Donderdagskinderen – Nicci French

Donderdagskinderen van Nicci FrenchIn Donderdagskinderen krijgt Frieda Klein bezoek van Maddie, een oud-klasgenote. Maddie staat erop dat Frieda met haar dochter gaat praten, met wie het niet goed gaat. Deze Becky blijkt iets meegemaakt te hebben wat Frieda zelf vroeger ook is overkomen. Ervan overtuigd dat dezelfde dader weer actief is geweest, gaat Frieda terug naar haar geboortedorp om uit te zoeken wat er in haar jeugd precies is gebeurd.

Nicci French

Nicci French is de schrijversnaam van het echtpaar Nicci Gerrard en Sean French. Samen hebben ze een indrukwekkend aantal thrillers geschreven. Eerst schreven ze losstaande boeken die wel steeds een vergelijkbaar thema hadden. In 2011 kwam het eerste boek uit van de reeks met Frieda Klein in de hoofdrol. Donderdagskinderen is het vierde boek in deze reeks. Volgens de website van Nicci French zijn de delen los van elkaar te lezen, maar ze bevatten wel een doorgaand verhaal over het leven van Frieda Klein en haar vrienden en kennissen. Bij het begin beginnen is dus toch aan te raden, vind ik.

Waar gaat Donderdagskinderen over?

Maddie, een oud-klasgenote van Frieda, wil Frieda dringend spreken. Hoewel Frieda niet staat te springen, belooft ze een keer met Maddies dochter Becky te praten. Becky vertelt dat ze verkracht is, in het donker in haar eigen slaapkamer. Frieda is geschokt als ze hoort wat de man tegen Becky zei. Zelf heeft ze namelijk precies hetzelfde meegemaakt en daarbij sprak de dader dezelfde woorden.

Frieda gaat voor het eerst in drieëntwintig jaar terug naar haar geboortedorp Braxton. Daar bezoekt ze haar moeder, die ze al die tijd niet heeft gezien. Net op tijd blijkt, want ze ontdekt dat haar moeder een hersentumor heeft en niet lang meer zal leven.

In Braxton bezoekt Frieda verschillende vrienden van vroeger. Althans, het waren de mensen met wie ze vroeger omging. Ze heeft het vermoeden dat de verkrachter een bekende was, omdat hij wist dat zij thuis was, terwijl de rest van de groep naar een concert van de band Thursday’s Children was. Met hulp van haar goede vriend Josef probeert ze ieders rol in kaart te brengen.

Langzamerhand ontdekt Frieda steeds meer over wat er gebeurd is. Op het hoogtepunt, tijdens een schoolreünie als iedereen bij elkaar is, weet Frieda zeker wie het was. Bovendien weet ze dan dat de zoon van een van haar vroegere vrienden in gevaar is. Zal ze nog op tijd komen?

Mijn mening over Donderdagskinderen

Nicci French heeft al veel geschreven en ik heb al veel van ze gelezen. De eerste reeks boeken spraken me wel aan, maar na een tijdje begon het een beetje te vervelen. Het verhaal kwam in grote lijnen steeds op hetzelfde neer. Met de Frieda-Klein-reeks is dat helemaal veranderd. Met Blauwe maandag was mijn enthousiasme weer aangewakkerd. En ook Donderdagskinderen heeft me niet teleurgesteld. Er zijn wel een paar puntjes die ik wat minder vond, maar op totaalniveau is het een prettig boek.

Wat ik bijvoorbeeld wat minder vind, is dat Frieda haar relatie met haar partner Sandy verbreekt, zonder dat echt duidelijk wordt waarom. Hijzelf begrijpt het ook niet, dus het ligt niet aan mij, denk ik dan. Misschien komt dit in het volgende boek aan de orde? Een ander minder sterk puntje van Donderdagskinderen vind ik het moment waarop Frieda zegt wie de dader is. Voor mij kwam die naam een beetje uit de lucht vallen en het duurde nog een aardige tijd voor er een verklaring kwam. Dan krijg je de indruk dat Frieda al een tijd een vermoeden had, maar daar had ik dan weer niets van gemerkt.

Natuurlijk zijn er ook positieve punten. Het blijft lang onduidelijk wie de dader is. Verschillende verdachten passeren de revue. Dat houdt het spannend. Doordat sommige leden van de vroegere vriendengroep nu kinderen hebben die zo oud zijn als zij ten tijde van het concert waren, loopt het verhaal van Frieda mooi over in dat van Becky.

In eerdere boeken uit de reeks over Frieda Klein hielp Frieda de politie met het onderzoek naar een moord. Daarbij hadden sommige mensen van de politie meer het idee dat ze in de weg liep dan dat ze iets toevoegde, maar uiteindelijk wist ze altijd haar waarde te bewijzen. In Donderdagskinderen is Frieda zelf de detective. Van de politie krijgt ze weinig hulp. Dat maakt dat dit boek anders is dan de eerdere drie boeken in de serie.

Van de verschillende boeken in de reeks over Frieda Klein vind ik het meestal nogal onduidelijk waar de naam vandaan komt. In dit boek is dat voor de verandering eens wel duidelijk: het concert dat een belangrijke rol in het verhaal speelt, is een concert van de band Thursday’s Children.

3 sterren

Meer informatie over Donderdagskinderen

  • Oorspronkelijke titel: Thursday’s Children
  • Uitgeverij: Ambo|Anthos
  • Verschijningsdatum: mei 2014
  • Aantal pagina’s: 384
  • Verkrijgbaar als: paperback, hardcover, ebook
  • ISBN (paperback): 9789041416322
  • ISBN (hardcover): 9789041425515
  • ISBN (ebook): 9789041425522

Kijk voor meer informatie over de auteurs op de website van Nicci French!

Plaats een reactie