Op goed geluk – Jenny Colgan

Op goed geluk van Jenny ColganNina leeft voor haar boeken. Als ze haar werk in de bibliotheek kwijtraakt, weet ze dan ook zeker dat ze mensen wil blijven helpen het juiste boek te vinden. Ze stuit op een oude bus, van waaruit ze een winkel kan beginnen. De bus staat echter wel in Schotland. In no time heeft dat land haar in zijn greep en wil ze er niet meer weg. Het leven blijkt er niet altijd even gemakkelijk maar gelukkig heeft ze een knorrige huisbaas die haar wel altijd wil helpen. Op goed geluk van Jenny Colgan is het eerste deel van een nieuwe serie: Happy ever after.

Op goed geluk in het kort

Nina’s leven draait volledig om boeken en lezen. In de bibliotheek adviseert ze mensen over welke boeken ze moeten lezen en thuis doet ze niets anders dan zelf lezen. Als de bibliotheek sluit en Nina haar baan kwijtraakt, moet ze opeens gaan nadenken over wat ze nog meer wil in het leven. De banen als bibliothecaris liggen niet voor het oprapen namelijk.

Eigenlijk weet Nina het al lang. Ze wil een boekwinkeltje beginnen. Ze heeft er echter nooit het lef voor gehad. Nu ze werkloos is, is er geen excuus meer. Ze vindt de perfecte bus op het internet die ze als mobiele winkel kan gebruiken. Er is echter wel een probleem: hij staat helemaal in Schotland. Toch gaat Nina erheen. Eenmaal daar blijkt dat hij wel erg groot is. De eigenaar heeft er geen vertrouwen in dat ze ermee om kan gaan en weigert hem aan haar te verkopen. Koppig als ze is, weet Nina toch de bus te bemachtigen.

Dan blijken er allerlei obstakels te zijn die zorgen dat Nina niet met de bus in haar woonplaats Birmingham kan gaan werken. Noodgedwongen wijkt ze uit naar Kirrinfief, Schotland, waar ze de bus heeft gekocht en waar ze wel welkom is. Meer dan welkom zelfs want er zijn nauwelijks boekwinkels en bibliotheken in het gebied.

Woonruimte is snel geregeld, in een appartement op het erf van de nukkige boer Lennox. Gelukkig is hij ook bereid Nina wat te helpen af en toe. Nina’s winkeltje loopt al gauw goed, er is echt behoefte aan. Maar toch voelt Nina zich af en toe eenzaam. Daar komt verandering in als ze contact krijgt met een Letse treinmachinist. Maar of dat wel verstandig is?

Mijn mening

Ik was toe aan een boek om even lekker bij te ontspannen. Daarvoor is Op goed geluk een goede keuze. Het is het type boek waarvan je weet dat het uiteindelijk toch wel goed komt, wat er ook gebeurt. En toch roept het af en toe wat spanning op. Het is heerlijk om zo te kunnen meeleven met iemand die het aandurft het roer compleet om te gooien.

Of het geloofwaardig is? Nee, eigenlijk niet. Net als in de andere boeken van Jenny Colgan, waar altijd iemand een winkeltje begint, loopt het gewoon helemaal goed. Als je dat in werkelijkheid zou proberen, lijkt de kans op succes me veel kleiner. Maar wat kan het schelen! Als je dit boek leest, word je blij en ga je geloven dat alles kan als je maar wil. En af en toe is dat een instelling die goed werkt. Maar wel een beetje blijven nadenken over de consequenties natuurlijk.

Ik heb al een heel aantal boeken van Jenny Colgan gelezen en de overeenkomsten beginnen steeds meer op te vallen. Zoals ik al zei, begint er eigenlijk altijd iemand een winkeltje, liefst op een plek ver van waar ze tot dan toe woonde. Daarnaast is eten heel belangrijk. Er worden regelmatig tafels vol heerlijkheden uitgestald. En uitgebreid beschreven. Ik miste deze keer overigens wel de recepten achterin.

Op goed geluk is het eerste deel van een serie. Dat is duidelijk te merken aan het einde. Ik vond het meer een nieuw begin dan een echt einde. Dat nodigt dus zeker uit om het volgende deel ook te gaan lezen. Ik kan niet wachten!

4 sterren

Meer informatie over Op goed geluk

  • Oorspronkelijke titel: The little shop of Happy ever after
  • Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
  • Verschijningsdatum: maart 2021
  • Aantal pagina’s: 320
  • Verkrijgbaar als: paperback, e-book
  • ISBN (paperback): 9789024590223
  • ISBN (e-book): 9789024590247

Plaats een reactie