere gids of ebook) eenmaal op je leestafel staat, kun je hem openen door hem aan te klikken. Wat je dan te zien krijgt, is net een echt tijdschrift. Maar dan met digitale mogelijkheden. Zo worden bij het tonen van een nieuwe pagina alle links omcirkeld, zodat je meteen ziet waar op de pagina links staan. Daar kun je op klikken en dan opent de website binnen de app. Tijdens het lezen zijn die links er natuurlijk nog steeds, maar dan zijn ze niet meer omcirkeld, anders zou het waarschijnlijk wat irritant lezen.

Een andere digitale mogelijkheid is het vergroten van de teksten. Als je de letters te klein vindt, zoom je gewoon in. Ik zet de tablet in portrait-stand en dan is het goed leesbaar. Maar dat is persoonlijk. Lees je op je telefoon, dan zullen de letters snel te klein zijn. Het is niet mogelijk een enkel artikel te vergroten. Je zoomt in op de hele pagina en door de schuiven kun je dan de delen van het blad zien die buiten beeld vallen. Bij bredere teksten is dat niet zo handig. Gelukkig zijn de meeste artikelen over meerdere kolommen verdeeld, waardoor je niet zulke brede teksten hebt.

Wat ik wel een nadeel vind, is dat je niet kunt bladeren als je ingezoomd bent. Je moet eerst terug naar de oorspronkelijke grootte en daarna kun je door naar de volgende pagina. Dat lukt dan weer wel met het schuifbalkje onderaan het scherm, maar dat bladert wat lastig omdat je al snel te ver doorschuift.

Als je de app afsluit, onthoudt hij waar je was gebleven met lezen. Open je later hetzelfde tijdschrift opnieuw, dan opent hij automatisch op de juiste pagina. Je kunt de app ook laten synchroniseren tussen apparaten, maar als je de app (en je account) deelt met je huisgenoten met een eigen apparaat, dan is dat niet zo handig.

Besparen op de consumentengids?

Het abonnement zonder consumentengids maar met digitale consumentengids is 70 cent per maand goedkoper dan het abonnement met papier. Op jaarbasis bespaar je dus maar 8,40 euro. Dat is niet heel veel, waarschijnlijk bespaart de consumentenbond meer. Maar voor de hoeveelheid oud papier die jij moet wegwerken of de stapels tijdschriften die in een kast belanden, en niet te vergeten het milieu, is het wel goed!

6 gedachten over “De consumentengids digitaal lezen”

  1. Naar mijn mening is het niet mogelijk om de papieren Consumentengids die ik maandelijks in de bus krijg, in de vorm van een PDF te downloaden als ik inlog.
    Nu ben ik verplicht om elke jaargang handmatig in te scannen om ervoor te zorgen dat ik oudere jaargangen nog eens kan inzien,
    Dat is erg jammer en ik heb wel een vermoeden waarom dt geblokkeerd wordt.
    Ik kan een papieren uitgave ook verspreiden onder niet leden, dus waarom nog steeds blokkeren van het downloaden van een digitale kopie voor leden.

    Beantwoorden
  2. Ik zou zeggen: dien zoals ik een klacht in bij de bond! Daar zijn ze gevoelig voor. Want ik ontving de door mij aangegeven gidsen sinds het failliet gaan van de app de door mij gewenste gidsen via de mail op pdf. Maar als niemand klaagt (zeggen ze zelf) dan blijft het een wat schimmig spel.

    Beantwoorden

Plaats een reactie