Wat zijn de nadelen van digitaal lezen?
Hoewel ik een groot voorstander van digitaal lezen ben, kan ik niet ontkennen dat er ook nadelen aan kunnen zitten. Daarom wijd ik ook een artikel aan de nadelen van digitaal lezen. Wel zou ik je willen aanraden deze nadelen vluchtig door te nemen, om daarna zo snel mogelijk door te gaan naar de voordelen!
Nadeel 1: geen tastbaar bewijs van je aanschaf
Veel mensen vinden het prettig te kunnen zien wat ze hebben gekocht. Met een digitaal boek heb je niets in handen. Een papieren boek is voor sommige mensen ook prettig om vast te houden, te voelen of aan te ruiken. Met een papieren boek kun je aan de dikte van de stapel papier aan de linker- en rechterkant zien hoe ver je bent in het boek. Ook kun je aan de dikte van het boek zien hoeveel tijd aan leesplezier het boek ongeveer zal opleveren.
Bij een digitaal boek heb je dat allemaal niet. Overigens geven e-readers wel aan op welke pagina je bent en hoeveel er totaal zijn. Met een beetje gewenning kun je zo wel zien hoe ver je bent. Kobo e-readers geven in de slaapstand aan hoeveel procent je hebt gelezen. Heb je het boek bij Kobo zelf gekocht, dan geeft de e-reader ook aan hoeveel tijd je nog ongeveer nodig zult hebben om het boek uit te lezen. Dat kan een papieren boek dan weer niet.
En last but not least, als je een boekenblog hebt, dan is het leuk als je bij elke recensie een mooie zelfgemaakte foto van het boek kunt plaatsen. En om nou naar de boekhandel te gaan om daar een foto van een boek te maken…
Nadeel 2: beveiliging van de ebooks en delen van boeken
Papieren boeken kun je met iedereen delen. Je moet alleen zorgen dat je ze weer terugkrijgt. Ebooks hadden eerder vaak een Adobe DRM-beveiliging. Daardoor konden ze alleen op geautoriseerde apparaten gelezen worden. Dat maakte het downloaden van ebooks wel wat omslachtiger. Bovendien kon je ze niet uitlenen aan je buurvrouw. Amazon heeft nog steeds zo’n soort beveiliging.
Tegenwoordig hebben de meeste boeken gelukkig een watermerk. Daarmee is het boek terug te herleiden tot jou. Bied je het aan ter illegale download, wat je dus niet moet doen, dan kun je betrapt worden. Boeken met een watermerk kun je wel delen met iemand anders. Die persoon moet wel te vertrouwen zijn: als hij het alsnog op internet zet, kun jij een probleem hebben.
Begrijp me niet verkeerd: ik ben voor de bescherming van de rechten van de auteur. Maar het moet wel op een lezervriendelijke manier gebeuren. Daarom vind ik het watermerk een goede keuze: het beperkt je niet in je legale mogelijkheden.
Nadeel 3: sommige schermen zijn niet prettig aan je ogen
Digitaal lezen kun je het beste doen op een e-reader. Een e-inkscherm is veel minder vermoeiend voor je ogen dan het scherm van een tablet of pc. Nadeel is dan wel weer dat je veel van de interactieve mogelijkheden mist. En je moet een speciaal apparaat aanschaffen. Onlangs las ik een boek, dat ik op papier had gekregen, dat helemaal vol stond met verwijzingen naar internetpagina’s. Op papier heb je daar niets aan. Had ik het echter op mijn tablet gelezen, dan was me dat niet ’s avonds na het werk gelukt. Veel te vermoeiend als je toch al de hele dag achter de computer doorbrengt.
Nadeel 4: big brother is watching you
Moderne snufjes zijn heel handig. Maar de boekverkoper weet wel precies wat je koopt, wat je leest en hoe lang je erover doet. Nu hoeft dat niet erg te zijn, maar het idee is niet altijd even prettig. Papieren boeken kun je volledig anoniem aanschaffen en lezen.
Nadeel 5: voor ebooks geldt een hoger BTW-tarief
Hoewel ebooks vaak goedkoper zijn dan papieren boeken, betaal je er wel meer belasting over. Als je ze van internet download in ieder geval. Niet als je ze op een USB-stick aanschaft, maar wie doet dat nou? Van het geld dat je betaalt, gaat dus een groter deel naar de overheid.
Nu ken ik niet veel mensen die belasting betalen leuk vinden. Bovendien vind ik het behoorlijk oneerlijk dat je voor hetzelfde product, namelijk de inhoud van het boek, meer moet afdragen. Naar beneden dus met dat BTW-tarief! Dan wordt het nog aantrekkelijker om digitaal te gaan lezen.
Natuurlijk heeft digitaal lezen ook voordelen. Hier lees je er tien!
Zie jij nog meer nadelen? En weet je daar een oplossing voor?