De gloriedagen van Walter Gom – Marcel Vaarmeijer

De gloriedagen van Walter Gom van Marcel VaarmeijerDe gloriedagen van Walter Gom van Marcel Vaarmeijer is een bijzonder verhaal over een bijzondere man. Hij is namelijk een man zonder talenten. Althans, dat zegt hij zelf. Hij leidt al enige tijd een teruggetrokken leven in een bovenwoning zonder dat iemand merkt dat hij daar woont. Daar komt verandering in als zijn benedenbuurvrouw Iris denkt een inbreker te horen. Iris doet er alles aan Walter te leren kennen. Dat leidt tot onverwachte gebeurtenissen die het leven van beiden voorgoed zullen veranderen.

De gloriedagen van Walter Gom in het kort

Op een avond denkt de zesentwintigjarige Iris Hauser een inbreker te horen in de leegstaande woning boven de hare. Ze heeft nog een sleutel, van de vorige bewoonster, en gaat poolshoogte nemen. In het appartement treft ze Walter Gom aan, die er al enige tijd blijkt te wonen. Het is een stille man die op schoenen met kussentjes eronder door zijn huis loopt en een groot deel van de dag voor de tv doorbrengt. Hij komt nooit buiten de deur. Hij noemt zichzelf een man zonder talenten.

Iris is geïntrigeerd door de man en besluit haar uiterste best te doen om hem te leren kennen. Ze vertelt hem over haar sollicitatie naar de functie van directiesecretaresse bij het notariskantoor waar ze al als secretaresse werkt. Walter geeft haar advies over hoe ze de baan kan krijgen. Hij zegt onder andere dit:

Wat heeft het voor zin om te solliciteren op een baan waarvoor je geschikt bent? Daar leer je niets van en je gaat je al snel vervelen, met alle gevolgen van dien. Ga je echter voor een baan waarvoor je niet geschikt bent, dan blijf je scherp, leergierig en alert.

Zijn originele tips blijken uitstekend te werken. Nadat Walter nog een aantal mensen uit de omgeving van Iris met verrassende tips van hun problemen af heeft geholpen, besluit Iris samen met collega Sofie het Briljante Ideeën Bureau (BIB) op te richten. Walter zal de anonieme ideeëngenerator zijn.

BIB wordt een succes en groeit als kool. Walter geeft het ene briljante advies na het andere. Er duiken ook een paar bekende Nederlanders en politici op als klant. De pers krijgt er lucht van en stelt alles in het werk om erachter te komen wie die mysterieuze adviseur is. Ondertussen breidt BIB verder uit en gaat internationaal. De druk van de pers loopt echter zo hoog op dat het zijn invloed krijgt op de werknemers van BIB en Walter in het bijzonder.

Eindelijk krijgt Iris te zien wie Walter Gom werkelijk is en waarom hij is geworden zoals hij is.

Mijn mening over De gloriedagen van Walter Gom

Als je leest dat Walter Gom vergeleken wordt met Don Tillman uit Het Rosie project en Het Rosie effect van Graeme Simsion, dan zijn de verwachtingen hooggespannen. Helaas wordt die verwachting niet helemaal waargemaakt. Het is een leuk boek, dat zonder meer. Walter Gom is een bijzonder figuur, die van zichzelf zegt dat hij geen talenten heeft. Hij heeft originele ideeën en brengt die op een grappige en droge manier, vergelijkbaar met de manier van doen van Don Tillman. Verder vind ik dat Walter vrij oppervlakkig blijft. Je krijgt niet veel te zien van wat er in hem omgaat. Het boek draait meer om Iris en haar BIB.

Nadat ik tweederde deel van het boek had gelezen, begon ik me serieus af te vragen waar het eigenlijk naartoe gaat. Alles gaat goed, voor elk probleem wordt in no time een oplossing gevonden. Wat is dan nog het doel waarnaar de hoofdpersoon streeft? Vermoedelijk gaat het erom dat Iris toch stiekem verliefd op Walter is, terwijl van een relatie met hem geen sprake zou kunnen zijn. Dat wordt niet helemaal duidelijk uit het boek. Het leest vooral als het succesverhaal van de opkomst van BIB. De hoofdpersonages Iris en Walter maken wel een ontwikkeling door maar dat blijft naar mijn idee wat onderbelicht. Pas aan het einde krijg je het een en ander te horen over Walters verleden. Dat had wat mij betreft wel wat meer in het boek verweven mogen worden.

Misschien klink ik nu wat negatief over De gloriedagen van Walter Gom. Ik heb echter zeker wel plezier beleefd aan het lezen. Marcel Vaarmeijer zet Walter Gom goed neer als wereldvreemde eenling. Hij beschrijft het verhaal op een komische manier, je kunt regelmatig lachen. Maar je moet je niet te vaak afvragen waar het verhaal nu eigenlijk heen zal gaan. Gewoon doorlezen, dan is het genieten!

3 sterren

Meer informatie over De gloriedagen van Walter Gom

  • Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
  • Verschijningsdatum: februari 2015
  • Aantal pagina’s: 336
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789024565610
  • ISBN (ebook): 9789024565627

Kijk voor meer informatie over de auteur op de website van Marcel Vaarmeijer!

Plaats een reactie