Zelf een ebook maken met Calibre

Je eigen ebook maken

Stel dat je zelf een tekst hebt geschreven. En die tekst wil je in boekvorm gieten. In digitaal boekvorm, welteverstaan. Nou, dat kan en het is helemaal niet zo moeilijk. Het enige wat je nodig hebt, is je tekst, je fantasie en Calibre. En voor de voorkant een mooi plaatje en een fotobewerkingsprogramma. Een eigen ebook maken is nu ook voor jou weggelegd!

Stap 1: de inhoud

Allereerst heb je natuurlijk een tekst nodig in een formaat dat Calibre kan inlezen. Dat kan van alles zijn: Word, Open Office of een simpel txt-bestand bijvoorbeeld. Dit converteer je vervolgens naar epub-formaat. Van mijn testbestandje maakte Calibre meteen een best mooi ebook, compleet met omslagpagina (voorzien van de naam van het bestand en mijn naam) en met elk hoofdstuk op een nieuwe pagina.

Stap 2: de voorpagina

Maar we zijn er nog niet. Een eigen afbeelding op de voorpagina zou mooi zijn, toch? Daarom moet je eerst zorgen dat je die gemaakt hebt. Als je een beetje handig bent met een grafisch programma dan moet dat lukken. Al is het maar een mooie foto met wat tekst er op geplakt.

En dan nu het echte werk: in Calibre kun je bij je net geïmporteerde boek kiezen voor ‘Bewerk boek’. Je krijgt nu een scherm waarin je van alles aan je boek kunt aanpassen. Laten we eens beginnen met die voorpagina. Via het menu: Hulpmiddelen → Omslag toevoegen kun je een eigen afbeelding als omslag invoegen. Importeer je eigen plaatje en zie, je hebt je eigen omslag gemaakt.

Zelf een ebook maken met Calibre

Stap 3: de inhoudsopgave

Nu wil ik nog een inhoudsopgave toevoegen. Dat blijkt ook heel eenvoudig: je klikt gewoon in het menu op Hulpmiddelen → Inhoudsopgave → Inhoudsopgave bewerken en je krijgt allerlei mogelijkheden. Als je in je oorspronkelijke bestand al gebruik had gemaakt van koppen, dan kun je deze nu netjes in een inhoudsopgave laten zetten. Calibre neemt alle koppen mee, dus de hoofdkoppen en ook de subkopjes. Vervolgens kun je kiezen om bepaalde koppen weer te verwijderen. Handig als er iets tussen zit wat je liever niet in de inhoudsopgave terugziet. Ook kun je nieuwe items toevoegen.

Nu ben ik alleen even kwijt waar Calibre de inhoudsopgave heeft neergezet. Ik vind hem terug onder het naampje ’toc.ncx’ onder het kopje Diversen. Maar nu staat de inhoudsopgave nog niet in het boek. Dat kun je doen door in het menu bij Hulpmiddelen → Inhoudsopgave te kiezen voor Interne inhoudsopgave invoegen. Alleen zet dat gekke ding de inhoudsopgave nu voor het voorblad. Gelukkig kun je de items gemakkelijk verplaatsen door ze te verslepen (linksboven, onder tekst).

Stap 4: extra bladzijden of hoofdstukken

Wil je nog een extra titelblad of misschien zelfs een heel hoofdstuk toevoegen? Dat kan zowel door een lege pagina aan te maken als door een bestand te importeren. Hiervoor moet je in het menu onder het kopje Bestand zijn. En daarna moet je wel de inhoudsopgave helemaal opnieuw maken, dat is dan weer jammer. Die moet je dus echt voor het laatst bewaren.

Stap 5: experimenteren maar!

Ik heb hier heel beknopt een paar mogelijkheden voor het maken van een ebook weergegeven. Er zijn massa’s instelmogelijkheden. Ik ga er eens mee experimenteren. Wie weet verschijnt de volledige inhoud van deze website dan nog wel eens als ebook!

Plaats een reactie