Broer – Esther Gerritsen

Broer van Esther Gerritsen boekenweekgeschenk 2016Het boekenweekgeschenk 2016 is geschreven door Esther Gerritsen. In Broer komen de onderlinge verhoudingen in de familie van Olivia onder druk te staan als haar broer plotseling belt met de mededeling dat zijn been afgezet zal worden. Het verlies van het been van haar broer grijpt Olivia onverwacht aan, terwijl ze eerder nauwelijks een band met haar broer had.

Broer in het kort

Olivia werkt als financieel directeur bij een familiebedrijf en staat op het punt een aandeelhoudersvergadering in te gaan. Dan gaat de telefoon. Haar broer Marcus, met wie ze nauwelijks contact heeft, vertelt huilend dat hij in het ziekenhuis is. Ze gaan ‘proberen het been te redden’. Hij heeft suikerziekte maar heeft zijn levenswijze daar niet op aangepast. Het been is niet meer te redden.

Olivia laat alles uit haar handen vallen en gaat naar Marcus toe, in een wanhoopspoging het been te redden. Hoewel ze elkaar al een jaar niet gesproken hadden, grijpt zijn toestand haar erg aan. Ze wil hem helpen. Daarom regelt ze dat hij bij haar huis in de buurt kan revalideren. Olivia laat hem zelfs bij haar in huis logeren. Dit alles ondanks dat ze haar broer eigenlijk maar een rare kwast vindt.

Marcus’ aanwezigheid heeft onverwachte gevolgen voor de onderlinge verhoudingen in het gezin. De twee zoons van Olivia hebben hun oom lang niet gezien en zijn eerst een beetje bang voor hem. Door zich in zijn ziekte te verdiepen, gaan ze hem echter steeds beter begrijpen. Ook de man van Olivia, Gerard, blijkt het beter met hem te kunnen vinden dan verwacht. Zelfs de aandeelhouders van Olivia’s bedrijf vinden Marcus een aardige man.  De relatie van Olivia en Gerard komt echter op scherp te staan. Dit dwingt Olivia opnieuw over zichzelf en haar relaties na te denken.

Mijn mening over Broer

Broer is het eerste boek dat ik heb gelezen van Esther Gerritsen. En ik kan me voorstellen dat dat er meer worden. Ik vond Broer namelijk erg goed. Het is een beetje een apart verhaal, over een broer en zus die in hun jeugd heel afhankelijk van elkaar waren en vervolgens als volwassenen zich nog maar nauwelijks met elkaar bemoeien. Toch geeft het in korte tijd een hele ontwikkeling weer in de hoofdpersoon, Olivia.

Eerst is Olivia druk met haar werk en komt haar gezin een beetje op de tweede plaats. Haar broer ziet ze als een rare snuiter waar eigenlijk geen plek voor is in haar leven. Dat dat been dan toch aanvoelt alsof haar eigen been eraf gaat, zal wel iets te maken hebben met het verleden. In de loop van het verhaal zie je Olivia steeds meer beseffen dat ze zelf ook niet perfect is, dat vind ik mooi.

Het boekenweekgeschenk is natuurlijk een kort verhaal, dus heel veel kan er niet in gebeuren. Toch is Esther Gerritsen erin geslaagd er een mooi geheel van te maken waarin je de hoofdpersonen een verrassende ontwikkeling ziet doormaken.

4 sterren

Meer informatie over Broer

  • Uitgeverij: Stichting CPNB
  • Verschijningsdatum: maart 2016
  • Aantal pagina’s: 94 (paperback), 61 (ebook)
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789059653603
  • ISBN (ebook): 9789059653610

Meer informatie over Esther Gerritsen vind je op Wikipedia!

Plaats een reactie