Het victoriaanse huis – John Boyne

Het victoriaanse huis van John Boyne is een spannend spookverhaal. Het vertelt het verhaal van de jonge onderwijzeres Eliza Caine. Na het verlies van haar vader vertrekt ze naar Norfolk om gouvernante te worden. Daar aangekomen blijkt niets te zijn zoals ze verwacht. In Gaudlin Hall, het landhuis waar Eliza voor de kinderen moet gaan zorgen, gebeuren vreemde dingen. Eliza laat zich echter niet zomaar wegjagen. Dit achtste boek voor volwassenen van John Boyne houdt je tot de laatste bladzijde in zijn greep.

Het victoriaanse huis in het kort

Het is de tweede helft van de negentiende eeuw. De eenentwintigjarige Eliza Caine woont met haar vader in Londen en leeft een gelukkig leven als onderwijzeres. Als haar vader sterft, besluit ze haar leven drastisch om te gooien. Ze neemt een baan aan als gouvernante in een landhuis in Norfolk, ver van Londen. Als ze op het station arriveert, wordt ze bijna onder de voet gelopen door een vrouw met grote haast. Later blijkt dat dit haar voorgangster was.

Door de mist ziet Eliza geen hand voor ogen. Terwijl ze haar weg probeert te vinden, voelt ze twee handen die haar duwen. Meteen daarna wordt ze door iemand anders terug getrokken. Bij het landhuis aangekomen, krijgt Eliza met geen mogelijkheid de deur van de koets open. De koetsier kan het echter zonder problemen. Eenmaal in het landhuis treft Eliza twee kinderen aan, Isabella van twaalf en Eustace van acht, maar geen volwassenen.

Al snel wordt het Eliza duidelijk dat er iets niet klopt in Gaudlin Hall. Er gebeuren dingen die ze niet kan verklaren. Zo voelt ze in de eerste nacht twee handen om haar enkels, die haar naar beneden proberen te trekken. Eliza gaat op onderzoek uit maar stuit op veel onwil bij de mensen die iets lijken te weten. Ze geeft niet op en stukje bij beetje ontrafelt ze de geheimen van Gaudlin Hall. Ze ontdekt wat het lot was van haar voorgangsters en komt erachter dat ze moet vrezen voor haar leven. Als de sfeer steeds dreigender wordt, wordt het Eliza duidelijk dat er maar één manier is om een einde te maken aan de verschrikkingen van Gaudlin Hall.

Mijn mening

Het victoriaanse huis is een prettig leesbaar boek. In het eerste deel, als nog niet duidelijk is wat er aan de hand is op Gaudlin Hall, lijken sommige dingen wat overdreven. Een voorbeeld daarvan is de mist op het station als Eliza voor het eerst in Norfolk aankomt. Die mist is zo dik dat Eliza niet kan zien dat ze over de rand van het perron dreigt te stappen. Andere mensen kunnen echter wel zien waar ze lopen. Een ander voorbeeld is de wind die op een gegeven moment zo hard is dat Eliza niet bij het huis kan komen, terwijl de wind even later weer net zo snel weg is als dat hij was gekomen.

De mist die Eliza op het station overvalt, komt in het boek steeds weer terug. Je zou het kunnen zien als een metafoor voor de situatie waarin Eliza zich bevindt. Bij aankomst op Gaudlin Hall tast ze volledig in het duister over de reden waarom ze alleen twee kinderen aantreft en geen volwassenen. Langzaam trekt de mist op en wordt alles duidelijk.

Je moet niet al te sceptisch zijn als je dit boek leest. Veel dingen die eerst onverklaarbaar en soms wat overdreven lijken, blijken in het verloop van het verhaal toch logisch te zijn. De spanning wordt in het boek goed opgebouwd. Eerst lijkt er niet veel aan de hand te zijn, maar al snel trekken de bovennatuurlijke gebeurtenissen je het verhaal in om je niet meer los te laten tot het boek uit is.

Het victoriaanse huis is zeker de moeite waard om te lezen. Het boek leest lekker weg en is spannend. Wel moet je houden van bovennatuurlijke gebeurtenissen. Het boek is niet realistisch, maar dat is ook niet te verwachten van een spookverhaal.

4 sterren

Meer informatie over Het victoriaanse huis

  • Oorspronkelijke titel: This house is haunted
  • Uitgeverij: Meulenhoff Boekerij B.V.
  • Verschijningsdatum: oktober 2013
  • Aantal pagina’s: 302
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789022568354
  • ISBN (ebook): 9789460237522

Plaats een reactie