Als padden schreeuwen – Lieneke Dijkzeul

Als padden schreeuwen van Lieneke DijkzeulCharlotte van den Broecke woont met haar bedlegerige vader in een groot, oud huis. Op een dag heeft ze een slechte ervaring met een stel schilders. Ze besluit wraak te nemen en bedenkt een plan. Het plan loopt niet helemaal zoals de bedoeling was. Ondertussen moeten inspecteurs Paul Vegter en Sjoerd Talsma op zoek naar een groep mannen die homo’s in elkaar slaan. Er lijkt een verband te zijn tussen deze mannen en de twee schilders. Maar kunnen Vegter en Talsma deze twee vinden? Als padden schreeuwen is het verhaal over de wanhoop van een vrouw wier leven compleet overhoop ligt.

Als padden schreeuwen in het kort

Charlotte van den Broecke ligt na een val uit het bad naakt en hulpeloos op de badkamervloer. Ze heeft een schedelfractuur en een gebroken heup. Haar vader is bedlegerig en kan haar niet helpen. Andere huisgenoten zijn er ook niet. Toch wordt ze gered, maar dit verloopt niet helemaal zoals het zou moeten. Als Charlotte weer hersteld is, bedenkt ze een plan om wraak te nemen op de mensen die inbreuk gemaakt hebben op haar leven.

Sjoerd Talsma is nog maar net zijn vrouw verloren. Toch gaat hij al weer aan het werk. Samen met Paul Vegter doet hij onderzoek naar een groep mannen die homo’s in elkaar slaan. Daarnaast moeten ze op zoek naar twee verdwenen schilders. Al snel zien ze een verband tussen de twee zaken, via het busje van de twee vermiste mannen. In de kelderbox van een van de twee wordt een grote hoeveelheid spullen gevonden, die ze waarschijnlijk niet op legale wijze hebben verkregen.

Het onderzoek brengt Vegter en Talsma naar de klanten van het schildersbedrijf, waaronder Charlotte van den Broecke. Daar doen ze een ontdekking die even schokkend als tragisch is.

Mijn mening over Als padden schreeuwen

Aanvankelijk trok dit boek mij helemaal niet zo, zonder dat ik precies kan zeggen waarom niet. Toen ik het echter via Elly’s Choice in mijn bezit kreeg, ben ik het toch gaan lezen. En het bleek een goede keuze. De misdaad, die je altijd tegenkomt in de literaire thriller, is er een van de meer originele soort. Bovendien wordt het gebeurde zodanig beschreven dat je de dader meer ziet als slachtoffer dan als slecht mens waardoor je heel erg met haar meeleeft. Als je in haar schoenen zou staan, zou je zomaar hetzelfde kunnen doen.

Veel situaties in het boek zijn vrij triest, waardoor ik af en toe bijna tot tranen toe geroerd was. Niet alleen Charlotte, maar ook Denny, een van de schilders, wist mijn medelijden op te wekken. Hij is in zekere zin ook een slachtoffer.

Lieneke Dijkzeul schrijft prettig, maar wel wat minder gemakkelijk dan bijvoorbeeld Isa Maron. Niet dat ze overdreven moeilijke taal gebruikt, maar je moet er gewoon net even wat beter voor gaan zitten. Verder vind ik het verhaal en de invalshoek origineel, het geeft een veel genuanceerder beeld van de situatie dan wanneer je alleen vanaf de kant van de recherche meekijkt. Als lezer kijk je met verschillende personen mee, waarbij ook af en toe door de tijd gesprongen wordt. Dat zit vrij systematisch in elkaar, dus als je eenmaal doorhebt hoe het werkt, is het wel duidelijk bij wie en in welke tijd je zit. Maar het duurde wel even voor ik het doorhad en tot die tijd was er af en toe wel sprake van enige verwarring. Maar dat maakte het ook wel weer intrigerend.

Al met al zie ik voornamelijk positieve punten aan dit boek. Daarom en omdat het me ontroerd heeft, geef ik Als padden schreeuwen vijf sterren!

5 sterren

Meer informatie over Als padden schreeuwen

  • Uitgeverij: Ambo|Anthos
  • Verschijningsdatum: oktober 2014
  • Aantal pagina’s: 272
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789026333279
  • ISBN (ebook): 9789026329227

Meer weten over de auteur? Klik dan hier om naar haar website te gaan.

Plaats een reactie