De goede grap van Norman Foreman – Julietta Henderson

de goede grap van norman foreman van Julietta HendersonDe twaalfjarige Norman Foreman en zijn beste vriendje Jax zijn druk bezig om een beroemd komisch duo te worden. Volgens hun vijfjarenplan zullen ze over drie jaar op het Edinburgh Fringe Festival optreden. Er komt echter iets tussen: Jax overlijdt. Norman besluit dan maar meteen naar het festival te gaan. Een komische roadtrip met zijn moeder en haar tachtigjarige collega volgt. Onderweg leren ze allemaal veel over zichzelf en de anderen. De goede grap van Norman Foreman, geschreven door Julietta Henderson, laat je gegarandeerd lachen, maar ook af en toe bijna een traantje wegpinken.

De goede grap van Norman Foreman in het kort

Norman Foreman is twaalf jaar oud en het product van een onenightstand van zijn moeder, Sadie. Sadie weet echter niet bij welke van vier mogelijke gelegenheden ze zwanger is geraakt. Norman is alles voor Sadie en andersom geldt dat ook. Samen kunnen ze de wereld aan. Er is nog een derde persoon heel belangrijk in hun beide levens, maar vooral in dat van Norman, en dat is Jax. Jax is Normans beste vriend en samen willen ze het helemaal gaan maken als cabaretiers. Ze hebben zelfs een vijfjarenplan om hun doel te bereiken: op hun vijftiende optreden op het Edinburgh Fringe Festival.

Jax houdt zich echter niet aan het plan, want hij gaat dood. Norman is er kapot van. Jax was de grappigste van de twee, Norman was alleen maar de aangever. Hoe moet het nu verder met zijn comedy-carrière? Om te proberen haar zoon wat op te beuren, stelt Sadie voor naar Edinburgh te gaan, zodat Norman er alleen kan optreden. Dat is wel al over vijf weken. Onderweg kunnen ze dan langs de vier mogelijke vaders gaan, zodat Norman die kan ontmoeten.

Hoewel Sadie eigenlijk al snel spijt heeft van haar belofte, wil ze haar zoon niet teleurstellen. Als ze de tachtigjarige Leonard, de schoonmaker bij de tweedehandsautodealer waar ze werkt, over de plannen vertelt, besluit hij mee te gaan.

En zo vertekken de jongen, de moeder en de oude man samen in een oude Austin naar het ver weggelegen Edinburgh. Onderweg lopen ze tegen allerlei obstakels aan, zoals weigerachtige ‘vaders’ en louche overnachtingsplekken. Eenmaal in de stad aangekomen wacht het grootste probleem. Leonard verdwijnt, Sadie gaat hem zoeken en is dan ook verdwenen. Als Norman helemaal alleen is achtergebleven, doet hij het enige wijze: hij belt een verstandige volwassene. Dat levert hem een laatste avontuur op voor zijn optreden en het geeft meteen ook een flinke draai aan zijn carrière.

Mijn mening

De goede grap van Norman Foreman begint met een enorm trieste gebeurtenis: de dood van Jax. Toch wordt het al snel een grappig boek. Er gebeuren veel dingen waar je om kan lachen. Ondertussen blijft het ook heel serieus, want het gaat over hoe Norman om moet leren gaan met het verlies van zijn beste vriend. Gelukkig zie je hem in dit boek hele mooie stappen in de goede richting zetten.

Alle gebeurtenissen worden op een grappige manier beschreven. Dat wordt zo zorgvuldig volgehouden dat ik op een gegeven moment wel dacht dat het tijd werd dat de woorden stopten met op de grond vallen en borrels drinken. Lees het boek maar om te begrijpen wat ik bedoel. Maar meestal was het wel om te lachen.

Alledrie de belangrijkste personages worstelen wel ergens mee. Norman natuurlijk met zijn verdriet en Sadie met de vraag of ze wel een goede moeder is. Ook Leonard heeft zo zijn eigen problemen maar die komen wat minder aan bod. En zo zie je Norman en Sadie zich verder ontwikkelen terwijl dat bij Leonard eigenlijk niet het geval is. Hij is dus blijkbaar toch meer een bijpersoon dan een hoofdpersoon. Maar wel een hele belangrijke. Hij kwam op mij over als de motor achter de gebeurtenissen, hoewel hij er zelf eigenlijk buiten staat. Daardoor was hij misschien toch wel mijn favoriete karakter.

Ik word altijd wel blij van een combinatie van een serieus onderwerp en humor. In dit boek is dat goed samengebracht, daarom geef ik het vier sterren.

4 sterren

Meer informatie over De goede grap van Norman Foreman

  • Oorspronkelijke titel: The funny thing about Norman Foreman
  • Uitgeverij: De Fontein
  • Verschijningsdatum: april 2021
  • Aantal pagina’s: 384
  • Verkrijgbaar als: paperback, e-book
  • ISBN (paperback): 9789026152030
  • ISBN (e-book): 9789026152047

Plaats een reactie