Een boek onder de loep

Soms lijkt het erop alsof uitgevers van boeken weinig aandacht besteden aan ouderen en slechtzienden. Dat is jammer, want ook deze doelgroep wil graag een boekje blijven lezen. Voor hen is het lettertype in boeken, kranten en tijdschriften vaak te klein waardoor het erg veel moeite kost om de letters te lezen en in sommige gevallen is het zelfs onmogelijk. In dit artikel geven wij aandacht aan de problemen die sommige ouderen en slechtzienden ondervinden op het moment dat ze een boek openslaan.

Een boek onder de loep

Ouderen gaan massaal aan de e-reader

Nee, dat zien we niet gebeuren. Niet iedereen juicht de laatste ontwikkelingen op het gebied van e-readers toe. Een e-reader mist de charme van een boek en bovendien het gemak om een boek te openen, aantekeningen te maken of te ruilen met iemand anders. Ook vormen de ontwikkelingen op het gebied van e-readers een serieuze bedreiging voor boekenkasten. Met één e-reader is het namelijk onmogelijk om een boekenkast te vullen, iets wat in het verleden (en nog steeds) niet snel in de gemiddelde woonkamer ontbrak.

Of ouderen hebben nog nooit gehoord van een e-reader of ze hebben gewoon geen zin en energie om te leren hoe een e-reader nou precies werkt. De zoomfunctie van een e-reader is absoluut leuk bedacht, maar voor een groot deel van de ouderen en slechtzienden geen optie. Zij willen lezen uit iets dat tastbaar is – in de vorm van een boek, krant of tijdschrift.

Het probleem onder de loep nemen

Als we het probleem, dat ouderen en slechtzienden moeite hebben met het lezen van boeken, kranten en tijdschriften omdat het lettertype te klein is, eens goed onder de loep nemen, komen we uit op een simpele oplossing, namelijk een vergrootglas kopen. Soms hoeft de oplossing niet ingewikkeld te zijn en ligt de oplossing dichterbij dan je denkt. Het is voor uitgevers onmogelijk om boeken met een groot lettertype te produceren voor ouderen en slechtzienden, simpelweg omdat er dan weinig overblijft van de winstmarge. Het gemak van een vergrootglas is dat ouderen en slechtzienden het glas eenvoudig over de letters kunnen bewegen zonder de charme van een boek uit het oog te verliezen. Probleem opgelost!

 

Geschreven door gastblogger Frank.

Plaats een reactie