Vraag niet waarom – Simone van der Vlugt

Vraag niet waarom van Simone van der VlugtVraag niet waarom, heet het boek. Die vraag zal ik dan ook niet stellen. De motieven van de hoofdpersonen zijn namelijk niet echt te begrijpen. En dat is maar goed ook. Want wie wil er zich nu kunnen identificeren met iemand die willekeurige mensen neersteekt? Dat is wat in dit boek gebeurt. Rechercheur Lois Elzenga staat voor de zware taak de dader te vinden voor er meer slachtoffers vallen. En ondertussen moet ze in het reine komen met haar verleden, wat ook niet gemakkelijk is. Kortom, Vraag niet waarom is een spannend boek waarin veel gebeurt!

Vraag niet waarom in het kort

Op klaarlichte dag wordt Lilian van Dijk neergestoken op het parkeerterrein van de supermarkt. Enige tijd later wordt de scholiere Nicolette dood gevonden in een steeg achter haar huis. Ook zij is met een mes gestoken. Na Nicolettes dood volgen meer steekpartijen, gelukkig zonder fatale afloop.

Al vrij snel is het team van rechercheur Lois Elzenga ervan overtuigd dat het om dezelfde dader gaat. Ook hebben ze al vrij snel een verdachte op het oog. Het is nu alleen nog zaak om het bewijs rond te krijgen en dat is nog niet zo makkelijk. De dader heeft namelijk een alibi voor het tijdstip van sommige steekpartijen.

Ondertussen wordt de zus van Lois thuis bespied door een man. Als hij later ook bij het huis van Lois opduikt, blijkt dat het tijd wordt om af te rekenen met moeilijkheden uit haar verleden. Dat en het bijzonder zomerse weer maakt het werken aan de zaak van de steekpartijen alleen maar moeilijker. Gelukkig wordt Lois bijgestaan door een team goede collega’s. Dat kan Lois er echter niet van weerhouden zichzelf nog even flink in de problemen te werken.

Mijn mening over Vraag niet waarom

Simone van der Vlugt houdt de vaart er lekker in met korte hoofdstukken geschreven vanuit verschillende hoofdpersonen, waaronder de dader. Dit houdt Vraag niet waarom lekker spannend: je vliegt van de ene gebeurtenis naar de andere. Ik wilde steeds maar verder lezen om erachter te komen hoe het nu eigenlijk zit. En het zit anders dan ik verwachtte. Bepaalde personen wekken wel bepaalde verwachtingen, maar niet alles is wat het lijkt in dit boek.

Met aan de ene kant de steekpartijen en aan de andere kant de privé-beslommeringen van Lois en haar familie heeft Simone van der Vlugt een mooie combinatie gemaakt. Je wordt af en toe even afgeleid van het moordverhaal, maar als je daar weer terug bent, wil je ook weer weten hoe met Lois verder gaat. Ook in dat deel van het verhaal gebeurt er van alles. Twee spannende verhalen in één boek dus, die aan het einde ook nog eens mooi geïntegreerd worden.

Ik vind Vraag niet waarom een lekker spannend boek om in een keer uit te lezen als je een dagje de tijd hebt. Het is alleen jammer dat het boek dan zo snel uit is… Het boek leest prettig, Van der Vlugt heeft een aangename schrijfstijl die past bij een literaire thriller. Lekker recht-toe-recht-aan zonder al te veel franje, daar houd ik wel van. Ik geef het boek vier sterren, hier lust ik er wel meer van!

4 sterren

Meer informatie over Vraag niet waarom

  • Uitgeverij: Ambo|Anthos
  • Verschijningsdatum: juni 2014
  • Aantal pagina’s: 296
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789026331862
  • ISBN (ebook): 9789041426390

Kijk ook eens op de website van Simone van der Vlugt!

Plaats een reactie