De verborgen dochter – Elena Ferrante

De verborgen dochter van Elena Ferrante

Als Leda’s volwassen dochters naar hun vader in Canada zijn verhuisd, merkt ze dat ze helemaal niet verdrietig is. Ze huurt een appartement aan zee om daar de hele zomer te gaan werken. Aan het strand observeert ze een jonge moeder met haar dochter en overige familie. In een onbewaakt ogenblik verstoort ze de band tussen moeder en dochter op ruwe wijze. De verborgen dochter van Elena Ferrante is een verhaal over een gecompliceerde band tussen moeder en dochters.

De verborgen dochter in het kort

Leda heeft vanaf de geboorte van haar kinderen al een moeilijke band met beide dochters. Ze is gescheiden van de vader en woont zelf in Florence. Als de kinderen dan naar hun vader in Canada zijn verhuisd, voelt Leda een merkwaardig soort vrijheid. Ze wil haar dochters wel regelmatig spreken, maar ze vindt het eigenlijk helemaal niet erg dat ze weg zijn.

Leda besluit haar herwonnen vrijheid in te zetten door voor de hele zomer een appartement aan zee te huren. Elke dag vertrekt ze met een tas vol boeken en ander werk naar het strand. Daar ziet ze een jonge moeder met haar dochtertje. Leda ziet hoe liefdevol ze met elkaar omgaan en hoe het kind dat gedrag overneemt en op haar pop toepast.

Op een dag doet Leda iets wat het kind erg ongelukkig maakt. Hierdoor staat ook meteen de band tussen moeder en dochter onder hoogspanning.

Mijn mening

Dit is meer een kort verhaal dan een roman, vind ik. Ik had het in twee dagen uit. Dat is niet omdat ik het zo mooi vond of het einde graag wilde weten, maar meer omdat ik door wilde met een volgend, interessanter boek. Toen ik het uit had, vroeg ik me vooral af waar het nou eigenlijk over ging. Ik wil altijd graag dat er wat gebeurt in een boek maar dat was bij De verborgen dochter vrij beperkt. Het was vooral een lange monoloog van Leda over haar tekortkomingen als moeder en als dochter.

Elena Ferrante heeft een heel eigen schrijfstijl. Als je meer boeken van haar hebt gelezen, bijvoorbeeld de Napolitaanse romans, dan zul je die stijl in dit boek ook herkennen. Ferrante heeft nogal de neiging om overal over na te denken en overal ingewikkeld geformuleerde verklaringen voor te geven. Dat is niet helemaal wat ik fijn vind om te lezen.

Het enige wat ik mij nieuwsgierig maakte in dit verhaal, was dat er in het begin iets verteld werd over wat er aan het einde gebeurde. Toen wilde ik graag weten wat daaraan vooraf gegaan was. Maar dat bleek dus een hoop gedenk en gepraat te zijn. Toen ik het boek uit had, moest ik weer even terug naar het begin om te kijken wat mij ook al weer had doen besluiten om door te lezen.

3 sterren

Meer informatie over De verborgen dochter

 • Oorspronkelijke titel: La figlia oscura
 • Uitgeverij: Wereldbibliotheek
 • Verschijningsdatum: september 2015 (e-book)
 • Aantal pagina’s: 160
 • Verkrijgbaar als: paperback, e-book, luisterboek
 • ISBN:
  • Paperback: 9789028452466
  • E-book: 9789028441675
  • Luisterboek: 9789028452695

Plaats een reactie