Ten westen van de vrijheid – Thomas Engström

Ten westen van de vrijheid van Thomas EngströmIn Marrakech worden drie Amerikanen vermoord. Niet veel later krijgt de Amerikaanse ambassade in Berlijn een telefoontje van een onbekende vrouw. Ze zou meer informatie hebben. De Berlijnse afdeling van de CIA onderschept het telefoontje en geeft Ludwig Licht, ex-Stasi-medewerker en spion, de opdracht de vrouw te vinden. Ludwig zet zijn eigen bijzondere technieken in om de vrouw te vinden en te beschermen. Verraad is echter overal… Ten westen van de vrijheid is het eerste deel in het Ludwig Licht-kwartet van de Zweed Thomas Engström.

Ten westen van de vrijheid in het kort

In Marrakech worden drie Amerikanen vermoord. Het is onduidelijk wie de dader is en wat het motief is. Enige tijd later ontvangt de Amerikaanse ambassade in Berlijn een anoniem telefoontje. Een vrouw beweert dat ze informatie heeft over de moord. Ze wil wel per se de ambassadeur zelf spreken. De CIA voorkomt echter dat ze hem te spreken krijgt en gaat zelf op zoek naar de vrouw.

Het hoofd van de Berlijnse afdeling van de CIA, die Clive Berner heet maar GT genoemd wordt, huurt Ludwig Licht in om de vrouw te beschermen. Licht is een voormalig Stasi-medewerker en spion. Nu is hij restauranteigenaar en klust hij bij voor de CIA.

Vermoedt wordt dat de moorden in verband staan met een zekere Lucien Gell. Dit is de leider van Hydraleaks, een organisatie die zich bezig houdt met het lekken van geheime informatie. Al gauw richt het onderzoek zich dan ook op deze persoon. Gell is echter onvindbaar. GT en Ludwig weten toch zijn schuilplaats te achterhalen.

De vrouw blijkt inderdaad belangrijke informatie te hebben. Ze wil die alleen onder bepaalde voorwaarden afgeven. GT trekt echter zijn eigen plan, wat desastreuze gevolgen heeft.

Mijn mening over Ten westen van de vrijheid

Ten westen van de vrijheid is een spionagethriller met een Scandinavische oorsprong. Van de afkomst van de schrijver merk je echter niets: het boek speelt bijna volledig in Duitsland met vooral Duitsers en Amerikanen in de hoofdrollen.

Ten westen van de vrijheid is het eerste deel in een serie van vier. Vind je dit boek geweldig, dan weet je nu al dat je komend jaar nog drie delen kan lezen. De originele uitgaven zijn in de jaren 2013-2016 verschenen, nu de Nederlandse vertalingen nog.

In het eerste deel van het boek had ik wat moeite te ontdekken wie nu de hoofdpersoon was. Zowel Ludwig Licht als Clive Berner worden zodanig uitgebreid geïntroduceerd, dat ze beide voor die rol in aanmerking komen. Ook verder in het boek blijft dit zo, met misschien net iets meer nadruk op Licht. Het zorgde ervoor dat ik niet snel in het verhaal kwam, het komt allemaal vrij ingewikkeld over. Later wordt het wel iets duidelijker.

Op de schrijfstijl is weinig aan te merken. Het boek leest prettig. Het genre moet je liggen. Ik ben zelf niet zo’n fan van spionage, dus ik zal de volgende drie delen niet gaan lezen. Maar dat ligt zeker niet aan de schrijver of het boek!

3 sterren

Meer informatie over Ten westen van de vrijheid

  • Oorspronkelijke titel: Väster om friheten
  • Uitgeverij: Ambo|Anthos
  • Verschijningsdatum: januari 2017
  • Aantal pagina’s: 302
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789026333026
  • ISBN (ebook): 9789026333033

2 gedachten over “Ten westen van de vrijheid – Thomas Engström”

Plaats een reactie