Top 5 mooiste boeken – zomer 2016

De zomer van 2016 was een mooie boekenzomer. Het zomerweer kwam dan misschien wat laat op gang, maar de boeken maakten dat meer dan goed. Ik las vijftien boeken. Twee daarvan vond ik zo goed dat ik ze vijf sterren gaf. Acht boeken kregen vier sterren, ik deelde vier keer drie sterren uit en slechts één keer twee sterren. Ik vond het vooral de zomer van de verrassende boeken. Van sommige boeken verwachtte ik niet veel, maar het bleken hele mooie verhalen te zijn. Andere waren helemaal nieuw voor me en daarvan was ik achteraf blij dat ik ze gelezen had. Hier volgt een overzicht van wat ik de beste vijf boeken van mijn zomer van 2016 vond:

5. Frank en wij – Julia Claiborne Johnson

Frank en wij van Julia Claiborne JohnsonDit is een boek om blij van te worden. Niet alles gaat zoals bedoeld, maar de jonge Frank weet er met zijn aparte manier van denken steeds iets bijzonders van te maken. Frank is anders dan andere kinderen. Dat zie je aan zijn kleding, maar veel meer nog aan zijn gedrag. Het is voor Alice dan ook niet gemakkelijk zijn vertrouwen te winnen als ze voor hem moet zorgen. Ondertussen moet Franks moeder Mimi een boek zien te schrijven. Mimi heeft zelf echter ook haar eigenaardigheden, wat het voor Alice nog lastiger maakt.

4. Het familieportret – Jenna Blum

Het familieportret van Jenna BlumHet familieportret bleek ik al eens eerder gelezen te hebben. Dat is echter al een tijd geleden en ik vond het mooi genoeg om het nog eens te lezen. Het speelt in twee tijden: in de Tweede Wereldoorlog en aan het einde van de twintigste eeuw. Het eerste deel vertelt het verhaal van de jonge Anna, het tweede deel van haar dochter Trudy. Trudy wil alles weten van haar moeders verleden en haar eigen afkomst, terwijl Anna juist wil vergeten.

3. Scoop! – Iris Houx

Scoop van Iris HouxHet debuut van Iris Houx en meteen een chicklit met meer diepgang en een uitgebreider verhaal dan ik in andere chicklits heb gezien. De hoofdpersoon in dit boek is een ambitieus meisje met een groot gebrek aan zelfvertrouwen. Door een leugentje over haar werk dreigt ze haar vriendinnen kwijt te raken. Datzelfde werk zorgt er echter voor dat ze zich van haar beste kant kan laten zien en dat ze er ook nog eens achter komt wie ze echt is en wat ze wil.

2. Voor wie ik heb liefgehad – Marcel Vaarmeijer

Voor wie ik heb liefgehad van Marcel VaarmeijerDit is het tweede boek dat ik van Vaarmeijer las. Zijn eerste boek, De gloriedagen van Walter Gom, vond ik wel mooi, maar ik miste er wat in. Er zat niet echt een doel in het boek, de hoofdpersonen ondernamen van alles en alles ging maar goed. Voor wie ik heb liefgehad was wat dat betreft anders. Het vertelt het verhaal van een oude mevrouw die door haar oude dagboeken haar hele leven herbeleeft. Daarbij gaat het vooral om de mannen die in haar leven kwamen en weer verdwenen. Nu is ze er zelf aan toe ook te verdwijnen…

1. Als padden schreeuwen – Lieneke Dijkzeul

Als padden schreeuwen van Lieneke DijkzeulDit boek heeft me erg verrast. De titel vind ik niet al te aantrekkelijk klinken. De inhoud is echter wel zeer de moeite waard. Als padden schreeuwen laat je van een andere kant naar een misdrijf kijken, namelijk vanuit de dader. Deze dader blijkt geen harteloze boef te zijn, maar juist iemand met wie je gemakkelijk meeleeft.

Plaats een reactie