Gewetenloos – Karin Slaughter

Gewetenloos van Karin SlaughterEmily Vaughn is onderweg naar het schoolbal. Niet iedereen daar is even blij haar te zien. Emily heeft een geheim, dat verborgen moet blijven. Aan het einde van de avond wordt duidelijk dat de waarheid niet meer aan het licht zal komen, want Emily is aangevallen en voor dood achtergelaten. Veertig jaar later is de zaak nog steeds niet opgelost. Maar dan komt Andrea Oliver om een met de dood bedreigde rechter te beschermen. Gewetenloos van Karin Slaughter is een stand-alone verhaal met net iets minder bloed en geweld dan meestal in haar boeken het geval is.

Gewetenloos in het kort

Emily Vaughn is pas bijna achttien maar ze heeft al veel meegemaakt. Vooral de laatste maanden zijn niet verlopen zoals haar ouders voor haar hadden uitgestippeld. Emily gaat niet meer naar school maar ze wil wel naar het schoolbal. Daar zijn een paar mensen die haar liever niet hadden gezien. Emily weet namelijk iets van bepaalde mensen die dat liever geheimhouden.

Aan het einde van de avond wordt Emily gevonden. Ze is voor dood achtergelaten in een vuilcontainer. De dader blijkt onvindbaar.

Veertig jaar later verschijnt Andrea Oliver op het toneel. Zij moet een rechter beschermen die met de dood bedreigd wordt. Andrea heeft echter nog een andere, geheime, taak: zij moet de moordenaar van Emily zien te vinden. Na zo lange tijd lijkt dat onmogelijk. De betrokkenen van destijds zijn echter nog steeds in de buurt. Inmiddels zijn deze betrokken bij nieuwe praktijken die het daglicht niet kunnen verdragen.

Tussen haar taken als beschermer door probeert Andrea zo veel mogelijk informatie los te krijgen. Dat gaat moeizaam, tot ze hulp krijgt uit onverwachte hoek. Krijgt Emily na al die tijd toch nog gerechtigheid?

Mijn mening

De boeken van Karin Slaughter zijn vaak doordrenkt van het bloed en het geweld. Maar soms valt het mee. Zo ook in Gewetenloos. Het grootste deel van de tijd blijft het vrij beschaafd. De moord waar het verhaal om draait is ver in het verleden gebeurd. In het heden speelt zich ook nog het een en ander af, maar dat is minder gewelddadig. Het zorgt wel dat het iets minder spannend is. De dader is dan wel nog niet gepakt, het is ook niet aannemelijk dat er weer iets te gebeuren staat.

Tijdens het lezen had ik vaak het gevoel dat er niet heel veel gebeurde. Het heden wordt afgewisseld met fragmenten uit het verleden. Daarin wordt verteld wat Emily is overkomen in de maanden voor haar dood. In het heden komt Andrea vervolgens langzaam achter dezelfde informatie. Af en toe lijkt het daardoor wat dubbelop.

Er zijn best veel personages die een rol spelen in het verhaal. Af en toe moest ik dus wel even goed nadenken over wie het nu weer ging. Maar het boek is dik genoeg om uiteindelijk alle personen uit elkaar te kunnen houden. En die omvang is ook gelijk een minpuntje. Ik vond tijdens het lezen vaak dat er relatief weinig gebeurde. Een beetje saai zelfs af en toe. Daarom beperk ik me deze keer tot drie sterren.

3 sterren

Meer informatie over Gewetenloos

 • Oorspronkelijke titel: Girl, forgotten
 • Uitgeverij: HarperCollins
 • Verschijningsdatum: juni 2022
 • Aantal pagina’s: 416
 • Verkrijgbaar als: paperback, e-book, hardcover, luisterboek
 • ISBN:
  • Paperback: 9789402710540
  • E-book: 9789402766141
  • Hardcover: 9789402710847
  • Luisterboek: 9789402766370

Plaats een reactie