Grijs gebied – Marion Pauw

Grijs gebied van Marion PauwIn Grijs gebied brengt Albert van der Zande een groot deel van zijn avonden door op zijn balkon. Op een avond is hij getuige van de aanranding van Naomi Nijssen. Door de schrik is hij niet in staat in actie te komen. De taak van reddende engel gaat dan ook naar een ander. Achteraf zou Albert willen dat hij anders gereageerd had. Hij besluit het heft in eigen hand te nemen. Zo bepaalt deze gebeurtenis niet alleen de toekomst van Naomi, maar ook die van Albert. Grijs gebied van Marion Pauw is het geschenk ter gelegenheid van de Maand van het Spannende Boek in 2015.

Waar gaat Grijs gebied over?

De jonge Naomi woont in Amsterdam in een niet al te beste buurt. Omdat er onderweg toch nooit wat gebeurt, is ze niet meer zo voorzichtig en fietst ze na haar werk ’s nachts alleen naar huis. Onder een donker viaduct door. Op een nacht gaat het mis: ze wordt van haar fiets getrokken en flink in haar gezicht getrapt. De dader wil verder gaan, maar wordt gestoord door een passerende fietser.

Albert van der Zande heeft last van slapeloosheid. Hij zit op zijn balkon als hij geschreeuw hoort. Het is hem meteen duidelijk wat er aan de hand is. Hij heeft echter in zijn werk als buschauffeur zoveel ervaring met asociaal gedrag, dat hij niet durft in te grijpen of de politie te bellen. Als er eenmaal hulp is gearriveerd, meldt hij zich wel als ooggetuige. Achteraf heeft hij spijt van zijn gebrek aan daadkracht. Hij is nu zelfs verdachte.

Om goed te maken wat hij eerder verkeerd deed, besluit Albert zelf op zoek te gaan naar de dader. Hij schakelt daarbij Kevin in, een jongen die uitstekend kan observeren maar verder niet al te handig is in sociale situaties. Dit plan van Albert verloopt niet helemaal zoals hij had gewild en daarmee brengt hij zowel Kevin als zichzelf in gevaar.

Mijn mening over Grijs gebied

Bij een geschenk ter gelegenheid van de maand van het spannende boek verwacht je een spannend verhaal. Maar spannend vond ik Grijs gebied niet echt. Hooguit op het einde even. Maar terwijl ik het boekje las, zat ik niet op het puntje van mijn stoel te wachten tot ik eindelijk zou weten hoe het af zou lopen.

Het verhaal is op zich wel goed geschreven en leest lekker weg. Ik had dan ook totaal geen moeite om het uit te lezen. Maar je weet al vrijwel meteen wat er is gebeurd en wie het heeft gedaan. De vraag blijft dan over of de dader gepakt wordt.

Dat Albert zichzelf in de weg zit, is duidelijk. Zijn acties lijken meer bedoeld voor zijn eigen gemoedsrust dan om het beste te doen voor het slachtoffer. Dat maakt hem niet erg sympathiek. Dat het uiteindelijk voor hem niet afloopt zoals hij had gewild, gun ik hem dan ook van harte. Bij een literaire thriller verwacht ik toch eigenlijk minimaal één held. Die mis ik in Grijs gebied een beetje. Hij is er wel in de vorm van Kevin, maar in het grootste deel van het boek speelt hij maar een bijrol. Dat lijkt me dan niet de aangewezen persoon om de eer te krijgen.

Gezien de ontwikkeling van de hoofdpersoon (Albert) vind ik dit meer een gewone roman dan een thriller. Albert is vooral een tragische figuur voor wie het leven niet meezit. Een prima boek dus, maar niet voor dit doel.

3 sterren

Meer informatie over Grijs gebied

  • Uitgeverij: Ambo|Anthos voor de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek
  • Verschijningsdatum: juni 2015
  • Aantal pagina’s: 94
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789059652828
  • ISBN (ebook): 9789059652927

Meer weten over de auteur? Kijk op de website van Marion Pauw!

Plaats een reactie