Lezen op een e-reader

Lezen op een e-readerPersoonlijk vind ik de e-reader het meest geschikte apparaat om op te lezen, als je digitaal leest. Daarom ga ik hier wat meer vertellen over de mogelijkheden van lezen op een e-reader. Ik heb zelf een Kobo Aura HD e-reader, dus ik schrijf dit stuk met dat apparaat in mijn achterhoofd. Andere e-readers werken in grote lijnen hetzelfde.

Wat maakt lezen op een e-reader anders dan lezen op papier?

Eigenlijk leest het helemaal niet anders. Als je langdurig op een computerscherm leest, worden je ogen moe. Daar heb je met een papieren boek geen last van. Met een e-reader ook niet. E-readers hebben een speciaal scherm, een e-Inkscherm, dat leest als papier. Een papieren boek kun je ook lezen als je in de zon zit. Probeer dat maar eens met je tablet of telefoon. Een e-reader heeft dankzij het e-Inkscherm geen last van reflecties van de zon, net als papier. En als het gaat schemeren, doe je de ingebouwde achtergrondverlichting aan en lees je gewoon verder. Wat dat betreft is een e-reader zelfs handiger dan een gewoon boek.

Een e-reader is flexibel

Een papieren boek is vast. Daarmee bedoel ik dat je er niets aan kunt veranderen. Op een e-reader kun je de tekst instellen zoals je wilt: je kunt het lettertype en de lettergrootte instellen. Ook de regelafstand en de marges zijn instelbaar. Je kunt de instellingen dus zo kiezen dat het voor jou het prettigst leest. En je kunt ezelsoren, markeringen en notities maken zonder dat je het boek hoeft te beschadigen. Later vind je die ook gemakkelijk terug. Net als die ene passage waar die ene naam in voorkwam: je gebruikt gewoon de zoekfunctie om die terug te vinden.

Het grootste verschil tussen lezen op een e-reader en lezen op papier is dus eigenlijk dat een e-reader veel meer mogelijkheden biedt. Alleen afbeeldingen komen op papier beter uit. Kleuren zie je al helemaal niet op een e-reader.

Lettergrootte en lettertype instellen op een e-reader
Stel zelf in hoe de tekst eruit moet zien

Hoe bedien je een e-reader?

Moderne e-readers bedien je bijna allemaal door gebruik te maken van het aanraakscherm. Ben je helemaal gewend aan het werken met tablet of smartphone, dan voelt dat heel natuurlijk aan. Je bladert door de bladzijden door op het scherm te tikken. Op mijn e-reader kun je kiezen uit een aantal opties voor de locatie waar je moet tikken. Je kunt hem dus zo aanpassen dat het voor jou handig is. Er is een locatie om vooruit te bladeren, om terug te bladeren en om het menu te openen. Een woord wat langer ingedrukt houden geeft de mogelijkheid een notitie toe te voegen of het woordenboek te openen.

Doordat je alleen per bladzijde kunt bladeren, of per heel hoofdstuk, is de e-reader niet heel erg handig om passages op te zoeken als je niet precies weet wat je zoekt. Bijvoorbeeld bij studieboeken wil dat nog wel eens voorkomen: je had iets gelezen over een bepaald onderwerp maar je weet niet meer precies wat en waar. Dan blader je even terug en bekijkt vluchtig de pagina’s. Dat gaat met een papieren boek beter.

Als je dus een boek van voren naar achteren leest, dan stel je een keer de juiste eigenschappen voor de letters in. Daarna tik je je heel eenvoudig een weg door het boek.

Lezen op een e-reader lijkt misschien wel anders dan lezen op papier, maar eigenlijk valt dat best mee. Er zijn vooral voordelen. En uiteindelijk gaat het toch om het verhaal, en dat is op een e-reader hetzelfde als op papier!

Wat vind jij het belangrijkste verschil tussen een papieren boek en een e-reader?

1 gedachte over “Lezen op een e-reader”

Plaats een reactie