Tien voordelen van digitaal lezen

Wat zijn de voordelen van digitaal lezen?

Met dit blog wil ik het digitale lezen promoten. Wat kun je dan beter doen dan de voordelen van digitaal lezen belichten? Want digitaal lezen heeft veel voordelen. Ik ga er hier een aantal op een rij zetten. Ik ben benieuwd of jij er nog meer kan verzinnen!

Voordeel 1: nu beslissen = nu lezen

Doordat je de boeken op internet koopt, kun je ze kopen op het moment dat je ze wilt gaan lezen. Word je op zondagochtend wakker van een enorme plensbui en besluit je je dag met een boek in bed door te brengen? Dan hoef je alleen maar het boek dat bij je stemming past op internet op te zoeken, aan te schaffen en op je e-reader te zetten. Je hoeft er de deur niet voor uit.

Voordeel 2: wachtlijsten

Voordelen van digitaal lezen: geen stapel ongelezen boeken
Niet erg motiverend, zo’n grote stapel nog te lezen boeken!

Doordat je boeken digitaal zijn, nemen ze weinig ruimte in. Je hebt dus geen stapels ongelezen boeken meer in je huis rondslingeren. In plaats daarvan staan ze netjes op je e-reader of je pc. Op je e-reader plaats je ze in een mapje ‘ongelezen boeken’, zodat je een overzicht hebt van wat je nog wilt lezen. Maar ze liggen je niet verwijtend aan te kijken.

Voordeel 3: geen uitdijende boekenkasten

Hoe meer boeken je koopt, hoe meer boekenkasten je nodig hebt. Op een dag is je muur helemaal bezet en past er niets meer bij. Met digitale boeken ben je in een keer voorgoed van dat probleem verlost. Alleen de allermooiste, allerbeste boeken koop je eventueel nog op papier om ze in de boekenkast te zetten. De rest staat netjes opgeborgen op je e-reader of computer.

Voordeel 4: lagere prijs

Ondanks dat voor ebooks die via internet gedownload worden het hoge BTW-tarief van 21% geldt en voor papieren boeken 6% (hoe oneerlijk!!), zijn ebooks toch vaak goedkoper. Als ik kijk naar de top 10 van meest verkochte boeken op Bol.com (gekeken op 29 mei 2015) dan is er geen enkel boek waarvan het ebook niet goedkoper is dan de papieren versie. Voor deze, vaak vrij nieuwe, boeken, loopt het verschil zelfs op tot maar liefst 12 euro (Dit kan niet waar zijn van Joris Luyendijk, op papier 19,99 euro en als ebook in de aanbieding voor 7,99 euro).

Voordeel 5: veel aanbiedingen

Ebooks worden vaak voor een goede aanbiedingsprijs aangeboden. Bol.com heeft bijna altijd wel aanbiedingen. Ook Blz heeft elke week een goede aanbieding. Ben je een veellezer, dan kun je op deze manier veel geld besparen.

Voordeel 6: gemakkelijk vervoeren

Reis je veel? Of lees je graag terwijl je in de trein onderweg naar je werk bent? Dan kun je op een e-reader of ander digitaal apparaat honderden boeken meenemen zonder dat je je een breuk tilt. Nu zul je tijdens een gemiddelde vakantie geen honderden boeken lezen, maar drie of vier boeken nemen ook al veel ruimte in en kunnen zwaar zijn. En je telefoon heb je onderweg naar je werk toch bij je, dan kun je er toch net zo goed een boek op lezen?

Voordelen van digitaal lezen: geen volle boekenkast
De boekenkast is vol, dus ik stap over op de e-reader!

Voordeel 7: lezen op verschillende apparaten

Digitaal lezen kan op een e-reader, een smartphone, een tablet of een computer. In sommige gevallen kun je zelfs op een apparaat beginnen en verderlezen op een ander apparaat. En dat andere apparaat weet dan ook nog waar je bent gebleven. Dit is bijvoorbeeld het geval als je een e-reader van Kobo hebt en je boeken in de Kobo-shop koopt. Of als je een Kindle hebt en je boeken bij Amazon koopt.

Voordeel 8: grote letters

Zie je wat minder goed? Dan is het prettig dat je op digitale apparaten de lettergrootte kunt aanpassen. Bij een papieren boek is dat voor zover ik weet nog niet gelukt! Ook kun je het lettertype aanpassen naar een type dat jij prettig vindt lezen. De uitgever beslist niet meer wat goed voor jou is! Zelfs voor dyslectici wordt het lezen aangenamer: met een speciaal lettertype zou het lezen makkelijker gemaakt moeten worden. Sommige e-readers beschikken over dit lettertype.

Voordeel 9: aantekeningen maken

Wil jij ook af en toe een opmerking maken in de kantlijn, maar vind je het zonde om je boek vol te schrijven? Op een digitiaal apparaat maak je je aantekeningen ook digitaal. Je kunt dus volop je gang gaan zonder dat je je boeken beschadigt.

Voordeel 10: anonimiteit

Heb jij ook zo genoten van Vijftig tinten grijs en de boeken die daarop volgden? En geneerde je je stiekem ook wel een beetje als je dat boek in de trein zat te lezen? Met een digitaal boek ziet niemand wat je leest! Je kunt lezen wat je wilt, niemand die er wat van ziet. Zo wordt het nog meer genieten van een spannend boek ?.

Weet jij nog voordelen waar ik niet aan gedacht heb? Dan hoor ik ze graag!

Plaats een reactie