VakantieBieb: gratis lezen in de vakanties

VakantieBieb: een open boek

Heerlijk lui lezen. Op het strand, aan het zwembad, ’s avonds na een actieve dag in de stad of de natuur. Natuurlijk heb je je tablet of telefoon bij je. En dan heb je alles wat je nodig hebt om te kunnen lezen. Met de app van de VakantieBieb krijg je ook nog eens de boeken gratis! Wat wil je nog meer? Je kunt dan wel niet kiezen uit alle mogelijke boeken, maar ach, als het gratis is, moet je er wat voor over hebben, toch?

Wat is de VakantieBieb?

De VakantieBieb is net een echte bibliotheek, maar dan als app op je smartphone of tablet. Heb je een Android of iOS-toestel? Dan kun je de app gebruiken. Je hoeft alleen maar de app te downloaden, een account aan te maken en de gewenste boeken te downloaden. Die boeken kun je vervolgens offline lezen. Als je ze voor je vertrek binnenhaalt, hoef je dus niet onderweg extra kosten voor internet te maken. Maar natuurlijk kun je de boeken ook gewoon thuis in de achtertuin lezen. Of op de bank, of in bed.

Hoezo VakantieBieb?

Waarom heet dit VakantieBieb, vraag je je misschien af. De verklaring daarvoor is eenvoudig: alleen tijdens de vakanties zijn er boeken beschikbaar. In de zomervakantie van 2015 is dat van 1 juni tot en met 31 augustus. Je leent de boeken, dus aan het einde van de periode moet je ze ’teruggeven’. In de praktijk betekent dat, dat de boeken alleen gedurende de vakantieperiode beschikbaar zijn. Na afloop van de vakantie zijn ze niet meer te lezen, ook niet als je ze in de app gedownload hebt.

Het aanbod

VakantieBied: overzicht van boeken
Kies boeken om te downloaden

De VakantieBieb is gratis. Je kunt er dan ook niet al te veel van verwachten, zou je denken. Toch valt dat best mee. Er is een heel aantal boeken voor kinderen in verschillende leeftijdsgroepen. Voor volwassenen zijn er romans, spannende boeken en tijdschriften. De spannende boeken waren al in juni te lezen, in het kader van de maand van het spannende boek. De andere boeken volgden later.

Er staat een aantal bekende namen tussen: Donderdagskinderen van Nicci French, Als padden schreeuwen van Lineke Dijkzeul en Drift van Marion Pauw. Niet de nieuwste boeken, maar als je ze dan toch nog niet gelezen had, is dit een mooie kans. Ook de afdeling Romans is gevarieerd: ik zie bijvoorbeeld zowel Maarten ’t Hart als Anita Verkerk ertussen staan. En vind je het allemaal niks, dan geeft het niet want het is toch gratis.

Wat ik van de VakantieBieb vind

Ik heb tijdens een kerstvakantie gebruik gemaakt van de VakantieBieb. Ik wilde toen drie boeken lezen en ik moest aardig mijn best doen om dat op tijd voor elkaar te krijgen. De beperkte tijd dat de boeken beschikbaar zijn, vind ik dus een nadeel. Het aanbod is voldoende, maar niet heel erg groot. Er is voor elk wat wils, wat betekent dat als je een specifieke smaak hebt, er dus maar heel weinig keuze is.

VakantieBieb: boekenkast
De boekenkast gevuld met downloads

Ga ik er deze zomer ook weer gebruik van maken? Nee. Sinds kort heb ik Elly’s Choice ontdekt en dat levert mij ruim voldoende leesvoer op. Dat kost wel wat, maar ook niet veel. Daar krijg je dan wel een ruimere keuze voor terug. Dat wil zeggen, een ruimere keuze voor mijn smaak. Ik kan me voorstellen dat er ook mensen zijn die de boeken die Elly’s Choice biedt, helemaal niks vinden. Het grote voordeel is wel dat je die boeken onbeperkt beschikbaar hebt. Je kunt er zo lang over doen om ze te lezen als je wilt.

Een ander nadeel is naar mijn mening dat je de boeken alleen op je tablet of smartphone kan lezen. En laat ik nu een sterke voorkeur voor lezen op mijn e-reader hebben. Dat vinden mijn ogen veel prettiger en ik houd het langer vol. Bovendien is de tablet erg zwaar en het scherm van de smartphone erg klein.

VakantieBieb: top of flop?

Hoewel ik er dus geen gebruik van ga maken, vind ik het wel top. Het is gratis, dus elk leuk boek dat aangeboden wordt, is meegenomen. Als je boeken te duur vindt of te zwaar om mee te nemen, kun je zo toch lekker lezen in de vakantietijd. Of je kunt de app gebruiken om te ontdekken of digitaal lezen iets voor jou is. En mocht je besluiten meer digitaal te gaan lezen, overweeg dan eens een e-reader!

Plaats een reactie