Dit leven is van jou – Tatiana de Rosnay

dit leven is van jou van Tatiana de RosnayDe achttienjarige Martin Dujeu is eenzaam. Als hij op een dag een oude, dakloze vrouw ziet zitten onder een poort in de buurt van waar hij woont, spreekt hij haar aan. Aanvankelijk reageert ze wat bits, maar er ontstaat al snel een bijzondere vriendschap. Als het winter wordt, wordt ze ziek. Vanuit haar sterfbed wil ze Martin op een speciale manier bedanken voor zijn vriendschap. Dit leven is van jou van Tatiana de Rosnay is een ontroerende roman over een speciale vriendschap, volwassen worden en loslaten, met een vleugje ‘dit kan eigenlijk niet’.

Dit leven is van jou in het kort

Martin Dujeu is achttien en heeft eigenlijk maar één echte vriend: Oscar. Hij woont met zijn rokkenjagende vader in een goede buurt in Parijs. Zijn moeder is overleden toen hij twee was. School verwaarloost hij, Martin werkt liever aan zijn roman. Of hij wandelt met zijn hond. Eigenlijk is hij best eenzaam. Op een dag schuilt hij voor de regen onder een poort en treft daar een dakloze oudere vrouw aan: Célestine du Bac.

Martin spreekt Célestine aan maar dat leidt nu niet direct tot een goed gesprek. Wat hem opvalt als hij haar vaker ziet zitten, is dat ze zit te schrijven. Dat is iets wat hij ook doet. Het blijkt dat Célestine een dagboek schrijft. Martin vraagt haar of hij het mag lezen. Pas na lang aandringen en de belofte dat zij dan zijn boek mag lezen, geeft ze toe. Zo komt Martin veel te weten over het leven van Célestine toen ze nog niet dakloos was en hoe het zover is gekomen. Praten erover doet ze niet.

Er ontstaat een echte vriendschap. De winter gooit echter roet in het eten. Célestine begint steeds meer gezondheidsproblemen te krijgen. Op een dag is ze weg en vindt Martin haar terug in het ziekenhuis. Het gaat niet goed met haar. Ze wil iets goeds doen voor Martin omdat hij ook goed voor haar was. Dat leidt tot een paar bijzondere belevenissen voor Martin.

Mijn mening

Dit boek heb ik in twee dagen uitgelezen. Dat zegt niet zo zeer iets over hoe dik het is (zo extreem kort is het verhaal nou ook weer niet) maar meer over wat ik van het verhaal vond. Célestines verhaal is nogal aangrijpend maar ook dat van Martin gaat je niet in de koude kleren zitten.

Eigenlijk kun je Dit leven is van jou zien als twee opeenvolgende delen, bijna verschillende verhalen eigenlijk. In het eerste deel ontstaat de vriendschap tussen Célestine en Martin. Hebben ze elkaar eenmaal gevonden, dan gaat het verhaal een heel andere kant op. Er beginnen nu dingen te gebeuren waarvan je je afvraagt of dat echt wel kan. Nee, waarvan je zeker weet dat dat in het echt niet zo zal gaan. Dat gebeurt tot twee keer toe. Bij de derde keer dat dit weer speelt, denk je dan ook dat het wel weer zo zal uitpakken als verwacht. Maar dat doet het niet. En dat maakt het verhaal zo tranentrekkend ontroerend.

Het vorige boek dat ik las van Tatiana de Rosnay was Bloemen van de duisternis. Dit leven is van jou sluit daar mooi op aan, vind ik. Beide verhalen zijn totaal anders, maar dat er onmogelijke dingen gebeuren, hebben ze gemeen. Daarom vond ik het bijzonder om in het nawoord te lezen dat het manuscript voor dit boek zesentwintig jaar lang in een doos in de kelder heeft staan verstoffen, in afwachting van het juiste moment om de aandacht van de schrijfster te trekken en alsnog gepubliceerd te worden. De eerste uitgever heeft het direct na het schrijven geweigerd en misschien heeft hij daar goed aan gedaan. Het komt nu in ieder geval goed tot zijn recht.

Ook lezen? Ga dan naar bol.com:

4 sterren

Meer informatie over Dit leven is van jou

 • Oorspronkelijke titel: Célestine du Bac
 • Uitgeverij: Ambo|Anthos
 • Verschijningsdatum: juni 2021
 • Aantal pagina’s: 240
 • Verkrijgbaar als:
  • Paperback (ISBN: 9789026356032)
  • E-book (ISBN: 9789026356049)
  • Luisterboek (ISBN: 9789026356926)

Plaats een reactie